Biomedische Laboratoriumtechnologie - afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie

In de afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie bij Odisee zet jij je eerste stappen in de medische wereld. Ontdek hoe je stalen van bloed, weefsel, urine en andere lichaamsvochten onderzoekt. Spoor ziektes op die het gevolg zijn van een infectie, een intoxicatie, een genetische afwijking of een storing in het metabolisme. 

Ontdek hierna hoe je bachelorstudie eruit ziet, welke vakken je mag verwachten in deze afstudeerrichting, hoeveel stage je kunt volgen en in welke beroepen je na je opleiding terecht komt! 

biomedische labo

Volg een les mee tijdens de openlesdagen!

Wat is Medische Laboratoriumtechnologie en wat houdt de opleiding precies in?

 • Gratis instapcursussen
 • Les in kleine groepen
 • Focus op jouw interessegebied
 • Theorie, praktijk én onderzoek

Na het eerste gemeenschappelijke jaar van je opleiding specialiseer je je. Je wordt een laboratoriumtechnoloog met theoretische kennis én praktische vaardigheden in hematologie, medische microbiologie, klinische chemie en moleculaire diagnostiek. Je ontwikkelt ook je communicatieve vaardigheden en verwerkt gegevens uit de vakliteratuur.

Veel stagemogelijkheden

Je sluit je opleiding af met een stage van 17 weken in een ziekenhuis of medisch privélaboratorium. Je werkt er op de afdelingen klinische chemie, hematologie, microbiologie, medische genetica en pathologische anatomie. Daarover schrijf je ook je bachelorproef. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Laat je overtuigen door onze studenten Medische Laboratoriumtechnologie

Medische Laboratoriumtechnologie studeren? Onze studenten aan het woord!

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma Medische Laboratoriumtechnologie?

Studieprogramma Technologiecampus Gent

Ontdek hier het vernieuwde curriculum voor het academiejaar 2024 - 2025 (eerste jaar)  

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie

 • Fris je voorkennis op met gratis instapcursus

  Had je weinig of geen uren chemie, wiskunde (minder dan drie uur per week) of labo in het middelbaar? Volg dan vóór de start van het academiejaar een instapcursus. Zo krik je jouw kennis op tegen het begin van je lessen. 

 • Begeleiding troef

  Heb je vragen over vrijstellingen, deelevaluaties of je examens, dan kun je altijd terecht bij een van de trajectbegeleiders of eerstejaarscoördinatoren. We krijgen ook jaarlijks bezoek van STUVO+ om je studieplanning te bespreken. Zo zie je maar, we doen er alles aan om je een aangename studententijd te laten beleven.

 • Ga 100% voor je eigen talent

  Tijdens de opleiding zetten we ook in op je persoonlijke en professionele ontwikkeling (P&P). Met je coach werk je o.a. rond teamspirit, empathie en conflicthantering. Daarnaast doe je aan maatschappelijke dienstverlening. Je kunt bijvoorbeeld worden ingeschakeld om wetenschapslessen te geven in de multiculturele lagere Rabotschool in Gent.  

 • Studeer en onderneem tegelijk

  Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen? Dan kun je bij Odisee een traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

Checklist!

Is de opleiding Medische laboratoriumtechnologie iets voor jou?

 • Voor een dag vol wetenschappen mogen ze je altijd wakker maken.
 • Je bekijkt het leven het liefst door een microscoop.
 • Je werkt nauwkeurig, bent betrouwbaar en praktisch ingesteld.
 • In een labo voel je je als een vis in het water.
 • De oorzaken van ziektes bij mensen, planten en dieren boeien je.
Meisje - nadenkend
Ik koos voor Medische Laboratoriumtechnologie omdat de opleiding een unieke combinatie brengt. Enerzijds is er het medische aspect, waarbij je meehelpt aan de diagnosevorming van patiënten. Anderzijds doe je praktisch labowerk. En de labo’s van Odisee zijn heel goed uitgerust: een aangename omgeving om nieuwe dingen te leren.
Zoë Vanhoenacker
Student Medische Laboratoriumtechnologie
zoe vanhoenacker
Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Medische Laboratoriumtechnologie?

Labo’s à volonté

Al je lessen vinden plaats op Technologiecampus Gent: je hebt dus op elk moment een perfect uitgerust laboratorium ter beschikking. En aan labo’s is er geen gebrek bij Biomedische Laboratoriumtechnologie. Tijdens integratielabo’s combineer je zelfs labo’s uit andere vakken, zodat je je nog beter kunt voorbereiden op je stages. En in begeleide werkcolleges verdiep je je in de leerstof: je maakt oefeningen in kleinere groepen terwijl je intensief begeleid wordt. Heb je een vraag, dan lost de docent die ter plekke op.

Met één been in het werkveld

Al tijdens je opleiding proef je van alle toekomstmogelijkheden die Biomedische Laboratoriumtechnologie biedt. Om je de best mogelijke opleiding te bieden, werken we nauw samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Je bezoekt bedrijven en medische, farmaceutische en biotechnologische labo’s. En we verwelkomen regelmatig gastsprekers uit het werkveld op je campus. In het tweede jaar ga je op kijkstage: dan loop je één of twee volledige dagen mee met een derdejaarsstudent op de stageplaats. Je derde jaar sluit je je opleiding af met een stage van 17 weken.

Koppen bij elkaar

Als je kiest voor de afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie, neem je deel aan een hackaton rond zorginnovatie. Denk er als student mee over een innovatieprobleem binnen één van de werkvelden van de gezondheidzorg. In team ga je twee dagen aan de slag en werk je toe naar een pitch van je probleemoplossing. Je haalt de ‘problem solver’ in jezelf naar boven en werkt interdisciplinair samen aan de opdracht.

Aan jou de keuze

Bij Odisee sta jij aan het roer. Daarom bieden we je verschillende keuzevakken aan. Wil je later bijvoorbeeld als vertegenwoordiger aan de slag, dan kies je in het derde jaar het vak Inleiding in de basisprincipes van de verkoop.

Handen uit de mouwen 3
Na je diploma

Wat na Medische Laboratoriumtechnologie?

Medisch laboratoriumtechnoloog is een erkend beroep. Dat betekent dat alleen iemand met jouw bachelordiploma in een klinisch of medisch labo mag werken. En als MLT’er mag je ook bloed prikken. Naast de dagelijkse laboanalyses kom je dus ook regelmatig in contact met patiënten.

Kies zelf uit een groot aantal werkgevers:

 • Ziekenhuizen
 • Privélabo's
 • Universiteiten
 • De medische sector, bijvoorbeeld als technisch-commercieel vertegenwoordiger van apparatuur of producten
Jongeren in groep

Of wil je verder studeren na je diploma Medische Laboratoriumtechnologie?

Studeer je graag verder, dan kun je kiezen uit heel wat vervolgopleidingen. Je kunt bijvoorbeeld op één jaar je kennis  vergroten met de tweede afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie. Of verdiep je in marketing en bedrijfsontwikkeling via een postgraduaat Marketing en Business Development. Behaal via een schakelprogramma een master in de Industriële Wetenschappen (biochemie, chemie of biowetenschappen), Biomedische Wetenschappen, Biochemie-Biotechnologie. Of lijkt lesgeven je wel wat? Stap in het onderwijs na een Verkorte Educatieve Bachelor.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Bij Odisee verwelkomen we elk jaar gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Ook buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding of stage in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Hoe ziet je jaarplanning bij Medische Laboratoriumtechnologie eruit?

Per week heb je gemiddeld 24 uur les, zo goed mogelijk gegroepeerd zodat pendelstudenten niet onnodig veel moeten reizen. Twee halve dagen per week heb je ‘vrij’ om opdrachten te maken, verslagen te schrijven, samen te komen voor groepswerken of te studeren. In het eerste jaar heb je anderhalve dag labo per week. Vanaf het tweede jaar bouw je de labo-uren op tot ongeveer de helft van je totale aantal lesuren. Gespreid over de hele opleiding loop je 600 uur stage, waaronder een volledig semester stage in het derde jaar. Aan het einde van de opleiding schrijf je je bachelorproef. 

Technologiecampus Gent

Kies je voor de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie bij Odisee, dan volg je les op Technologiecampus Gent. Die moderne, open en groene campus is uitgerust met moderne, ruime laboratoria waar je theorie onmiddellijk toepast in praktische oefeningen. Je campus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de deur en er is gratis parking.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?

Jongen - Gele muts