Doe de studiekeuzetest en ontdek de opleiding die écht bij jou past!

Wat is Chemie, wat houdt de opleiding precies in?

 • Instapcursussen
 • Kleine groepen
 • Persoonlijke begeleiding
 • Werkzekerheid: check!

Chemie in de puurste vorm

Het eerste jaar van de opleiding Chemie is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. In het tweede jaar kies je voor de afstudeerrichting Chemie. Je wordt ondergedompeld in de wereld van de chemie: opleidingsonderdelen als Industriële, Organische, Analytische en Instrumentele chemie staan op je programma. Je ontwikkelt je communicatieve vaardigheden en leert gegevens uit vakliteratuur verwerken en verzamelen. In het derde jaar word je een volleerd chemicus met vakken als Instrumentele analyse, Organische spectrometrie, Polymeerchemie, Milieuzorg en Procestechnologie. En dankzij de talrijke labosessies ontwikkel je je praktische vaardigheden steeds verder.

Veelzijdige stage

In het derde jaar loop je vanaf februari stage in een analyse-, synthese- of controlelaboratorium van de chemische nijverheid of van een universitaire faculteit. Besteed voldoende aandacht aan een doordachte keuze, wie weet kun je na je opleiding wel op je stageplaats aan de slag. In het laatste semester van je opleiding kun je ook kiezen voor een stage in het buitenland.

 

Laat je overtuigen door onze studenten

Chemie studeren? Onze studenten aan het woord!

Meer weten

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Chemie?

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Chemie

 • Iedereen aan boord

  Interesse in wetenschappen en techniek zijn een pluspunt. Als je in het secundair onderwijs een richting wetenschappen in het aso of tso gevolgd hebt met Chemie als apart vak, dan ben je voldoende voorbereid. Als je minder dan vier uur Wiskunde hebt gehad of als je Chemie niet als apart vak had, raden we je onze instapcursussen Wiskunde en Chemie aan. In het begin moet je waarschijnlijk wat harder studeren. Motivatie en een gezonde dosis interesse in de chemische wereld zorgen voor jouw boeiende start.

 • Steeds meer praktijk

  De verhouding theorie-praktijk neemt toe naarmate de opleiding vordert. In het eerste jaar gaat het om twee derde theorie en oefeningen en een derde labopraktijk. In het tweede jaar is de verhouding fifty-fifty en in het derde jaar heb je maar liefst 75% praktijk. De stageperiode duurt dan een volledig semester. Je kunt er ook voor kiezen om je stage in het buitenland te doen, net als ongeveer 20% van onze studenten.

 • Ondernemen

  Er stroomt ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Checklist!

Is de opleiding Chemie iets voor jou?

 • Voor een dag vol wetenschappen mogen ze je altijd wakker maken.
 • Je wil weten hoe chemische processen in elkaar zitten en staat te popelen om die kennis toe te passen in verschillende domeinen.
 • Werken in een labo is jouw ding.
 • Je hebt oog voor veiligheid en milieu.
 • Verantwoordelijkheidszin, orde en precisie zijn je niet vreemd.
Meisje - nadenkend
In het middelbaar volgde ik Biotechnische wetenschappen. De praktijkuren vond ik het leukst, dus de keuze voor Chemie was snel gemaakt. Dat de campus en de labogroepen bij Odisee zo kleinschalig zijn, waardoor je niet anoniem verdwijnt in de massa, gaf de doorslag.
Levi Casier
Student Chemie
Chemie afstudeerrichting Chemie - Levi Casier
Handen uit de mouwen, met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Chemie?

Praktijk op één

Geen theorie zonder praktijk, daarom hechten we er in je opleiding veel belang aan. In de perfect uitgeruste labo’s van Technologiecampus Gent train je je praktische vaardigheden als een echte expert. Maar je duikt ook letterlijk het werkveld in tijdens bedrijfsbezoeken en stages.

Partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het werkveld. Dat gaat van structurele samenwerkingen via vaste stageplaatsen in chemiebedrijven tot internationale samenwerkingen, o.a. in Polen (Opole) en Portugal (Porto) in het kader van een onderzoeksproject. Daarnaast hebben we een nauwe band met de onderzoekslabo’s van UGent, KULAK en KU Leuven, en het ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek).

Persoonlijke begeleiding

Bij Odisee is er geen sprake van een kloof tussen docent en student. Je krijgt les van een hecht team docenten in een kleine klasgroep. Die docenten hebben aandacht voor elk individu en passen met veel plezier de inhoud van het college aan de groepen aan. Na elke examenperiode krijg je bovendien een individueel gesprek met de eerstejaarscoördinator. Ook na de deelexamens (een soort van testexamens) in november kun je met de coördinator eventuele moeilijkheden of resultaten uit de LEMO-test (leermotivatie) bespreken. Kan de eerstejaarscoördinator je problemen niet oplossen, dan verwijst hij je door naar de gespecialiseerde studiebegeleiding bij STUVO+.

Ga 100% voor je eigen talent

Bij Odisee zetten we stevig in op je talent. In het eerste jaar leg je een online talententest af. Zo krijg je meteen een eerste overzicht van en inzicht in je sterktes. In het tweede en derde jaar beoordeel je de talenten van je medestudenten en zij die van jou. Aan het einde van je opleiding zijn je talenten volledig in kaart gebracht en weet je perfect op welke manier je je troeven kunt inzetten tijdens sollicitaties of in je toekomstige job.

accountancy fiscaliteit
Na je diploma

Wat na Chemie?

Met zo’n gegeerd diploma als Chemie vind je gegarandeerd snel een job. 

Een greep uit de mogelijkheden:

 • Onderzoeksmedewerker of labotechnicus in de petrochemische sector, de staalnijverheid, kunststoffensector of meststoffenproductie
 • Technisch-commercieel afgevaardigde in de chemische producten en/of analyseapparatuur
 • Leraar
Wat na je diploma labo-omgeving

Of wil je verder studeren na je diploma Chemie?

Ongeveer de helft van onze bachelorstudenten Chemie breit er nog een extra opleiding aan. Na een schakelprogramma van zestig studiepunten kun je onder meer starten aan een master in de Industriële wetenschappen (bio)chemie (industrieel ingenieur), een master in het Milieu- en preventie management of een master in de Milieuwetenschappen.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Jaarplanning

Na de herfstvakantie neem je deel aan je eerste examens, spannend. Die deelexamens tellen voor 10% mee bij je totaal. In januari is het tijd voor je eerste échte examens. Daarna volgt een lesvrije week. Aan het einde van het tweede semester sluit je je eerste jaar af met de juni-examens.

Technologiecampus Gent

Kies je voor de bacheloropleiding Chemie bij Odisee, dan studeer je aan de Technologiecampus in Gent. Die moderne, open en groene campus is uitgerust met nieuwe ruime laboratoria waar je de theorie onmiddellijk toepast in de oefeningen. We houden de theoriegroepen bewust zo klein mogelijk, maximaal dertig à veertig studenten. Bij labo-oefeningen zijn de groepen nog een pak kleiner zodat je nog beter begeleid wordt.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts