Volwassenenonderwijs: opleidingen per soort

Overweeg je om als volwassene (opnieuw) te gaan studeren? Groot gelijk! Moet je dan kiezen voor een bachelor, een graduaat, banaba, postgraduaat, navorming, micro-credential of micro-degree? Dat ligt misschien niet meteen voor de hand. Ontdek meer over deze verschillende opleidingsvormen en vind zo de vorming die tegemoetkomt aan jouw interesses en ambities. 

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Volwassen student man

Graduaat

Een graduaat is de perfecte voorbereiding op een specifiek beroep. Qua niveau situeert een graduaatsopleiding zich tussen het secundair onderwijs en een professionele bachelor. Werkplekleren omvat minstens een derde van de opleiding. Studeer je voltijds, dan kun je op twee jaar je graduaatsdiploma behalen. Als je de opleiding combineert met een job en/of een gezin kun je kiezen voor een afstands-, avond- of deeltijds traject. Wij zorgen voor heel wat ondersteuning zodat je er nooit alleen voor staat. 

Volwassen studenten bij Odisee

Bachelor

Een professionele bachelor bereidt je voor op de beroepspraktijk. Doorheen de opleiding leer je de algemene en specifieke vaardigheden, kennis en competenties die nodig zijn om in een bepaalde sector aan de slag te gaan. Als volwassen student kun je vrijstellingen krijgen op basis van je diploma('s) en je werkervaring. Heel wat bacheloropleidingen bieden bovendien een specifiek traject aan voor volwassenen, zoals afstands-, deeltijds of avondonderwijs. Zo kun je studeren, werken en leven combineren. 

volwassen studenten in lokaal

Banaba

Heb je al een bachelor- of masterdiploma op zak, en wil je je specialiseren binnen je domein? Misschien is een bachelor-na-bachelor iets voor jou. Afhankelijk van de opleiding die je kiest word je ofwel op één vaste dag, ofwel op een aantal verplichte lesdagen doorheen het academiejaar op de campus verwacht. Daarnaast wordt heel wat aandacht besteed aan praktijk, al dan niet op je eigen werkvloer.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs Lager onderwijs

Postgraduaat

Wil je de vinger aan de pols houden als professional in een wereld in verandering? Of voel je als pas afgestudeerde bachelor of master de nood aan een bijkomende specialisatie? Ga voor een postgraduaat. In een traject van 20 tot 60 studiepunten kun je specifieke kennis en vaardigheden opfrissen, actualiseren, verdiepen of verbreden. Hoeveel tijd je hiervoor moet vrijmaken varieert. Ga uit van minstens een halve dag per week om de lessen (digitaal) bij te wonen, plus evenveel tijd om de leerstof te verwerken en/of taken tot een goed einde te brengen.

volwassen student vrouw klas

Navorming

Levenslang leren: tegenwoordig kun je er als professional niet omheen. Spijker je kennis bij, bouw je netwerk verder uit of raak vertrouwd met de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied via een kort- of langdurende navorming. Het aanbod van Odisee en al onze opleidingspartners is specifiek gericht op werknemers, werkgevers en bedrijven. 

volwassen student man laptop

Micro-credential of micro-degree

Micro-degrees en micro-credentials zijn kortdurende opleidingen bedoeld voor professionals of geïnteresseerden die zich willen verdiepen in een bepaald onderwerp. Het aanbod richt zich op actuele en relevante thema's van de sector, en is verbonden aan onze bachelor- en graduaatsopleidingen. Na afloop ontvang je een creditbewijs. 

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?