Voedings- en Dieetkunde - Opleiding voor volwassenen

Ben je geïnteresseerd in de relatie tussen voeding en gezondheid? Wil je alles weten over ziektegebonden voedingsadvies en dieetadvies? Hecht je belang aan een goede hygiëne? Ben je communicatief ingesteld? En wil je mensen coachen naar een gezonde levensstijl? Dan is de opleiding Voedings- en Dieetkunde beslist iets voor jou. Of je nu gaat voor een carrièreswitch, persoonlijke ontwikkeling of bijblijven in je vakgebied, in het volwassenenonderwijs van Odisee Continue vind je heel wat specifieke trajecten die van studeren een haalbare kaart maken.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs Voedings- en dieetkunde diëtist

Wat houdt de volwassenenopleiding Voedings- en Dieetkunde precies in?

Wil je er je job van maken om mensen te coachen naar een gezonde levensstijl via voedings- en dieetadvies? Of doe je dat al maar heb je geen bachelordiploma dat daarbij aanleunt? Kies dan voor de bachelor Voedings- en Dieetkunde in afstandsonderwijs. Je stippelt een persoonlijk traject uit op jouw maat, waardoor je de opleiding kunt combineren met je werk en je gezinsleven.

  • Persoonlijk studietraject
  • Combinatie mogelijk met je job en je gezinsleven
  • Geen voorkennis vereist
  • Boeiende labo's en praktijkopdrachten

De opleiding Voedings- en Dieetkunde bestaat uit vier domeinen. In het domein ‘Mens’ leer je het menselijk lichaam kennen, zowel lichamelijk als geestelijk en zowel in gezonde toestand als bij ziekte. ‘Voeding en dieet’ groepeert alle vakken rond voeding, gaande van gezonde voeding tot voeding bij specifieke doelgroepen. Bij ‘Professionele ontwikkeling’ word je voorbereid op de vaardigheden die je later nodig hebt om je job als diëtist uit te voeren. In het derde jaar bestaat dat domein voornamelijk uit stage. In ‘Lifelong learning’ ten slotte ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden en werk je via reflectie, monitoraten en congressen aan je persoonlijke ontwikkeling.

In afstandsonderwijs

Als afstandsstudent volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar volgens een persoonlijk studietraject. Dat wil zeggen dat je je opleiding spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt. Elke afstandsstudent heeft dus een eigen, uniek programma. 

 

Laat je overtuigen door onze Odisee-studenten

Voedings- en Dieetkunde studeren? Onze studenten aan het woord!

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Voedings- en Dieetkunde

  • Heb je al een hoger diploma of relevante werkervaring?

    Dan krijg je mogelijk vrijstellingen voor bepaalde vakken op basis van Eerder Verworven Kwalificaties of Competenties (EVK en EVC). Door de volgtijdelijkheid van de voedings- en dieetvakken zul je echter nooit minder dan drie jaar over de opleiding kunnen doen. Meer info hierover krijg je van je trajectbegeleider.

  • Duwtje in de rug

    De opleiding is erg wetenschappelijk. Zeker in het eerste jaar, omdat er veel chemie aan bod komt. Wil je jouw kennis van dat vak opfrissen? Neem dan zeker deel aan de instapcursus chemie voor de start van het academiejaar. Meer info vind je op instapcursussen.odisee.be.

  • Ondernemen

    Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee kun je het keuzevak Entrepreneurial skills volgen, waarin je je businessplan kunt uitwerken. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al meteen echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

  • Voltijdse dagopleiding kan ook

    Als je werk- en privésituatie het toelaat, ben je als volwassene uiteraard ook welkom om samen met onze reguliere studenten een opleiding te volgen in voltijds dagonderwijs. De kans bestaat dat je recht hebt op vrijstellingen dankzij je eerder behaald diploma of je werkervaring. 

Checklist!

Is Voedings- en Dieetkunde iets voor jou?

  • Je bent op alle vlakken geïnteresseerd in voeding.
  • Wetenschap boeit je, maar je bent ook communicatief ingesteld en werkt graag met mensen.
  • Je hebt aandacht voor het psychosociale welzijn van mensen.
  • Gezondheid is je stokpaardje.
  • Je vindt hygiëne belangrijk.
Meisje - nadenkend
De steun die je krijgt van je studietrajectbegeleider en de andere docenten bij Odisee heeft mij enorm verrast. Hoewel de opleiding deels uit zelfstudie bestaat, kun je toch altijd bij hen terecht met vragen. Ze tonen ook veel begrip voor het feit dat studenten in hoger afstandsonderwijs hun studie vaak met andere dingen zoals werk en/of een gezin combineren.
Michèle Daelemans
Student Voedings- en Dieetkunde
Voedings en dieetkunde volwassenen Michele Daelemans
Wat mag je verwachten van een opleiding op afstand?

Flexibel studeren in afstandsonderwijs

Begeleide zelfstudie

Theorievakken studeer je thuis, via zelfstudie. Dat betekent dat je hiervoor geen lessen moet bijwonen, al ben je steeds welkom om aan te sluiten bij de dagstudenten als je agenda dat toelaat. Je verwerft de leerstof aan de hand van cursusmateriaal, studiewijzers met tips en tricks en onze digitale leeromgeving Toledo. Via die leeromgeving hou je ook contact met medecursisten. Docenten zijn bovendien steeds bereikbaar per mail bij vragen of problemen.

Daarnaast voorzien we een aantal vaste contactmomenten waarop je vragen kunt stellen en uitleg kunt vragen aan de docenten. Die vinden ‘s avonds plaats en de data worden ruim op voorhand gecommuniceerd. De helft van de contactmomenten verloopt via MS Teams. De andere helft vindt plaats op Technologiecampus Gent. In bepaalde gevallen is aanwezigheid verplicht, omdat interactie deel uitmaakt van de leerdoelstellingen.

Hou er rekening mee dat je soms ook op andere avonden naar de campus zult moeten komen, bijvoorbeeld om naar gastsprekers te luisteren of om verplichte workshops mee te volgen.

Labo's en stage

Omdat je als specialist in de voedings- en dieetkunde ook praktische competenties moet verwerven, staan er naast de theorievakken een reeks verplichte labosessies op het programma. Dat betekent dat je elk semester één of twee avonden per week moet vrijmaken voor labo’s, van 17 tot maximum 22 uur. De data en uren worden gecommuniceerd bij de start van het academiejaar. Je komt voor de praktische sessies naar onze moderne Technologiecampus in Gent die is uitgerust met een volledig ingerichte keuken en laboratoria.

In het tweede deel van je opleiding loop je drie dagen stage in een grootkeuken. In het laatste deel staan 16 weken voltijdse stage gepland, die je eventueel kunt opsplitsen in twee stageperiodes van acht weken. In uitzondering en mits goedkeuring van de stagecoördinator en de stageplaats kun je ook deeltijds stage lopen. Ten minste een van de stageperiodes breng je door in een klinische omgeving. De andere kun je invullen naargelang je voorkeur, bijvoorbeeld in de preventieve gezondheidszorg, in de kwaliteitscontrole, binnen een bedrijf ... Stage bij de eigen werkgever wordt enkel per uitzondering toegestaan, in samenspraak met de stagecoördinator.

Examens

Als afstandsstudent leg je jouw examens af samen met de dagstudenten. Tijdens de kantooruren dus, in januari en in juni. Je houdt hiermee best rekening in je verlofplanning op het werk, al is het soms mogelijk om je examen af te leggen op een inhaaldag. Slaag je niet in eerste zit, dan is er een tweede examenkans in augustus. Labo’s worden doorheen het jaar geëvalueerd.

Voedings en dieetkunde handen uit de mouwen

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming.  Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, de kmo-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Informeer je goed over de mogelijkheden. Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof (VOV), betaald educatief verlof (BEV) of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van je loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

Campus Gent

Kies je voor de bachelor Voedings- en Dieetkunde bij Odisee, dan volg je les op Technologiecampus Gent, een gezellige campus midden in het groen. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de campus en er is gratis parking. En vooral: je vindt er labo's en een moderne, volledig uitgeruste keuken. Hierdoor is je campus perfect afgestemd op de opleiding.

Werken en studeren: hoe kun je tijd winnen?

Waar onze volwassen studenten het meest wakker van liggen, is hoe ze werken en studeren kunnen combineren. Een belangrijke vraag die we altijd krijgen is 'Hoe kan ik extra tijd vrijmaken voor mijn studies?' We zetten voor jou verschillende mogelijkheden op een rijtje waardoor je in je drukke agenda meer tijd kunt vrijmaken om een opleiding te volgen. 

Je kunt extra tijd vrijmaken dankzij:

  • Afstandsonderwijs
  • Verschillende verlofstelsels die je kunt opnemen
  • Studeren met een uitkering, studeren voor een knelpuntberoep
  • Werktraject of werkstatuut
Tijd winnen

Werken en studeren: financiële ondersteuning

Om werken en studeren te combineren, wil je misschien minder werken. Maar dan krijg je natuurlijk ook minder loon. Hoe krijg je het financiële plaatje dan rond? Wij zetten de financiële steunmaatregelen op een rijtje:

  • Extra toelage
    • Studietoelage
    • Extra financiële ondersteuning door onze sociale dienst STUVO
  • Opleidingscheques
  • Studeren met een uitkering via VDAB
  • Extra ondersteuning voor toekomstige leerkrachten en zij-instromers: de lerarenbonus
rekenen

Waarom kiezen voor Odisee?

Wat na je (extra) diploma?

In welke jobs kom je hierna terecht?

Nadat je het bachelordiploma Voedings- en Dieetkunde behaalt, kun je aan de slag!

  • In je eigen zelfstandige diëtistenpraktijk, in een groepspraktijk of als freelance diëtist
  • In ziekenhuizen en andere zorginstellingen
  • In de voedingsindustrie of een farmaceutisch bedrijf
  • In voedingszaken, dieetwinkels en cateringbedrijven
  • In sport- en afslankingscentra
  • Bij het Vlaams Instituut Gezond Leven
  • En nog veel meer!
Wat na je diploma volwassenen

Als bachelor in de Voedings- en Dieetkunde kun je op de arbeidsmarkt verschillende kanten uit. Je kunt aan de slag als zelfstandige of in loondienst, bijvoorbeeld bij een ziekenhuis of andere zorginstelling, een afslankingscentrum, voedingszaak of instelling die werkt rond voeding. 

Wil je daarna je kennis up-to-date houden, verbreden of verdiepen? Duik in het aanbod van Odisee Continue met permanente vormingen zoals Diabeteseducator, Sportvoeding, het postgraduaat Voeding en Oncologie of Voeding van het jonge kind en de adolescent. 

  • 6
    campussen
  • + 11.000
    studenten
  • 27
    bacheloropleidingen
  • 12
    graduaatsopleidingen
  • 1 op 4
    volgt een opleiding op maat van volwassenen

Overtuigd? Of nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?