Bachelor Agro- en Biotechnologie

In de bacheloropleiding Agro- en Biotechnologie bij Odisee kom je alles te weten over voeding, dieren, landbouw en natuur. Dus werk je graag met dieren? Heb je groene vingers? Laat voedselveiligheid en -kwaliteit jou niet onberoerd? Of droom je van een toekomstgerichte landbouw met een verantwoordelijke productie?

Bij Odisee kies je bij Agro- en Biotechnologie uit deze vier afstudeerrichtingen: Dierenzorg, Groenmanagement, Landbouw en Voedingstechnologie. Wat je ook kiest, duurzaamheid loopt als een rode draad door je studie en we voeren ons onderzoek in die domeinen zoveel mogelijk samen met studenten. En geen zorgen, je hebt geen specifieke voorkennis nodig om met je opleiding te starten.

Agro- en biotechnologie
CHECK WANNEER JOUW OPLEIDING BEGINT

Mis de start van het academiejaar niet!

Wat houdt de opleiding Agro- en Biotechnologie precies in?

 • Les in kleine groepen
 • Multi-inzetbare bachelor
 • Focus op jouw interessegebied
 • Theorie, praktijk én onderzoek
 • Veel praktijk en stages

Steeds meer specialisatie

Je opleiding bestaat uit algemene  kennis én specialisatie. Die specialisatie kies je al in het eerste jaar en het pakket groeit doorheen je opleiding. In het laatste jaar ben je bijna voltijds bezig met je specialisatie tijdens je stage en je eindwerk. Daarnaast heb je algemene vakken zoals Communicatie, Ethiek en Economie. Ook Plantkunde, Dierkunde en Microbiologie behoren tot het basispakket. Je werkt aan je wetenschappelijke vaardigheden en besteedt extra aandacht aan het milieu in het vak Ecologie. Je technische kennis en eigen interesses scherp je aan via een uitgebreid pakket keuzevakken.

Praktijk en stages

Op woensdagen heb je meestal een excursie of ervaringswerk op verplaatsing. Tijdens je stage maak je voor een langere periode kennis met het werkveld. In het tweede jaar heb je een half semester stage en in het derde jaar krijg je vanaf half november de ruimte om je stage en je eindwerk te voltooien. Wil je graag je horizon verruimen? Dan kun je zelfs een stage doen in het buitenland.  

Leg je eigen klemtonen

In de loop van je traject krijg je steeds meer de regie over je eigen opleiding. Je krijgt vaker de kans om eigen accenten aan de cursus toe te voegen en via de leerlijn ‘Wetenschappelijke vaardigheden’ word je op projectwerk voorbereid. Je werkt in het tweede jaar een project uit in groepsverband. De voorbereidingen groeien in het derde jaar uit tot een echte bachelorproef die je voor een jury presenteert.

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bacheloropleiding Agro- en Biotechnologie

 • Studeer in afstandsonderwijs

  Je kunt de bachelor Agro- en Biotechnologie ook studeren in afstandsonderwijs. De inhoud van de opleiding verschilt niet van de dagopleiding en je ontvangt na afloop hetzelfde diploma. Het grote verschil is dat je geen theorielessen bijwoont. Voor de stage moet je wel voldoende tijd voorzien.

  Agro- en Biotechnologie in afstandsonderwijs

 • Boeiend onderzoek

  Veel Odisee-docenten zijn ook actieve onderzoekers en hun nieuwste bevindingen stoppen ze graag in jouw cursus. In Agro- en Biotechnologie kun je zelf proeven van de echte wetenschap. De opleiding heeft zelfs een eigen onderzoekscentrum voor aquacultuur,  Aqua-ERF.

 • Studeer en onderneem tegelijk

  Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen? Dan kun je bij Odisee een traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

 • Stage vanaf jaar twee

  Vanaf week één ben je al bezig met je afstudeerrichting. Via vakopdrachten, praktijkdagen en -weken geef je al snel een eigen accent aan je opleiding. In het tweede jaar loop je zes weken stage, in het derde jaar elf weken. In het derde jaar ben je vanaf half november lesvrij zodat je je kunt concentreren op je stage en je bachelorproef.

De opleiding Agro- en Biotechnologie geeft je heel veel mogelijkheden om zelf dingen te ontdekken. Daar heb ik maximaal gebruik van gemaakt.
Johan Van Goethem
Oud-student, landbouwer
Johan van goethem
Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Agro- en Biotechnologie?

Kennis opfrissen?

Kreeg je weinig wetenschappen of wiskunde in je vooropleiding? Voor de start van je opleiding kun je je inschrijven voor een gratis instapcursus chemie en/of wiskunde half september. Zo kun je van bij de start je lessen beter volgen.

Jij staat aan het roer

In de opleiding Agro- en Biotechnologie ligt de focus op jouw eigen inbreng, werkveldervaring en keuzemogelijkheden. In alle afstudeerrichtingen geven we je eerst een brede visie op het werkveld mee. Daarin leer je alle basisprincipes die je later in je job nodig zult hebben. Als je die basisprincipes onder de knie hebt, kun je ze zelf gaan toepassen op de thema’s die je echt interesseren. We vertrekken dus altijd van jouw talenten en passies.

Praktisch bekeken

Vanaf het eerste jaar duik je de praktijk en het werkveld in. In het tweede en derde jaar doe je een grote stage waarvan je zelf de inhoud kiest. In het laatste jaar heb je nog amper theorielessen en bestaat de opleiding vooral uit werkplekleren. Je hebt dus veel minder les dan in een klassieke opleiding. Dingen bijleren vinden we heel belangrijk, een groot aantal contacturen niet.

Beter duurzaam

De rode draad doorheen de opleiding Agro- en Biotechnologie is duurzaamheid. We leren je duurzaam en ethisch verantwoord omgaan met onze aarde, onze voeding, onze dieren en planten. Duurzaamheid komt aan bod in alle aspecten, zowel economisch als ecologisch en sociaal. Die aanpak garandeert je een solide opleiding die je voorbereidt op een carrière in een snel veranderende wereld. Ook moet je ethisch kunnen omgaan met mens, dier en omgeving. Betrokkenheid en ethisch denken zijn daarom zowel in het curriculum als in de omgang student-docent-werkveld van groot belang.

voedings en dieetkunde
Na je diploma

Wat na Agro- en Biotechnologie?

Je kunt aan de slag als

 • Natuurbeheerder
 • Product- en procesverantwoordelijke in de voedingsindustrie
 • Medewerker onderzoek en ontwikkeling
 • Landbouwer
 • Boomverzorger
 • Dierentuinmedeweeker
 • Dierenartsassistent
 • Controleur in de agro- en voedingsindustrie
 • ...
Wat na je diploma 2

Op de koffie bij alumni

Het werkveld van een Agro- en Biotechnoloog is breed, héél breed. Lees hier een paar persoonlijke verhalen van onze afgestudeerden en het pad dat ze gekozen hebben: waar zijn ze beland, hoe zijn ze daar geraakt, hebben ze tips en tricks om aan die begeerde job te komen? 

Of wil je verder studeren na je diploma Agro- en Biotechnologie?

Via een schakelprogramma kun je een master in de Industriële Wetenschappen of een master in de Biowetenschappen behalen.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen

Ga internationaal

Binnen je Odisee-opleiding heb je heel wat mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. In het tweede en derde jaar kun je binnen of buiten Europa op stage. We hebben contacten in het noorden (o.a. de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk, Canada) en het zuiden van de wereld (in Benin, Bolivië, de Filipijnen en Zuid-Afrika). Uiteraard kun je ook een deel van je opleiding in buitenlandse instellingen studeren.

Universal Design for Learning

In Agro- en Biotechnologie hanteren we het UDL-principe (Universal Design for Learning). De meeste activiteiten zijn zo georganiseerd dat ze op dezelfde manier kunnen gevolgd worden door studenten met en zonder studiebeperkingen. Dus heb jij specifieke  studie- of examenfaciliteiten nodig? Voldoen de bestaande faciliteiten niet voor jou? Bespreek dat dan zeker met je studie(traject)begeleider.

Campus Sint-Niklaas

Campus Sint-Niklaas is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer: het gebouw ligt op tien minuten wandelen van de Grote Markt en op vijftien minuten van het station. De moderne infrastructuur en de warme, familiale sfeer zullen je zeker bevallen. Daarnaast heeft de campus ook een eigen onderzoekscentrum voor aquacultuur (Aqua-ERF), waar je tijdens stages en korte projecten kunt proeven van echte wetenschap.

Studeer in afstandsonderwijs

Bij Odisee kun je de bachelor Agro- en Biotechnologie ook volgen op afstand. De inhoud van de opleiding verschilt niet van de dagopleiding en je ontvangt na afloop hetzelfde diploma. Het grote verschil is dat je geen theorielessen bijwoont. Voor de stage moet je wel voldoende tijd kunnen voorzien, in combinatie met je thuissituatie of werk. 

Agro- en Biotechnologie in afstandsonderwijs

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?

Meisje - luisterend naar muziek