Biomedische Laboratoriumtechnologie

Ben je geïnteresseerd in wetenschappen, technologie, chemie en biologie? Wil je je verdiepen in laboratoriumwerk, microscopie en onderzoek? En heb je zin om je steentje bij te dragen tot de ontwikkeling van diagnosetechnieken en therapieën? Dan is de opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie iets voor jou!

Biomedische laboratoriumtechnologie is een praktijkgerichte opleiding met een theoretische onderbouw. Een combinatie die de opleiding veelzijdig en afwisselend maakt. In het eerste jaar volg je gemeenschappelijke vakken voor de twee afstudeerrichtingen en bouw je een brede algemene wetenschappelijke basis op met Chemie, Microbiologie, Biomoleculen en Cel- en weefselleer. De focus ligt altijd op labo-onderzoek.

biomedische

Veel vragen over het hoger onderwijs? Wij beantwoorden ze voor jou!

Een opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie. Wat houdt dat nu juist in?

  • Instapcursussen
  • Les in kleine groepen
  • Focus op jouw interessegebied
  • Theorie, praktijk én onderzoek

Specialisatie

Van bij de start proef je van verschillende labo’s zodat je in de loop van het jaar een gefundeerde keuze kunt maken tussen de twee afstudeerrichtingen: Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie of Medische laboratoriumtechnologie. Ondertussen ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Vanaf het tweede jaar volg je meer gespecialiseerde vakken en oefen je in integratielabo’s. In het derde jaar ben je een volledig semester op stage, eventueel in het buitenland. Met een bachelorproef sluit je je opleiding af.

Alles voor de beste opleiding

Moderne infrastructuur is een absolute must voor de opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie. En die is zeker aanwezig op de Technologiecampus in Gent. De campus is uitgerust met nieuwe laboratoria waar je met maximaal twintig studenten samenwerkt. Kleine groepen dus, want bij Odisee ben je geen nummer. De afstand tussen onze studenten en docenten is heel klein, dat blijkt uit de bevraging van de eerstejaarsstudenten over hun opleiding. Zit je met een specifiek probleem, dan helpt het docententeam je graag verder.

Laat je overtuigen door onze studenten

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

  • Instapcursus

    Heb je geen chemische, wiskundige (minder dan drie uur per week) of laboachtergrond vanuit het middelbaar, dan kun je vóór de start van het academiejaar een instapcursus volgen. Op die manier krik je jouw kennis op tegen het begin van de lessen. 

  • Begeleiding troef

    Heb je vragen over vrijstellingen, deelevaluaties of je examens, dan kun terecht bij een van de trajectbegeleiders of eerstejaarscoördinatoren. We krijgen ook jaarlijks bezoek van STUVO+ om je studieplanning te bespreken. Zo zie je maar, we doen er alles aan om je een aangename studententijd te laten beleven.

  • Ga 100% voor je eigen talent

    Tijdens de opleiding zetten we ook in op je persoonlijke & professionele ontwikkeling (P&P). Met je coach werk je o.a. rond teamspirit, empathie en conflicthantering. Daarnaast doe je aan maatschappelijke dienstverlening. Je wordt bijvoorbeeld ingeschakeld om wetenschapslessen te geven in de multiculturele lagere Rabotschool in Gent.  

  • Ondernemen

    Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ aan, waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Ik doe stage als biomedisch laborant in Helsinki, waar ik ook mijn researchproject doe in het labo biotechnologie. Hoewel ik hier nog elke dag bijleer, kan ik toch al ongeveer over alles meepraten en voel ik me ook echt ‘aan het werk’. Ik ben klaar om te gaan solliciteren.
Freya Vinck
Studente Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnolgie
Freya Vynck studente farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie
Wat moet je verwachten?

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Labo’s à volonté

Alle lessen vinden plaats op de Technologiecampus in Gent. Dat betekent: op eender welk moment een perfect uitgerust laboratorium ter beschikking. En aan labo’s geen gebrek bij Biomedische laboratoriumtechnologie. Tijdens integratielabo’s combineer je zelfs labo’s uit andere vakken, zodat je je nog beter kunt voorbereiden op je stages. De begeleide werkcolleges zijn er dan weer om je te verdiepen in de leerstof. In kleinere groepen maak je oefeningen terwijl je intensief begeleid wordt. Heb je een vraag, dan lost de docent die ter plekke op.

Met één been in het werkveld

Al tijdens je opleiding proef je van alle toekomstmogelijkheden die Biomedische laboratoriumtechnologie biedt. Je bezoekt bedrijven en medische, farmaceutische en biotechnologische labo’s. En we verwelkomen regelmatig gastsprekers uit het werkveld op onze campus. In het tweede jaar heb je een kijkstage. Tijdens de kijkstage loop je één of twee volledige dagen mee met een derdejaarsstudent op de stageplaats. En in het derde jaar sluit je je opleiding af met een stage van zeventien weken.

Partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Internationaal gaat het om samenwerkingen met hogescholen en universiteiten van onder andere Finland, Zweden, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Portugal, Italië, Ierland, de Verenigde Staten en Canada. Daar kun je stage lopen of je bachelorproef maken. We hebben ook een nauwe band met de beroepsvereniging voor laboratoriumtechnologen (BVLT), het ILVO, ziekenhuizen in Oost- en West-Vlaanderen, privélabo’s, Technologiepark Zwijnaarde en verschillende onderwijsinstellingen.

Aan jou de keuze

Bij Odisee sta jij aan het roer. Daarom bieden we je verschillende keuzevakken aan. Wil je later als vertegenwoordiger aan de slag, dan kies je in het derde jaar de Inleiding in de basisprincipes van de verkoop. Op Campus Sint-Niklaas kun je Proefdierkunde volgen. Slaag je voor dat vak, dan krijg je een certificaat dat je toelaat om later met proefdieren te werken.

organisatie en management
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Onze afgestudeerde studenten van de opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie hebben een uitstekende reputatie in het werkveld. Dankzij onze goede samenwerking met verschillende laboratoria zijn onze studenten overal erg gegeerd. Velen hebben zelfs al een job voor ze afgestudeerd zijn.

Je kunt aan de slag als

  • Medisch laboratoriumtechnoloog
  • Onderzoeker
  • Vertegenwoordiger van medische aparatuur
  • Farmaceutisch-technisch assistent (na apotheekstage)
  • Technisch-commercieel vertegenwoordiger
  • En nog veel meer!
Wat na je diploma labo-omgeving

Of wil je verder studeren?

Studeer je graag verder, kun je kiezen uit heel wat vervolgopleidingen. Je kunt bijvoorbeeld je kennis verbreden met een banaba Medische laboratoriumtechnologie (één jaar) na Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie (of omgekeerd). Of verdiep je in marketing en bedrijfsontwikkeling via een postgraduaat Marketing en business development. Behaal via een schakelprogramma een master in de Industriële wetenschappen (biochemie, chemie of biowetenschappen), Biomedische wetenschappen, Biochemie-biotechnologie. Of ga voor Farmaceutische wetenschappen met studieduurverkorting. Lijkt lesgeven je wel wat? Stap in het onderwijs na een Verkorte educatieve bachelor.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Jaarplanning

Per week heb je gemiddeld 24 uur les, zo goed mogelijk gegroepeerd zodat pendelstudenten niet onnodig veel moeten reizen. Twee halve dagen per week heb je ‘vrij’. Die tijd kun je gebruiken om opdrachten te maken, verslagen te schrijven, samen te komen voor groepswerken of te studeren. In het eerste jaar heb je anderhalve dag labo per week. Vanaf het tweede jaar bouwen we de labo-uren op tot ongeveer de helft van je totale aantal lesuren. Gespreid over de hele opleiding loop je 600 uur stage, waaronder een volledig semester stage in het derde jaar. Aan het einde van de opleiding schrijf je je bachelorproef. 

Technologiecampus Gent

Kies je voor de bacheloropleiding Biomedische laboratoriumtechnologie bij Odisee, dan volg je les op de Technologiecampus in Gent. Die moderne, open en groene campus is uitgerust met nieuwe ruime laboratoria waar je de theorie onmiddellijk toepast in de oefeningen. De Technologiecampus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de campus en er is gratis parking.

  • 6
    campussen
  • + 11.000
    studenten
  • 27
    bacheloropleidingen
  • 12
    graduaatsopleidingen
  • 1 op 4
    volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Meisje - luisterend naar muziek