Word gegradueerde in de basisverpleegkunde

Wist je dat Odisee samen met haar partnerscholen een kwalitatief hoogstaande opleiding organiseert die leidt tot het diploma van gegradueerde Basisverpleegkunde? Het gaat om een driejarige opleiding (180 studiepunten) die je voltijds overdag volgt. Na het behalen van de eerste 60 studiepunten kan je je registreren als zorgkundige. 

De partnerscholen waar Odisee mee samenwerkt zijn het Sint-Augustinusinstituut (Aalst en Geraardsbergen), Sint-Carolus (Sint-Niklaas) en het Sint-Guido Instituut (Anderlecht).

Bij partnerschool Sint-Guido Instituut in Anderlecht kun je de opleiding ook volgen in een combinatie van dag- en afstandsonderwijs. Als je heel snel echt wil voelen wat verpleegkunde inhoudt, dan biedt het Sint-Augustinusinstituut in Geraardsbergen een traject aan waar je van bij de start oefenmomenten hebt op de werkvloer. In Sint-Niklaas organiseert Sint-Carolus de opleiding zelfs op onze Odisee-campus in Sint-Niklaas.

Troeven van de opleiding

Bij onze graduaatsopleiding staat de individuele begeleiding van de student centraal. Ons deskundig team zorgt ervoor dat we goede onderwijskwaliteit bieden. Bovendien bieden we een brede variatie aan stageplaatsen, zodat je ervaring opdoet in verschillende settings. Een extra voordeel is dat je geen inschrijvingsgeld betaalt en dat de studiekosten beperkt blijven.

 

Verschil met een bacheloropleiding?

De graduaatsopleiding Basisverpleegkunde duurt drie jaar en wordt georganiseerd in scholen voor secundair onderwijs. De bacheloropleiding Verpleegkunde duurt vier jaar en wordt georganiseerd aan een hogeschool. Beide opleidingen zijn erg praktijkgericht, waarbij stages een essentieel onderdeel van je opleiding uitmaken. In de bacheloropleiding wordt meer zelfstandigheid, initiatief en verantwoordelijkheid van jou verwacht dan in de graduaatsopleiding. In de graduaatsopleiding zijn de contexten die aangeboden worden vertrouwder en minder complex dan in de bacheloropleiding.

Toelatingsvoorwaarden

Je kunt starten met de graduaatsopleiding basisverpleegkunde als je 18 jaar bent én een diploma secundair onderwijs op zak hebt. Je kunt ook starten nadat je het 6de jaar BSO succesvol afrondde. Als je niet voldoet aan de bovenstaande voorwaarden kun je toch starten als je slaagt voor de toelatingsproef. Inschrijven doe je steeds bij één van de partnerscholen. Je betaalt geen inschrijvingsgeld en de studiekosten blijven beperkt.

Heroriëntering vanuit de bacheloropleiding

Ben je al geslaagd voor een aantal opleidingsonderdelen of één of meerdere stages in de bacheloropleiding Verpleegkunde en overweeg je een alternatieve weg naar je doel? Neem dan zeker contact op met één van de partnerscholen om te bekijken of je vrijstellingen kunt krijgen voor één of meerdere modules. Zo wordt je opleidingsduur korter.

Partners

Wens je meer informatie? Neem gerust contact op met één van de partnerscholen.

Simulatie-en belevingscentrum SiTCA

Simulatie- en trainingscentrum Aalst is een vormingscentrum, verbonden aan de Odisee hogeschool, waarin zowel studenten als professionals in de zorg worden opgeleid rond specifieke doelstellingen in een realistische context. De samenhang van een hoogtechnologische infrastructuur en de expertise van de trainers zorgt voor een stimulerende leeromgeving.

In het aanbod van SiTCA worden momenteel opleidingen aangeboden in het trainingscentrum en het belevingscentrum

Laat je overtuigen door onze studenten Basisverpleegkunde

Basisverpleegkunde studeren? Onze studenten aan het woord!

Checklist!

Is het graduaat Basisverpleegkunde iets voor jou?

  • Je wil je engageren voor de zorg van mensen.
  • Verantwoordelijkheidsgevoel is je niet vreemd, interesse in techniek evenmin.
  • Je leert het liefst al doende en verwerkt graag kleinere pakketten leerstof.
  • Problemen los je creatief op als de standaardoplossing geen uitkomst biedt.
Meisje - nadenkend
De opleiding basisverpleegkunde heeft een mooie balans tussen theorie en praktijk. De lessen lopen parallel, zodat je steeds de nodige praktische kennis hebt voor je op je werkplek begint. Ook de trajectbegeleiding is een grote troef. Dat je van in het begin tot het einde van je opleiding terecht kunt bij dezelfde persoon is een grote houvast.
Amber Mignon
Studente Basisverpleegkunde
Verpleegkunde hbo5 amber mignon
Na je diploma

Wat na Basisverpleegkunde?

Met je diploma kun je onmiddellijk aan de slag in heel wat domeinen van de gezondheids- en welzijnssector. Het beroep van verpleegkundige is immers nog steeds een knelpuntberoep.

Waar kun je aan de slag?

  • In ziekenhuizen
  • Woonzorgcentra
  • Thuiszorg
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Zorg voor mensen met een beperking
Secundair onderwijs wat na

Of wil je verder studeren?

Je kunt ook verder studeren en via een verkort traject van 2,5 jaar bij Odisee je bachelordiploma in de Verpleegkunde behalen. De contactmomenten in die opleiding hebben afwisselend plaats op Campus Aalst en Campus Sint-Niklaas. Naast een bacheloropleiding zijn er nog andere mogelijkheden om je verder te professionaliseren.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Opleiding erkend door VDAB (OKOT)

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT - opleiding  waarbij OKOT staat voor 'OnderwijsKwalificerend OpleidingsTraject.  Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

OKOT

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten? Neem gerust contact op met één van de partnerscholen.