Graduaat Hernieuwbare Energiesystemen

In de opleiding Hernieuwbare Energiesystemen verwerf je alle vaardigheden en inzichten die je nodig hebt om een technische carrière in deze boeiende en steeds veranderende wereld van warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, duurzame verlichting en biomassa uit te bouwen.   

Ben je nu al aan de slag in de sector van hernieuwbare energiesystemen en wil je graag je expertise verder uitdiepen? Of wil je binnenkort aan de slag in de wereld van de duurzame energietechnieken?  Leer je het beste al doende in de praktijk? Dan is het graduaat in de Hernieuwbare Energiesystemen beslist iets voor jou!

De opleiding richt zich naar werkstudenten en naar dagstudenten.  

Maarten Van Snick
Een opleiding Hernieuwbare Energiesystemen, wat houdt dat precies in?

Wat is Hernieuwbare Energiesystemen, wat houdt dat precies in?

Een graduaat maakt deel uit van het hoger onderwijs en heeft een heel eigen profiel. De pakketten leerstof zijn beknopter en sterk gefocust op de praktijk. Bovendien speelt werkplekleren een enorme rol binnen de opleiding. Dat betekent dat je niet altijd op de schoolbanken zit, maar ook op de werkvloer heel wat kennis, vaardigheden en attitudes aanleert. De wisselwerking tussen praktijk en theorie geeft je een brede basis en stoomt je snel klaar voor de arbeidsmarkt. Op die manier slaat een graduaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding.

De graduaatsopleiding in de Hernieuwbare Energiesystemen bestaat uit 120 studiepunten.  Volg je de opleiding full time, dan duurt dit 2 jaar. Ben je al aan het werk en wens je studie en opleiding te combineren dan kan dat ook.  De opleiding duurt dan 4 jaar.

 

Handen uit de mouwen, met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van het graduaat Hernieuwbare Energiesystemen?

Werkplekleren

Een groot deel van de opleiding gaat door in het werkveld.  Ben je nu al aan de slag in de sector, dan kan een deel van je opleiding gebeuren op je werkplek.  Met de trajectbegeleider bekijken we welke leerdoelen je  in je bedrijf kan behalen

Je leert al doende.  Heb je als werkstudent al vaardigheden of competenties verworven dan bekijken we hoe we je voor bepaalde leeractiviteiten vrij kunnen stellen.

Permanente evaluatie

In deze opleiding heb je geen examenperiodes.   We werken met een systeem van permanente evaluatie.   Je toont op diverse manieren verspreid over het academiejaar aan dat je de leerdoelen hebt bereikt.

Interactieve werkvormen op de campus

Als werkstudent kom je 1 dag in de week naar de campus Aalst.   Naargelang je werksituatie kan je al snel aan werkplekleren beginnen.

Als dagstudent worden er gedurende 2 dagen in de week op de campus  verplichte activiteiten georganiseerd. Op die dag(en) krijg je labo's, werkcolleges, praktijksessies,... die je thuis voorbereidt via de leermaterialen die we digitaal ter beschikking stellen.   Op de andere dagen worden ook oefeningen- en begeleidingssessies georganiseerd om je te helpen bij deze fulltime studie.  Zo wordt de tijd op de campus efficiënt gebruikt.   Een beperkt aantal lesactiviteiten  gaat door op onze technologiecampus Gent.  Het werkplekleren gaat vanaf het tweede semester van start.

Aan de slag in kleine groepen

De activiteiten op de campus gaan door in kleine groepen.  De drempel naar de docent is klein.  Je schoolbegeleider volgt je vorderingen tijdens het werkplekleren samen met de firmamentor in het bedrijf.  

Werken en studeren

Werken en studeren is geen evidente combinatie.  Omdat je een deel van je opleiding mag doen op je werkplek wordt dit een haalbaar doel.  Samen met je trajectbegeleider bekijk je welke doelen je kan behalen of al behaald hebt.   

Als werkstudent neem je ruim voor de start van de opleiding contact op met de trajectbegeleider.  In een intakegesprek wordt bekeken wat voor jou een haalbaar programma is.

Diploma of up skilling?

 Ben je al werkzaam in de sector en wens je je expertise te verruimen of te verdiepen dan kan je een paar modules volgen.  Wens je een diploma dan kan dit in 2 jaar als je het voltijdse programma volgt, of in 4 jaar als je voor het halftijdse programma kiest.

techniekers bij zonnepanelen
Meer weten

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Hernieuwbare Energiesystemen?

Na je diploma

Wat na Hernieuwbare Energiesystemen?

Afgestudeerd? Wat nu?

  • Aan de slag als afgestudeerde
  • Verder studeren?

Aan de slag als professional!

Als je je opleiding afrondt, behaal je een diploma hoger onderwijs: dat van gegradueerde. Daarmee kun je meteen aan de slag als geschoold technicus.

Of wil je verder studeren?

Na een graduaat kun je ook verder studeren. Je kunt bijvoorbeeld in een verkort traject een bachelordiploma in de Elektromechanica of Energietechnologie behalen.  Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. 

 

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts