Graduaat Marketing- en Communicatiesupport

De graduaatsopleiding in Marketing- en Communicatiesupport bij Odisee is ideaal als je later praktisch aan de slag wil op een marketing- of communicatieafdeling. Ben je dus vooral op zoek naar een praktische opleiding en wil je liefst zo snel mogelijk het werkveld in om te leren? Dan heeft een graduaatsopleiding alles wat je zoekt: het maakt deel uit van het hoger onderwijs en heeft een heel eigen profiel. De opleiding is erg praktijkgericht en slaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding.

Ontdek hierna hoe de studie Marketing- en Communicatiesupport bij Odisee eruit ziet, welke vakken je mag verwachten, hoe werkplekleren in zijn werk gaat en in welke beroepen je na je opleiding terecht komt!

 

 

com en marketingsupport

Doe de studiekeuzetest en ontdek de opleiding die écht bij jou past!

Wat is Marketing- en Communicatiesupport en wat houdt de opleiding precies in?

Omdat een graduaatsopleiding zo praktijkgericht is, heeft het een uniek karakter binnen het hoger onderwijs. De opleiding Marketing- en Communicatiesupport stoomt jou op twee jaar tijd helemaal klaar voor een job in de marketing- en communicatiesector. In het eerste jaar krijgen jij en je medestudenten dezelfde leerstof. Daarna kies je in het tweede jaar voor een specifieke afstudeerrichting: Marketingsupport of Communicatiesupport.

 1. 1

  Afstudeerrichting Marketingsupport

  Naast algemene vakken vergaar je in de afstudeerrichting Marketingsupport bij Odisee bakken vakspecifieke kennis zoals marketingplanning, sales en accountsupport. Ook op de werkplek en in je afstudeerproject ligt de focus op marketing. Als marketingmedewerker word je een klantgerichte en commerciële teamspeler die ondersteuning biedt bij het opzetten van campagnes, events en de promotie van producten en diensten. Het internet en alle socialemediakanalen worden jouw vertrouwd werkterrein. Je beheerst de belangrijkste tools voor digitale marketing en marketingcommunicatie.

 2. 2

  Afstudeerrichting Communicatiesupport

  In de afstudeerrichting Communicatiesupport zijn het vooral vakken als communicatieplanning, kernachtig schrijven en contentcreatie die jouw communicatietechnieken naar een hoger niveau zullen tillen. Daarnaast krijg je ook algemene vakken. Ook op de werkplek en in je afstudeerproject ligt de focus op communicatie. Als communicatiemedewerker heb je een vlotte pen en goede talenkennis. Je ondersteunt de interne communicatie tussen diensten of de externe communicatie van projecten en events, zowel mondeling, schriftelijk als digitaal. Tijdens je opleiding leer je ook contacten leggen, interne en externe relaties onderhouden en doelgroepgericht communiceren.

Dag- en avondtraject mogelijk

Behalve de twee afstudeerrichtingen kun je binnen het graduaat ook kiezen uit twee trajecten: een voltijds traject overdag en een avondtraject. Wat je ook kiest, elk semester wordt opgedeeld in vier kwartalen van zeven weken. Dat zorgt voor focus en houdt je hoeveelheid leerstof beperkt. In de achtste week volgen telkens evaluatiemomenten.

 1. 1

  Dagtraject

  Het dagtraject van Marketing- en Communicatiesupport bij Odisee omvat 120 studiepunten, gespreid over twee academiejaren. Je volgt twee dagen per week les. In elk vak werk je aan competenties die belangrijk zijn voor een medewerker marketing en communicatie. Die competenties oefen je tegelijkertijd drie dagen per week op de werkvloer tijdens het werkplekleren. Taalvakken krijg je op maat van jouw kennis. Daarom bepalen we bij de start van de opleiding je taalniveau zodat je lessen op maat krijgt en je taalkennis sneller kan groeien.

 2. 2

  Avond/zaterdagtraject

  Ook het avondtraject van Marketing- en Communicatiesupport bij Odisee omvat 120 studiepunten, gespreid over twee jaar of op een ander tempo als jij dat wenst. In het standaardprogramma volg je twee avonden per week en/of op zaterdag les in een systeem van gecombineerd onderwijs. Dat betekent dat je de ene week les op de campus volgt en de andere week thuis begeleide zelfstudie doet of opdrachten maakt. Je kunt er ook voor kiezen om slechts één of meerdere vakken op te nemen. Dan behaal je na acht weken een creditbewijs per gevolgd vak. Studenten in het avondtraject werken meestal al. Afhankelijk van de functie die ze uitoefenen, kunnen ze vaak bij hun eigen werkgever werkplekleren. Tijdens een intakegesprek wordt de specifieke situatie van elke student besproken.

Checklist!

Is de opleiding Marketing- en Communicatiesupport iets voor jou?

 • Ik hou van afwisseling en al doende leer ik het best
 • Ik werk graag samen met anderen
 • Ik wil graag onder begeleiding werken aan marketing-en communicatiecampagnes
 • Ik kijk er naar uit om stap voor stap de kneepjes van visuele programma’s te leren kennen
 • Ik hou ervan om nieuwe trends in marketing, communicatie en social media te bestuderen
 • Ik wil mijn talenkennis graag aanscherpen op mijn niveau
 • Ik wil studeren op een campus in het bruisende hart van Brussel
Meisje - nadenkend
Na je diploma

Wat na Marketing- en Communicatiesupport?

Als je afstudeert bij Odisee, kun je er als gegradueerde in de Marketing- en Communicatiesupport op rekenen dat je heel diverse taken aankunt. Na je opleiding kun je de interne én externe communicatie en marketing van grote en kleine organisaties ondersteunen. Je kunt perfect communiceren in de digitale wereld en plant evenementen als geen ander. Ook schud je de juiste copy uit je pen/klavier voor elk doel en elke doelgroep, in het Nederlands, Frans en Engels. Beelden bewerken en communicatie-, marketing- en promotiemateriaal maken met behulp van Photoshop, Illustrator en InDesign behoren ook tot de mogelijkheden. Kortom: je bent helemaal klaargestoomd voor de bedrijfswereld!

Welke taken kun je uitvoeren?

 • Algemene ondersteuning op een marketing-, communicatie- of HR-afdeling
 • Helpen bij de aanmaak van teksten, brochures en powerpointpresentaties
 • Evenementen, projecten, promoties en andere campagnes mee organiseren
 • Meewerken aan de social media van je bedrijf
 • Contacten leggen en efficiënt communiceren in het Nederlands, Engels en Frans
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren na je diploma Marketing- en Communicatiesupport?

Maar je kunt natuurlijk ook verder studeren. Zo kun je na je graduaat kiezen voor een vervolgtraject en bijvoorbeeld je bachelordiploma Bedrijfsmanagement of Organisatie en Management bij Odisee behalen.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op onze website bij odisee.be/vrijstellingen.

Leren op de werkvloer

Tijdens je opleiding ligt de klemtoon op al doende leren. Daarom ga je al vanaf het tweede semester van je eerste jaar naar een werkplek. Dat kun je vergelijken met een stage, maar dan nog intenser: je past je kennis uit de lessen toe en draait echt mee op de werkvloer. Daarom bereiden we je in het eerste semester goed voor: je ontmoet gastsprekers en bezoekt bedrijven. Bij een ‘oefenfirma’ werk je mee aan marketing- en communicatieactiviteiten en verken je de markt. Zo ontdek je welke professionele attitude werkgevers van je verwachten en leer je probleemoplossend en (pro-)actief handelen.

Toelatingsvoorwaarden

Om te starten met een graduaatsopleiding moet je beschikken over één van volgende specifieke studiebewijzen: 

 • een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs, dat minstens op 3 jaar behaald werd
 • een diploma van het secundair onderwijs
 • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden
 • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden
 • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie
 • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs
 • een diploma van het hoger beroepsonderwijs
 • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan
 • een bachelor- of masterdiploma
 • een studiebewijs dat wordt erkend als gelijkwaardig met een van de bovenstaande studiebewijzen

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Heb je een niet-Vlaams diploma? Lees dan hier hoe je je studie kunt aanpakken.

Studentencoach

Ben je graduaatsstudent? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met de studentencoach. Die helpt je graag verder op weg met al je specifieke vragen op:

 • administratief vlak: (her)inschrijving, accounts, studentenkaart, studieprogramma … 
 • informatief vlak: examens, examenresultaten, studievoortgangsdossier, begeleidingsmogelijkheden …
 • financieel vlak: studiegeld, eventuele drempels …
 • praktisch vlak: bib, studeerruimtes, ICT, studentenrestaurant …

Campus Brussel

Kies je voor het graduaat Marketing- en Communicatiesupport bij Odisee, dan volg je les op Campus Brussel. Kiezen voor Brussel als jouw studentenstad is kiezen voor een spannende mix van bedrijvigheid en ontspanning. Bovendien leer je talen daar waar ze gesproken worden, in het hart van de hoofdstad van Europa.

Extra kosten opleiding

Voor je opleiding heb ook nog het boek Comme Convenu (40 euro), 4 eLAO testen (4 x 8 euro), het softwarepakket (50 euro) en voor studenten van het avondtraject het boek Soft skills (25 euro) nodig. Hou er rekening mee dat je voor deze opleiding ook een laptop nodig hebt en er ook beperkte bijkomende kosten kunnen zijn voor een eventuele studie-uitstap. 

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?

Meisje - luisterend naar muziek