Elektromechanica - afstudeerrichting Klimatisering

Kies je voor de afstudeerrichting Klimatisering van de bachelor Elektromechanica dan word je een expert in verwarming, koeling en airconditioning. Die regelen de temperatuur en de vochtigheid in leefruimtes (zoals woningen en kantoren) of opslagplaatsen (van o.a. vlees, groenten en bloemen). Maar ook bij bijzondere toepassingen worden ze ingezet, denk maar aan computerzalen, bierkoelers en droogvriesinstallaties. De opleiding blijft echter breed genoeg om ook in andere domeinen aan de slag te kunnen.

elektromechanica - klimatisering

Doe de studiekeuzetest en ontdek de opleiding die écht bij jou past!

Wat is Klimatisering, wat houdt de opleiding precies in?

 • Instapcursussen
 • Samenwerken met bedrijven
 • Theorie en veel praktijk
 • Coaching

Wat leer je?

Binnen de bachelor Elektromechanica kies je vanaf het tweede jaar een afstudeerrichting: Elektromechanica of Klimatisering. In de afstudeerrichting Klimatisering focus je op de werking, de opbouw en het ontwerp van een klimaatinstallatie. Je leert ook energiestromen in kaart brengen, het rendement van installaties beoordelen en beslissingen nemen over energie besparende investeringen. Je start het eerste jaar samen met de studenten van de afstudeerrichting Elektromechanica en je bestudeert de basisbeginselen van Mechanica, Ontwerp, Elektriciteit, Elektronica en Automatiseringstechnieken.

Job van de toekomst

In het eerste jaar krijg je een brede vorming. Je past de theorie toe in de praktijk tijdens hands-on sessies. Via projecten, labo’s en een werkveldstage krijg je vanaf het tweede jaar inzicht in de technologie met het oog op je toekomstige job in de wereld van HVAC (Heating, ventilation en airconditioning). Denk daarbij aan Koeltechnieken, Verwarmingstechnieken, Pompen, Ventilatie, Luchtbehandeling, Warmtekrachtkoppelingen, Technische uitrusting van gebouwen, Hernieuwbare energiebronnen, Klimaatregelingen en en Gebouwbeheerssystemen. In het derde jaar komen energieaudits en hernieuwbare energie aan bod. Voor je bachelorproef ga je aan de slag in een bedrijf.

Na mijn diploma wetenschappen-wiskunde, waar eigenlijk niets écht technisch aangeleerd werd, koos ik bewust voor de professionele bacheloropleiding. Aanvankelijk met wat terughoudendheid, maar zonder één seconde spijt! De compleet nieuwe, soms moeilijke, materie die ik in het begin moest verwerken bracht me heel wat basiskennis bij.
Tevens werd ik zelfstandiger en volwassener ten opzichte van mijn passage in het middelbaar onderwijs: alles zelf vanaf nul verwerken en toepassen in talrijke bijhorende labosessies vereisen dat. Dankzij deze sessies zijn mijn praktische vaardigheden er enorm op vooruit gegaan. Ik koos dan ook voor de afstudeerrichting Klimatisering omdat ik vooral geboeid ben door koeltechniek. Dit vak heb ik zeer goed onder de knie gekregen dankzij de vele theoretische lessen en de mooie labo-opstellingen die hiervoor ter beschikking zijn op onze campus. In het tweede jaar kon ik al stagelopen bij de firma ltho Daalderop: dit was zeer nuttig want een jaar later kon ik ook bij deze firma mijn bachelorproef meer dan succesvol afronden.
Maarten Van Snick
Bachelor Klimatisering (2022)
Maarten Van Snick
Vakken in de kijker

De belangrijkste vakken Klimatisering op een rijtje

De vakken in het eerste jaar Elektromechanica zijn voor beide afstudeerrichtingen gemeenschappelijk.

Van zodra je voor de richting Klimatisering gekozen hebt, focus je vanzelfsprekend op het HVAC-gebeuren.

Er zijn steeds stamvakken die je met je collega's van de afstudeerrichting Elektromechanica deelt, zoals Elektromechanische Systemen, Energietechnologie,... 

Sowieso staat praktijk tijdens alle drie de opleidingsjaren centraal.

 • Koel- en verwarmingstechnieken

  Je wordt ondergedompeld in de wereld van de koel-en verwarmingstechnische installaties. Je krijgt inzichten in de processen en componenten en beheerst uiteindelijk een volledige klimaatinstallatie.

 • Projectwerk

  Je vertaalt je theoretische kennis in een hands-on project waar je een werkende koeltechnische installatie van A tot Z uitwerkt en zelf opbouwt. Vanzelfsprekend verzorg je naast het koeltechnische luik ook de elektrische kant en de meet- en regeltechnieken.

 • Stage

  De praktijk op school leert je veel, maar al kort na de keuze voor Klimatisering ga je op stage bij HVAC-bedrijven, waar je actief betrokken wordt: handen uit de mouwen!

 • Bachelorproef

  Je sluit je opleiding af met een voltijds afstudeerproject waar je volledig het laatste semester bij een HVAC stage loopt én een specifieke casus uitwerkt in de wereld van de Klimatisering bij een bedrijf naar keuze.

griepvaccin
MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Klimatisering?

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Klimatisering

 • Werken en studeren

  De opleiding Elektromechanica kun je ook in afstandsonderwijs volgen. Ideaal als je de studie wil combineren met een job en/of een gezin. 

  Ontdek er hier alles over.

 • Vakantiecursussen

  Voor de start van het academiejaar staan er al een vakantiecursus Wiskunde, Mechanische technieken en/of Elektrotechnieken en een introductiedag op het programma. Zeker als je een niet-technische vooropleiding hebt, zullen die je goed op weg helpen in de wereld van mechanica en elektrotechniek.

 • Ondernemen

  Er stroomt ondernemersbloed in jou? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’, waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

 • Specialisatie via keuzevakken

  In het laatste jaar bieden we heel wat keuzevakken aan. Je kunt leren ondernemen of een extra cursus wiskunde volgen in voorbereiding van het schakelprogramma Industrieel ingenieur. Je kunt ook kiezen voor keuzevakken die je credits bezorgen in het postgraduaat Energiecoördinator.

Je klasgroep in deze opleiding is niet groot. Je medestudenten worden na een tijdje dus echt vrienden, zeker na de driedaagse in het eerste jaar. Je leert bovendien je docenten steeds beter kennen, en zij jou. Naarmate de groep hechter wordt, wordt studeren steeds plezanter.
Stijn Henuset
Bachelor Klimatisering (2021)
Elektromechanica afstudeerrichting Klimatisering - Stijn Henuset
Checklist!

Is de opleiding Klimatisering iets voor jou?

 • Je bent een doener, werkt graag hands-on en haalt meer voldoening uit praktijk dan uit theorie.
 • De wondere wereld van energie, verwarming, koeling en airconditioning boeit je.
 • Je denkt technologisch. Problemen oplossen is jouw ding.
 • Later wil je een job waarin je niet de hele dag aan een bureau zit.
Meisje - nadenkend
Handen uit de mouwen, met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Klimatisering?

Verschillende werkvormen

We kiezen bewust voor verschillende werkvormen in de opleiding. Je lesuren bestaan dus niet alleen uit hoorcolleges in grotere groep, maar ook uit labo’s, computersessies, projectwerk en oefeningenlessen. We bieden wekelijks ook een studiebegeleidingsuurtje aan, waarin je een sessie krijgt over (examen)planning en vragen mag stellen aan de docenten. Daarnaast krijg je ook een coach toegewezen die je studietraject van dichtbij opvolgt. 

Eropuit

Bij de start van het eerste jaar ga je op driedaagse op verplaatsing. Daar staan lessen en labo’s op het programma, maar er is ook tijd om elkaar beter te leren kennen dankzij toffe teambuildingsactiviteiten. In het derde jaar maak je een studiereis in Europa, waarin bedrijfsbezoeken aan de wereldtop inzake automotive, elektro of HVAC aan bod komen.

Al doende leren

Bij Odisee steek je de handen uit de mouwen. Dat doe je vooral tijdens onze hands-on labo’s. Het blijft dus zeker niet enkel bij demonstraties, je gaat echt zelf aan de slag. Heb je een niet-technische vooropleiding, dan schaaf je je basic skills in no time bij tijdens een vakantiecursus Mechanische technieken of Elektrotechnieken. Tijdens het projectwerk in het eerste semester ga je op jouw maat aan de slag. Studenten die wat extra training nodig hebben voor technische vaardigheden volgen een ander traject dan studenten met een technische achtergrond.

Hallo, het werkveld hier!

Vanaf het begin van je opleiding kom je in contact met het werkveld. Per jaar doe je minstens drie bedrijfsbezoeken. Voor je project in het eerste jaar werk je aan een opdracht uit de industrie. Mensen uit de bedrijfswereld komen het resultaat bekijken. In het tweede jaar ga je op zoek naar een bedrijf waar je een machine bestudeert en de veiligheidsvoorschriften bekijkt. Ook doe je een eerste werkveldstage. In het derde jaar vertrek je bij de start van het tweede semester naar een bedrijf voor je bachelorproef en afstudeerstage. 

marketing
Na je diploma

Wat na Klimatisering?

Als bachelor in de Elektromechanica ben je de schakel tussen de ingenieur en de uitvoerder. Je bent de spilfiguur in verschillende processen: van ontwerp tot planning en uitvoering, en zowel in de test- als optimalisatiefase. Na je opleiding ben je een echte probleemoplosser. De vaardigheden die je in je opleiding onder de knie kreeg, komen ongetwijfeld dagelijks van pas in je toekomstige job.

Waar kun je aan de slag?

 • Bij bedrijven die klimatiseringsinstallaties verkopen en/of installeren
 • Als onderhoudsverantwoordelijke bij het bedrijf of de dienst die de klimatiseringsinstallatie gebruikt
 • HVAC-bedrijven: wereld van Heating, Ventilation en Air Conditioning
Hoedjes goeien afstuderen

Werk gegarandeerd!

Technische profielen zijn heel gegeerd op de arbeidsmarkt. Voor jou betekent dat: werk gegarandeerd. Per afstuderende student Klimatisering staan er gemiddeld maar liefst twintig vacatures open.

Koeltechnisch certificaat voor het grijpen

Wanneer je de bacholeropleiding Klimatisering succesvol voltooide, kan je daar onmiddellijk op volgend het examen dat leidt tot je certificaat van koeltechnicus ter plaatse afleggen: Odisee Campus Aalst is onder andere hiervoor erkend  als examencentrum.

Hoe ziet je job eruit? 

In de voorbereidingsfase hou je je bezig met offertes, het ontwerp en de berekening van installaties, de planning van de werken, de bestelling en de levering van de materialen. Bij de installatie let je erop dat alles correct uitgevoerd wordt, van afstelling tot kwaliteitscontrole. Onderhoud omvat naast herstellingen ook periodieke onderhoudsbeurten en instellingswijzigingen van het beheerssysteem.

Wil je toch verder studeren?

Met een diploma Elektromechanica kun je na een schakelprogramma het diploma van master in de Industriële wetenschappen–elektromechanica behalen. Zo heb je een bijkomend universitair diploma van de KU Leuven op zak. Je kunt het schakelprogramma en de master volgen op de Technologiecampus in Gent. Ook een banaba Energietechnologie is mogelijk.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Jaarplanning

Voor de start van het academiejaar staan er al een vakantiecursus Wiskunde, een vakantiecursus Mechanische technieken en/of Elektrotechnieken en een introductiedag op het programma. Zeker als je een niet-technische vooropleiding hebt, zullen die je goed op weg helpen in de wereld van mechanica en elektrotechniek. In de loop van het eerste semester gaan we op driedaagse. Na de deelexamens in november neem je deel aan coachingsgesprekken. Die gaan niet alleen over je examenresultaten, maar ook over je algemene gevoel bij de opleiding. Voor de kerstvakantie organiseren we een ludieke kerstactiviteit. In januari vinden de examens plaats. Daarna word je beloond met een lesvrije week. In het tweede semester staan er opnieuw enkele coachingsgesprekken en een project op de planning. We eindigen het academiejaar met een drankje en wat hapjes, bereid op onze zelfgemaakte barbecues.

Campus Aalst

Campus Aalst is uitgerust met moderne lokalen. Voor projecten en praktijksessies kun je terecht in goed ingerichte labo’s. Rondom het gebouw liggen vierhonderd parkeerplaatsen, een grote overdekte fietsenstalling en een overdekte stalplaats voor motorfietsen. De campus ligt vlak bij de afrit van de autosnelweg en is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. De grote sportzaal kun je naar hartenlust (en gratis) gebruiken en her en der kun je op de campus tafelvoetbal en tafeltennis spelen. Het draadloos internet is op de hele campus gratis ter beschikking. Ontspannen doe je in het salon aan de ingang van onze hogeschool.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Meisje - luisterend naar muziek