Informatie voor ouders

Proficiat! Jouw zoon of dochter zal volgend jaar naar het hoger onderwijs gaan – ongetwijfeld één van de grote avonturen van zijn of haar leven. Natuurlijk wil je hem of haar helpen bij de studiekeuze – een keuze die uiteindelijk zal leiden naar tewerkstelling.

👉 Maar hoe doe je dat? Hoe begeleid je je kind of kinderen in zo’n proces? 

Geen evidentie. Dat beseffen we bij aan onze co-hogeschool maar al te goed. Daarom zetten we je graag op weg met hapklare tips en gids voor ouders. Succes!

 

Moeder en dochter aan de laptop

Zes stappen: studiekeuzechecklist voor je zoon of dochter!

Om je zoon of dochter zo goed mogelijk te kunnen helpen bij de studiekeuze, werkten we een stappenplan uit.

 1. 1

  Doe de studiekeuzetest

  Is je zoon of dochter op zoek naar de opleiding die echt bij hem of haar past? Dan vult hij of zij best onze studiekeuzetest in. Aan de hand van 32 kenmerken zoeken we een match tussen je zoon of dochter en onze opleidingen. Het resultaat? Een overzicht van drie opleidingen die helemaal aansluiten bij zijn of haar profiel. De test is bovendien snel en efficiënt, het duurt maar 5 minuten.

 2. 2

  Vraag brochures aan

  Willen jullie echt alles weten over een of meerdere opleidingen? Dan vraag je best de bijhorende brochures aan. Je kunt de brochures online lezen, of we sturen ze graag naar je op!

 3. 3

  Bezoek een SID-in

  Elk jaar vinden in Vlaanderen de studie-informatiedagen of SID-ins plaats. Op een SID-in maakt je zoon of dochter kennis met de brede waaier aan studie- en beroepsmogelijkheden na het secundair onderwijs. De verschillende Vlaamse universiteiten en hogescholen geven er informatie over hun opleidingen. In het laatste jaar van het secundair onderwijs staat een klassikaal bezoek vaak op de planning.

 4. 4

  Kom naar een infodag

  De beste manier om kennis te maken met onze opleidingen... is gewoon langskomen tijdens een infodag. Je kunt dan al je vragen stellen aan onze studenten en docenten. Bovendien kun je het studiemateriaal bekijken en kun je de campus verkennen. Kom gerust samen met je zoon of dochter naar de infodag. Zo kunnen jullie samen de sfeer opsnuiven aan onze co-hogeschool.

 5. 5

  Volg een echte les mee

  In maart kan je zoon of dochter echte lessen en labo’s bijwonen. Het is een voorsmaakje van wat hem of haar volgend jaar te wachten staat. Snel aanmelden is de boodschap, want de zitjes zijn beperkt.

 6. 6

  Vraag studieadvies indien nodig

  Ook voor een goed gesprek over de studiekeuze van je zoon of dochter kun je bij ons terecht. Samen zoeken we uit wat zijn of haar talenten en interesses zijn en welke opleidingen daarbij aansluiten.

Bekijk onze studiekeuzeshow

Herbekijk hier onze allesomvattende liveshow rond studiekeuze!

Concrete tips voor ouders

Do's

 • Stel je zoon of dochter een aantal kritische vragen. Waar ben je goed in? Wat zijn je zwaktes en sterktes? Weet je hoeveel kennis je hebt? En ken je je vaardigheden? Wat doe je graag en wat geeft je energie? Welke vakken volgde je écht graag in het secundair onderwijs? Wat interesseert je? Welke job lijkt je leuk? En vergeet die ene klassieker niet: heb je een idee wat je later wilt worden?
 • Een keuze gemaakt? Fijn. Maar vraag toch nog eens waarom je kind net die opleiding wil volgen. Is het antwoord een van de volgende: ‘gewoon, daarom’, ‘omdat ik dan op kot kan’, ‘omdat het in Gent is’, ‘omdat mijn vrienden het ook gaan doen’ of ‘omdat ik denk dat het een gemakkelijke opleiding is’? Tijd om de rewindknop in te drukken en terug te gaan naar de initiële vragen als ‘waar ben je goed in?’
 •  Verzamel informatie, verken ‘de markt’. Pluis samen het internet uit. Daar vind je een schat aan informatie. Bezoek samen de SID-in en infodagen. Je bent welkom! Hogeschool Odisee, bijvoorbeeld, heeft campussen in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent, Schaarbeek en Sint-Niklaas. Maak er een leuke daguitstap van: ‘s ochtends informatie vergaren en dan lekker gaan shoppen, of de stad en omgeving rond de campus verkennen. Ziet je zoon of dochter een uitje met jou niet zitten? Motiveer ze dan zeker om alleen of met een vriend(in) de infomomenten te bezoeken.

Don'ts

 • Uiteindelijk kiest je zoon of dochter zelf. Je kind moet met z’n hart kiezen. Hij of zij kiest geen richting omdat hij of zij denkt dat er veel geld mee te verdienen valt, omdat vrienden die richting kozen of omdat moeder of vader – jij dus – willen dat hij of zij die opleiding volgt.
 • Grasduinen in websites, een infodag beleven, zelf ook brochures aanvragen? Dat kan best! Maar de openlesdagen zijn wel enkel bestemd voor je zoon of dochter. Tijdens de openlesdagen kunnen ze een les meevolgen en proeven van het echte studentenleven tússen de studenten.
 • Keuze gemaakt? Helemaal overtuigd? Doe dan samen toch eens een stapje terug. Een opleiding kiezen is ook kiezen voor een stad, voor het kotleven of pendelen, en voor die ene onderwijsinstelling die echt bij je zoon of dochter past.
 • Chill, relax, take it easy. Neem je tijd. De juiste opleiding kiezen, is iets anders dan beslissen welke schoenen het beste bij een outfit matchen. Jaag je zoon of dochter niet op: gun hem of haar de nodige tijd/ademruimte voor een bewuste studiekeuze. 
 • Paniek is een slechte raadgever. En sluipt september dichterbij zonder resultaat, ook al bezocht je SID-ins, infodagen... Spreek dan de studieadviesdienst van de hogeronderwijsinstelling van je keuze aan en vraag raad. Voor Odisee kun je al je vragen sturen naar studieadvies@odisee.be.
Vader en zoon met laptop
Ook op maat van volwassenen

Zin om met je zoon of dochter te studeren?

Overweeg je om als volwassene (opnieuw) te gaan studeren?  Dat kan. Misschien heb je nooit hoger onderwijs gevolgd en wil je er nu voor gaan. Of heb je niet het juiste diploma voor de job die je uitoefent en wil je dat graag behalen. Dit is mogelijk dankzij ons ruim aanbod aan graduaats-, bachelor- en bachelor-na-bacheloropleidingen. Of misschien voel je als professional de nood om bij te scholen? Of wil je verder specialiseren in je vakgebied? Bij Odisee kun je je kennis bijspijkeren, verbreden of verdiepen  met een banaba, postgraduaat, navorming of studiedag.

student voor laptop bijtend op potlood

Zo volg je als ouder de studieloopbaan van je zoon of dochter!

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts