Bachelor Elektromechanica

De bachelor Elektromechanica is een polyvalente, praktijkgerichte opleiding die je handen én je hersenen aan het werk zet. Enerzijds leer je elektromechanische problemen te analyseren. Op basis van je bevindingen ga je machines ontwerpen of herdenken, rekening houdend met het kostenplaatje en de planning. Anderzijds sla je effectief aan het sleutelen, monteren en programmeren om je ideeën tot leven te wekken. Dat doe je in nauwe samenwerking met echte bedrijven. 

Ben je in de ban van de werking en de opbouw van machines? Kun je niet wachten om zelf toestellen te ontwerpen of te optimaliseren, door eraan te sleutelen of in hun programmeercode te duiken? Wil je alles te weten komen over duurzaam energieverbruik? Dan ben je bij de opleiding Elektromechanica aan het juiste adres. Technische bagage is geen must. Goesting om later een ongelofelijk boeiende carrière uit te bouwen in een werkzekere wereld wel.

elektromechanica
CHECK WANNEER JOUW OPLEIDING BEGINT

Mis de start van het academiejaar niet!

Wat is Elektromechanica, wat houdt dat precies in?

 • Instapcursussen
 • Samenwerken met industriële bedrijven
 • Theorie en veel praktijk
 • Focus op jouw interessegebied

Om een heuse expert te worden in je vak ontdek je in het eerste jaar de basisprincipes van Mechanica, Elektriciteit, Elektronica, Automatisering en Energietechnologie. Allemaal nieuw voor jou? Maak je geen zorgen: als je geen technische voorkennis hebt, kun je via onze vakantiecursussen en een aangepast traject je kennis snel bijspijkeren. Vanaf het tweede jaar kies je een afstudeerrichting: Elektromechanica of Klimatisering.

Elektromechanica... 

Bij Elektromechanica leer je stap voor stap de werking, opbouw en sturing van machines te doorgronden. Via projectwerk, stages en je bachelorproef specialiseer je je in het ontwerp, onderhoud of de optimalisatie van machines.

... of Klimatisering?

Wil je je verdiepen in verwarming, koeling en airconditioning, dan ga je voor de afstudeerrichting Klimatisering. Een specialisatie in energie behoort ook tot de opties. Via keuzevakken word jij specialist in duurzame energie en rationeel energieverbruik.

Meer weten

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Elektromechanica?

Als je start met een nieuwe opleiding, krijg je een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Na je eerste jaar kies je je afstudeerrichting: Elektromechanica of Klimatisering. Daarna zijn er, naast de stamvakken, nog steeds gemeenschappelijke activiteiten, zoals bijvoorbeeld gastcolleges, bedrijfsbezoeken of de afstudeerreis. 

3de jaar
Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Elektromechanica

 • Werken en studeren

  De opleiding Elektromechanica kun je ook in afstandsonderwijs volgen. Ideaal als je de studie wil combineren met een job en/of een gezin. 

  Ontdek er hier alles over.

 • Vakantiecursussen

  Voor de start van het academiejaar staan er al een vakantiecursus Wiskunde, Mechanische technieken en/of Elektrotechnieken en een introductiedag op het programma. Zeker als je een niet-technische vooropleiding hebt, zullen die je goed op weg helpen in de wereld van mechanica en elektrotechniek.

 • Coaching

  Bij Odisee begeleiden we je zo goed als we kunnen. We bieden je bijvoorbeeld een wekelijks studiebegeleidingsuurtje aan. Tijdens dat uur krijg je een sessie over (examen)planning en mag je vragen stellen aan de docenten. Daarnaast krijg je ook een coach toegewezen die je studietraject van dichtbij opvolgt. Heb je nog vragen over de indeling en flexibiliteit van je opleiding, dan kun je op elk moment terecht bij de trajectbegeleider.

 • Ondernemen

  Er stroomt ondernemersbloed in jou? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’, waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Ik koos eerst voor de opleiding Industrieel ingenieur, maar vond dat niet zo interessant omdat het niet praktisch genoeg was. Toen ik overschakelde naar de bachelor Elektromechanica voelde ik mij direct thuis en kon ik me echt uitleven in de praktijkgerichte vakken. Het leukste is dat je zelf mag kiezen welke projecten je uitwerkt. Zo heb ik o.a. een kluis met RFID-slot, een geautomatiseerde miniatuurpoort en een XY-tafel ontworpen en gecreëerd. Mijn eindwerk in het derde jaar werd een laadpaal voor elektrische voertuigen.
Obinna Eke
Student Elektromechanica
obinna eke
Laat je overtuigen door onze studenten Elektromechanica

Elektromechanica studeren? Onze studenten aan het woord!

Handen uit de mouwen, met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Elektromechanica?

Verschillende werkvormen

We kiezen bewust voor verschillende werkvormen in de opleiding. Je lesuren bestaan dus niet alleen uit hoorcolleges in grotere groep, maar ook uit labo’s, computersessies, projectwerk en oefeningenlessen. 

Eropuit

Bij de start van het eerste jaar ga je op driedaagse op verplaatsing. Daar staan lessen en labo’s op het programma, maar er is ook tijd om elkaar beter te leren kennen dankzij toffe teambuildingsactiviteiten. In het derde jaar maak je een studiereis in Europa, waarin bedrijfsbezoeken aan de wereldtop inzake automotive, elektro of HVAC aan bod komen.

Al doende leren

Bij Odisee steek je de handen uit de mouwen. Dat doe je vooral tijdens onze hands-on labo’s. Het blijft dus zeker niet enkel bij demonstraties, je gaat echt zelf aan de slag. Heb je een niet-technische vooropleiding, dan schaaf je je basic skills in no time bij tijdens een vakantiecursus Mechanische technieken of Elektrotechnieken. Tijdens het projectwerk in het eerste semester ga je op jouw maat aan de slag. Studenten die wat extra training nodig hebben voor technische vaardigheden volgen een ander traject dan studenten met een technische achtergrond.

Hallo, het werkveld hier!

Vanaf het begin van je opleiding kom je in contact met het werkveld. Per jaar doe je minstens drie bedrijfsbezoeken. Voor je project in het eerste jaar werk je aan een opdracht uit de industrie. Mensen uit de bedrijfswereld komen het resultaat bekijken. In het tweede jaar ga je op zoek naar een bedrijf waar je een machine bestudeert en de veiligheidsvoorschriften bekijkt. Ook doe je een eerste werkveldstage. In het derde jaar vertrek je bij de start van het tweede semester naar een bedrijf voor je bachelorproef en afstudeerstage. 

Duaal leren

Tijdens de labo’s ga je aan de slag met mechanische en elektrotechnische praktijkoefeningen. Je past de theorie toe in de praktijk. Vanaf het eerste jaar word je uitgedaagd om met je projectgroep een oplossing te vinden voor echte problemen uit de industrie. Hiervoor werk je nauw samen met industriële bedrijven: de perfecte eerste kennismaking met je toekomstig werkdomein. Ook in het tweede en het derde jaar duik je het werkveld in via verschillende projecten, via keuzevakken in de bedrijven en natuurlijk via je bachelorproef en stage van een volledig semester.

We bieden een duaal traject aan in samenwerking met Siemens. Als derdejaarsstudent kun je 50 studiepunten opnemen op de werkvloer bij Siemens. Je leert al doende in een industriële omgeving. Het traject eindigt met een project waar je ervaringen uit het eerste semester toepast in de industrie. Een mooie kans om als specialist je opleiding te beëindigen.

Als bedrijf samenwerken met de opleiding?

Ben je als bedrijf geïnteresseerd om samen een project uit te werken?

Heb je een interessante stageplek of wens je mee te werken aan de uitbouw van een duaal traject?  Neem dan contact op met de opleidingsverantwoordelijke. 

Heb je vacatures voor onze afgestudeerden dan kan je deze gratis plaatsen op de Odisee jobservice  Neem gerust contact op met de opleidingsverantwoordelijke als je je vacature nog extra in de kijker wil zetten.

Groepsfoto BMW
Na je diploma

Wat na Elektromechanica?

Als bachelor in de Elektromechanica ben je de schakel tussen de ingenieur en de uitvoerder. Je bent de spilfiguur in verschillende processen: van ontwerp tot planning en uitvoering, en zowel in de test- als optimalisatiefase. Na je opleiding ben je een echte probleemoplosser. De vaardigheden die je in je opleiding onder de knie kreeg, komen ongetwijfeld dagelijks van pas in je toekomstige job.

Je kunt aan de slag

 • Als projectleider
 • In een studiebureau
 • Als ontwerper
 • Als onderhoudsverantwoordelijke
 • Binnen R&D van een bedrijf
 • Op een dienst (na)verkoop
Hoedjes goeien afstuderen

Of wil je verder studeren na je diploma Elektromechanica?

Met een diploma Elektromechanica of Klimatisering kun je na een schakelprogramma het diploma van master in de Industriële wetenschappen – elektromechanica behalen. Zo heb je een bijkomend universitair diploma van de KU Leuven op zak. Je kunt het schakelprogramma en de master volgen op de Technologiecampus in Gent. Ook een banaba Energietechnologie is mogelijk.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Studeren als werkzoekende

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

 

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Campus Aalst

Campus Aalst is uitgerust met moderne lokalen. Voor projecten en praktijksessies kun je terecht in goed ingerichte labo’s. Rondom het gebouw liggen vierhonderd parkeerplaatsen, een grote overdekte fietsenstalling en een overdekte stalplaats voor motorfietsen. De campus ligt vlak bij de afrit van de autosnelweg en is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. De grote sportzaal kun je naar hartenlust (en gratis) gebruiken en her en der kun je op de campus tafelvoetbal en tafeltennis spelen. Het draadloos internet is op de hele campus gratis ter beschikking. Ontspannen doe je in het salon aan de ingang van onze hogeschool.

Jaarplanning

Voor de start van het academiejaar staan er al een vakantiecursus Wiskunde, een vakantiecursus Mechanische technieken en/of Elektrotechnieken en een introductiedag op het programma. Zeker als je een niet-technische vooropleiding hebt, zullen die je goed op weg helpen in de wereld van mechanica en elektrotechniek. In de loop van het eerste semester gaan we op driedaagse. Na de deelexamens in november neem je deel aan coachingsgesprekken. Die gaan niet alleen over je examenresultaten, maar ook over je algemene gevoel bij de opleiding. Voor de kerstvakantie organiseren we een ludieke kerstactiviteit. In januari vinden de examens plaats. Daarna word je beloond met een lesvrije week. In het tweede semester staan er opnieuw enkele coachingsgesprekken en een project op de planning. We eindigen het academiejaar met een drankje en wat hapjes, bereid op onze zelfgemaakte barbecues.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Meisje - luisterend naar muziek