Afstandsonderwijs

Wil jij verder studeren of je heroriënteren, maar heb je een job en/of een gezin? Dan kun je natuurlijk onmogelijk tegelijk in de les, bij je kinderen én op het werk zijn. Ook als je regelmatig in het buitenland verblijft, aan topsport doet of rekening moet houden met bepaalde medische omstandigheden, is naar de campus komen niet evident.

Bij Odisee komen wij je tegemoet. Heel wat bachelor- en graduaatsopleidingen bieden een specifiek afstandstraject aan. Dat betekent dat je het grootste deel van de leerstof thuis verwerkt, via begeleide zelfstudie. Zo hou je alle ballen in de lucht terwijl je in je eigen tempo naar je diploma toewerkt.

Student met computer en tas

Vanop afstand, maar niet afstandelijk

  • Vakkenpakket op jouw maat
  • Studeren waar en wanneer je maar wil
  • (Bijna) geen verplaatsingen naar de campus
  • Persoonlijke begeleiding
  • Identiek diploma

Maximaal digitaal

Afstandsonderwijs betekent dat je theoretische vakken voornamelijk thuis studeert via zelfstudie. Wij ondersteunen je hierbij via de digitale leeromgeving Toledo. Je vindt er per vak waarvoor je bent ingeschreven heel wat extra informatie: powerpoints, studeeraanwijzingen, opdrachten, informatie over eventuele praktijkmomenten … Toledo is ook het communicatiemiddel tussen studenten en docenten.

Nooit alleen

Het is niet omdat je alleen studeert, dat je er alleen voor staat. Om te beginnen stippel je een persoonlijk studietraject uit met je trajectbegeleider, die samen met jou de haalbaarheid van je vakkenpakket bekijkt. Bij de start van het academiejaar ben je welkom op de startdag, zodat je jouw medestudenten en docenten alvast leert kennen. Daarna blijf je contact houden via de digitale leeromgeving. Heb je een vraag over de leerstof? Zoek je extra oefeningen? Of heb je andere bezorgdheden? Ook per mail, Teams of telefoon bieden docenten een luisterend oor. 

Wat moet je verwachten?

De meest flexibele weg naar je diploma

Individueel studietraject

De meeste bacheloropleidingen omvatten 180 studiepunten, graduaatsopleidingen doorgaans 120. In voltijds dagonderwijs doe je er respectievelijk drie of twee jaar over. Als je jouw studie combineert met een gezin, werk of andere verplichtingen, is het erg moeilijk om daarnaast voldoende tijd te maken om zo snel je diploma te behalen. Wij bieden je de kans om je opleidingsonderdelen te spreiden over een langere periode. Hoe lang? Dat hangt af van je persoonlijke situatie. De trajectbegeleider van je opleiding helpt je om een haalbaar studietraject samen te stellen tijdens een persoonlijk intakegesprek.

Vrijstellingen

Heb je al een diploma hoger onderwijs? Of deed je relevante werkervaring op? Waarschijnlijk kun je vrijstellingen krijgen. Dat betekent dat je bepaalde opleidingsonderdelen niet meer moet volgen, omdat je de inhoud al onder de knie hebt. Hoe meer vrijstellingen je hebt, hoe lichter je studieprogramma en hoe sneller je kunt afstuderen. Meer informatie over vrijstellingen op basis van een eerder verworven kwalificatie (EVK) of eerder verworven competentie (EVC) vind je op deze pagina

Beperkt aantal contactmomenten

In afstandsonderwijs blijft het aantal contactmomenten beperkt tot het absolute minimum. Hoeveel er zijn, hangt af van de opleiding die je kiest. Voor sommige zal je helemaal niet naar de campus moeten komen. Voor andere, sterk praktijkgerichte opleidingen word je wel af en toe verwacht. Dan steek je de handen uit de mouwen tijdens practica in de uitgeruste praktijklokalen of labo's, of neem je deel aan oefeningensessies. Soms vallen deze contactmomenten overdag. Je wordt hierover goed geïnformeerd bij de start van je opleiding. De data worden ook ruim op voorhand gecommuniceerd, zodat je de nodige regelingen kunt treffen.

Online begeleiding

Toledo is de digitale leeromgeving van de Associatie KU Leuven, waar ook Odisee toe behoort. Nadat je jouw persoonlijk studietraject hebt uitgestippeld, schrijf je je via Toledo in voor de opleidingsonderdelen die je op dat moment volgt. Zo blijf je op de hoogte van eventuele contactmomenten en opdrachten, krijg je toegang tot powerpoints die helpen om de leerstof te verwerken, kun je proefexamens afleggen ... Ook kun je via de digitale cursus makkelijk in contact komen met de docent(en) en medestudenten. 

Flexibele examenplanning

Studeren, dat is ook examens afleggen. De meeste opleidingen werken met een semestersysteem, wat betekent dat de examens in januari en juni vallen, met een herkansing in augustus. Sommige opleidingen voorzien doorheen het jaar nog een aantal bijkomende examenperiodes voor afstandsstudenten, bijvoorbeeld in november en april. Zo kun je de studielast nog beter spreiden. Heb je de leerstof van een opleidingsonderdeel verwerkt? Dan schrijf je je in voor het eerstkomende examenmoment. Voor praktische vakken is er vaak permanente evaluatie, eventueel gevolgd door een examen. Informeer je hier goed over bij de start van je opleiding. 

Stage (op je job)

Als je werk aansluit bij de opleiding die je volgt, kunnen cases uit je job de basis vormen van opdrachten die je moet maken of de bachelorproef die je moet schrijven. Bovendien kun je in sommige gevallen zelfs stage lopen op je eigen werkplaats. Praktijk maakt namelijk een belangrijk deel uit van een bachelor- of graduaatsopleiding. Werk je in een andere sector, zal je hier mogelijk enkele weken voltijds of deeltijds verlof voor moeten nemen. Soms kun je in dat geval gebruikmaken van een specifiek verlofstelsel. Wil je switchen naar een job die beter aansluit bij je opleiding? Of wil je al eens jouw toekomstmogelijkheden richting arbeidsmarkt verkennen? Neem een kijkje in onze jobdatabank.

Marketing volwassenen
Afstandsonderwijs is voor mij de ideale manier van studeren. Door mijn job in retail is dagonderwijs of avondschool niet haalbaar, maar in afstandsonderwijs maak ik mijn eigen planning en werk ik aan mijn studie wanneer en hoeveel het voor mij mogelijk is.
Jef De Backker
Oud-student Secundair onderwijs
Jef De Backker

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?