Graduaat Programmeren

Het graduaat Programmeren bij Odisee is toegespitst op onze snel veranderende – digitale – maatschappij. Het eerste semester krijg je, samen met de graduaatsstudenten Systeem- en Netwerkbeheer, een stevige basis in de werking van informatiesystemen en een eerste introductie van programmeerconcepten. Vanaf het tweede semester leg je eigen accent en ga je voluit voor programmeren. Zo groei jij in no time uit tot een expert in het ontwerpen, bouwen en testen van mobiele- en softwaretoepassingen. Je kunt de opleiding tijdens de dag of 's avonds in Campus Brussel of ‘s avonds in Campus Aalst volgen. Daarna kun je in meteen aan de slag op de arbeidsmarkt, wedden? 

Ontdek hierna hoe je studie bij Odisee georganiseerd wordt, welke vakken je mag verwachten, hoe werkplekleren in zijn werk gaat en in welke beroepen je na je opleiding terecht komt!

programmeren

Doe de studiekeuzetest en ontdek de opleiding die écht bij jou past!

Wat is graduaat Programmeren en wat houdt de opleiding precies in?

Ben je  vooral op zoek naar een praktische opleiding en wil je liefst zo snel mogelijk het werkveld in om te leren? Een graduaatsopleiding maakt deel uit van het hoger onderwijs en heeft een heel eigen profiel. De opleiding is erg praktijkgericht en slaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding.

 • Mooie mix tussen theorie en praktijk
 • Modules van acht weken
 • Dag- of avondonderwijs

Klaar voor een goed uitgewerkte mix? Je week bestaat uit twee dagen theorie en praktijk, een dag blended learning in ons open leercentrum en de resterende tijd met beide voeten in de praktijk. Zo ontdek je snel jouw talenten en technische skills en groei je uit tot een flexibele problem solver. En omdat de vraag naar IT’ers groot is, vind je gegarandeerd snel een job. 

Theorie en praktijk

Je academiejaar wordt opgedeeld in vier gelijke delen of 'modules' van acht weken. Zo kun je je met volle focus onderdompelen in inhoud én praktijk. En het houdt je leerstof behapbaar.

Het eerste semester krijg je, samen met de graduaatsstudenten Systeem- en Netwerkbeheer, een stevige basis in de werking van informatiesystemen en een eerste introductie van programmeerconcepten. Vanaf het tweede semester leg je eigen accent en ga je voluit voor programmeren. Zo groei jij in no time uit tot een expert in het ontwerpen, bouwen en testen van mobiele- en softwaretoepassingen.

Dag- of avondonderwijs 

Je kunt dit graduaat zowel overdag als ‘s avonds volgen. In Brussel kan dat overdag of ‘s avonds, in Aalst kun je ‘s avonds terecht. En we evalueren en sturen jouw leerproces continu coachend bij. Vergeet zware examenperiodes of zomerse herexamens.

Bekijk een preview van jouw studiemateriaal

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma van Programmeren?

Laat je overtuigen door onze studenten Programmeren

Programmeren studeren? Onze studenten aan het woord!

Checklist!

Is de opleiding Programmeren iets voor jou?

 • Ik wil kunnen goochelen met software, web- en mobiletoepassingen.
 • Programmeertalen, -technieken en dynamische apps boeien me mateloos.
 • Digitale oplossingen ontwerpen en programma’s beveiligen zie ik helemaal zitten.
 • Ik bijt me graag vast in een uitdagend probleem.
 • Ik ben eerder een doener dan een analytische denker.
 • Minder op de banken, meer op de werkvloer? Dat werkplekleren klinkt echt als iets voor mij.
Meisje - nadenkend
Ik werk als projectleidster in een technische omgeving. Om een beter inzicht te krijgen in het werk van mijn team wou ik een bijkomend technisch diploma behalen. Tegelijk ben ik sterk geboeid door logica. Dus lag deze opleiding voor de hand. Door te programmeren leer je analytisch en probleemoplossend denken.
Katherina Kallis
Student Programmeren
katherina - graduaat systemen alternatief
Na je diploma

Wat na Programmeren?

Je praktijkgerichte graduaatsopleiding is toegespitst op onze snel veranderende digitale maatschappij en helpt je vlot naar de arbeidsmarkt. Hierna functioneer jij perfect in een team binnen het domein van programmeren of adviseer je vanuit een ondersteunende rol professioneel klanten. 

Het verschil op de arbeidsmarkt

Certificaten doen het goed op ieder cv en vooral binnen de IT-branche. Binnen je opleiding vinden we het behalen van kwaliteitsvolle certificaten belangrijk. Een certificaat staat niet alleen voor jouw kennis en expertise, maar vertaalt zich vaak ook in een extra troef voor jouw toekomstige carrière. We begeleiden je naar het behalen van o.a. CompTIA A+, Certified Network Associate, Cybersecurity expert …

Meteen aan de slag

Dankzij je vele praktijkervaring ben je direct inzetbaar. Laat dus gerust je creativiteit de vrije loop als programmeur of beheerder van databanken, of word een pc-technicus! Dat kan als consultant of als IT-medewerker bij een bedrijf, kmo of non-profitorganisatie.

 • Je kunt meteen aan de slag in de IT-sector
 • Maar ook verder studeren is een optie
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren na je diploma Programmeren?

Met een graduaatsdiploma op zak kun je verder doorstromen naar een bacheloropleiding. Via een vrijstellingspakket kan dat zelfs binnen onze eigen opleidingscluster Digital! Onze Campus Brussel biedt namelijk een schakelprogramma van 90 studiepunten: zo wandel je buiten met een bachelordiploma in de Toegepaste Informatica. Je zult er vooral je opgedane kennis verbreden en verdiepen. We stomen je klaar om sturend én in team te kunnen functioneren binnen maar liefst drie verschillende IT-domeinen. Het aanvullend traject focust daarbij vooral op business, programmeren, security en netwerken.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op odisee.be/vrijstellingen.

Leren op de werkvloer

Van bij de start laten we je kennismaken met hands-on werken én verplaats je je geleidelijk aan meer en meer naar de werkvloer. Hierdoor maak je snel kennis met de reële werkcontext. De kers op de taart is een uitdagend project in het bedrijf van jouw keuze. Hier draai je zes maanden mee als échte werknemer voor en achter de schermen.

Coachende aanpak

Je zult minder op de schoolbanken zitten, dat is duidelijk. Maar ook de aanpak op de campus is to the point, met kleinere hoeveelheden leerstof en échte vakexperten als coach tijdens je modules. Loop je toch nog verloren? Dan pikt onze opleidingscoach dat signaal op en stippelt samen met jou een individueel traject uit. Zo ben je in geen tijd weer bijgebeend.

Interactief onderwijs

Hybride onderwijs is het nieuwe normaal. Wij geloven in een goed uitgewerkte mix van online en on campus onderwijs. Op campus is dat in klasgroepen en ligt onze focus op activerende werkvormen die je helpen de leerinhoud te verwerken, toe te passen en in te oefenen. Inhoud en opdrachten die kwalitatiever gegeven kunnen worden in online onderwijs brengen we in een zo reëel mogelijke context door te connecteren via ons online platform, met onze webcams aan en headsets op.

Interactief en digitaal studiemateriaal is een grote meerwaarde. Wij kiezen er bewust voor om dat gratis aan te bieden via het online platform voor studenten. Geen hele reeks dure boeken, maar enkel wat je écht nodig hebt. Benieuwd? Neem een kijkje op graduaat.ikdoeinformatica.be.

Programmeren is een OKOT-opleiding

Het graduaat Programmeren in Brussel (niet Aalst) is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je de opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

Multicampus

Onze hybride aanpak van lesgeven laat toe dat je jouw praktijkmomenten op onze cozy campus in Aalst of onze centraal gelegen uitvalsbasis in Brussel kunt volgen. Dezelfde klasgroep, dezelfde straffe docent, maar toegespitst op wat het best haalbaar is voor jouw persoonlijke situatie.

Onze studentencoach staat klaar voor jou

Ben je graduaatsstudent? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met de studentencoach. Die helpt je graag verder op weg met al je specifieke vragen op:

 • administratief vlak: (her)inschrijving, accounts, studentenkaart, studieprogramma … 
 • informatief vlak: examens, examenresultaten, studievoortgangsdossier, begeleidingsmogelijkheden …
 • financieel vlak: studiegeld, eventuele drempels …
 • praktisch vlak: bib, studeerruimtes, ICT, studentenrestaurant …
 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?

Jongen - Gele muts