Interessegebied Lerarenopleidingen

Heb je een bijzondere passie voor kinderen, adolescenten en/of volwassenen en wil je hen begeleiden in hun ontwikkeling? Dan ben jij ongetwijfeld een leraar in spe. Bij Odisee focussen we het liefst op je talenten en doen we er alles aan om die zo goed mogelijk te ondersteunen.

Lerarenopleidingen

Doe de studiekeuzetest en ontdek de opleiding die écht bij jou past!

Leraar worden bij Odisee. Wat houdt dat juist in?

 • Persoonlijke begeleiding
 • Steeds meer stage
 • Traject op maat
 • Geen kloof studenten en docenten
 • Groeien in leergroepen

Onze onderwijsopleidingen zijn opgebouwd rond vijf speerpunten:

Persoonlijk meesterschap

Een goede leraar is iemand met passie voor zijn vak, iemand die inspireert en de leefwereld van zijn leerlingen perfect aanvoelt. Doorheen je opleiding verbreden en verdiepen we de kennis die je als leraar nodig hebt. Een sterke leraar durft zichzelf en zijn omgeving ook in vraag te stellen. Daarom leren we jou om goede keuzes te maken en gaan we voortdurend op zoek naar wat kinderen en jongeren nodig hebben om te leren.

Leren (aan)leren

Samen leren staat bij ons centraal. Je leert van je medestudenten, je docenten, je begeleiders in het werkveld... We dagen je uit om aan de slag te gaan met verschillende werkvormen en doelgroepen. Theorie en praktijk gaan in je opleiding hand in hand. In je laatste jaar proef je van wat het betekent om een volwaardige leraar te zijn tijdens een lange stage.

Maatschappelijk engagement

We bereiden je voor op het onderwijs en de samenleving van de toekomst. Doorheen je opleiding ontwikkel je belangrijke sociale vaardigheden voor het onderwijs van morgen: communiceren, werken in team, leiderschap opnemen, onderhandelen en omgaan met sociale en culturele verscheidenheid. Dat betekent dat we ook buiten de schoolmuren op expeditie gaan.

Diversiteit en creativiteit

Word jij een leraar met een open blik op de wereld? Doorheen je opleiding worden je creativiteit en je nieuwsgierigheid geprikkeld en leer je de diversiteit in je klas te gebruiken. Door te vertrekken van de ervaringen van de kinderen, leren ze over elkaar, over de wereld en over zichzelf. Als student krijg je de kans om ook letterlijk je grenzen te verleggen. 

Onderzoekend leren

Een onderzoekende en leergierige leraar is een sterk rolmodel voor de leerlingen. Van zo’n leraar leren kinderen omgaan met problemen, kennis opzoeken, oplossingen bedenken, evalueren en bijsturen. Je neemt hen mee op onderzoek in een wereld die snel verandert. Ook dat leer je in je opleiding.

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een onderwijsopleiding?

 • Uniek programma

  Elke student is uniek en heeft zijn of haar eigen, persoonlijke achtergrond. Wil je jouw opleiding in afstandsonderwijs volgen? Zou je graag de vakken spreiden over een langere periode? Of zou je liever gaan voor een verkort traject? We bieden tal van verschillende programma's aan. Bovendien kun je ook altijd een individueel traject samenstellen op jouw maat, samen met de studietrajectbegeleider. 

 • Internationalisering

  Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. Een internationale stage is een troef op je cv. 

 • Ondernemende student

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

STARTTOETS

Leg jouw verplichte én bindende starttoets voor de lerarenopleiding af.

Inschrijven voor een Educatieve Bachelor in het Kleuter-/Lager of Secundair Onderwijs?

Studenten die zich willen inschrijven voor een lerarenopleiding moeten in heel Vlaanderen deelnemen aan een verplichte én bindende starttoets. 

Waarom?

Het resultaat van de starttoets geeft aan waar je staat met je basiskennis: waar liggen je sterktes en wat beheers je minder? Zo kan je van meet af aan inzetten om die mindere punten. Algemene info over de starttoets vind je hier.

Wil je graag meer weten over de starttoets bij Odisee? Dat hebben we hier ook voor je samengebundeld. 

Bewijs van deelname:

Het bewijs van deelname dien je op te laden bij je aanvraag tot inschrijving. In afwachting van jouw afnamemoment kan je de verklaring op eer wel al invullen en jouw inschrijving afronden. Wij controleren je deelname aan de starttoets. 

 

Twee studentes aan een computer
Maximale slaagkansen

Geniet van persoonlijke begeleiding doorheen je hele opleiding

Kleine groepen, aanspreekbare docenten

Bij alle opleidingen maken we gebruik van actieve werkvormen. Zo kun je de leerstof vlot verwerken en vaardigheden oefenen, met onmiddellijke feedback. Interactie en kleine lesgroepen zijn ons stokpaardje. Die aanpak brengt studenten en docenten dicht bij elkaar. Bovendien kun je ook buiten de lessen bij de docenten terecht.

Studiebegeleiding

Je kunt gebruikmaken van studiebegeleiding in de vorm van monitoraten, gedifferentieerde trajecten, begeleide oefeningen, supervisie, stagebegeleiding, studiebegeleidingsplannen… Via verschillende formules bieden we je de mogelijkheid om extra te oefenen en langer stil te staan bij de stof. We organiseren regelmatig studievorderingsgesprekken waarin we bekijken hoe je studie verloopt. Bij Odisee kun je op eender welk moment rekenen op persoonlijke begeleiding.

Ga 100% voor je talent

Doorheen je opleiding zoeken en ontwikkelen we jouw talenten. Beetje bij beetje ontdek je je sterktes als leraar. Ben je een voortrekker, een persoon vol engagement of enthousiasme? Ben je een kei in het stimuleren van de talenten van je leerlingen? Werk je uitstekend samen met anderen? Je komt het allemaal te weten in ons talententraject. Tegen het einde van je opleiding werk je toe naar een talentenportfolio, waarmee je de brug kunt slaan naar sollicitatieprocedures en verdere professionalisering in het werkveld.

Hulp bij problemen

Bij algemene problemen weten de studenten- en trajectbegeleiders raad. Alles is bespreekbaar: je studiekeuze, studiemethode en -planning, examenstress of faalangst, een heroriëntering, studeren in moeilijke omstandigheden... Je vindt bij hen een luisterend oor. Daarna verwijzen ze je door naar de juiste diensten. Naast individuele begeleiding zijn er ook groepssessies over uitstelgedrag, faalangst en andere obstakels.

Studenten babbelen op trapje

Odisee leest en doet lezen

In het studiegebied Onderwijs binnen Odisee tekenden we een leesbeleidsplan uit. De focus ligt op daarbij op leesbevordering, het verhogen van leesmotivatie en -plezier bij onze studenten en hen versterken in hun rol van leraar als cultuurparticipant. Via verschillende opleidingsonderdelen leren onze studenten wat een sterke didactiek rond lezen inhoudt, hoe ze hierbij kunnen monitoren en hoe ze een krachtige leesomgeving kunnen opzetten. 

Met boeken werken
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts