Organisatie en Management - afstudeerrichting Health Care Management

De afstudeerrichting Health Care Management bij Odisee leidt je op tot een professional die later zijn/haar mannetje kan staan als clinical trial assistant, health care datamanager of medical management assistant. Drie uitdagende functies waarin je zorg- en onderzoeksprocessen verfijnt, stroomlijnt en efficiënter maakt. Dus weet jij van aanpakken, is organiseren echt jouw ding en zou je het liefst later in een medische of farmaceutische omgeving werken? Dan hoef je niet verder te zoeken.

Ontdek hierna hoe je studie Health Care Management bij Odisee eruit ziet, welke vakken je mag verwachten, hoeveel stage je kunt volgen en in welke beroepen je na je opleiding terecht komt!

UPDATE 2024: Deze afstudeerrichting wordt niet meer georganiseerd in een dagtraject, het traject op afstand blijft wel nog steeds mogelijk. 

health care management

Volg een les mee tijdens de openlesdagen!

Wat is Health Care Management en wat houdt de opleiding precies in?

 • Je bent geen nummer
 • Persoonlijke begeleiding
 • Uniek profiel
 • Proeven van praktijk én stages

Polyvalente opleiding

Je bouwt stap voor stap de nodige medische kennis op voor het beroep. Voorkennis van Latijn of medische terminologie heb je niet nodig. Gaandeweg leer je medische attesten, verslagen en brieven te begrijpen en patiënten doeltreffend in te lichten over onderzoeken en raadgevingen van de arts. Via herkenbare situaties oefen je de specifieke communicatie waarmee je later te maken krijgt. Je verwerft ook een praktische gebruikskennis van het Frans en Engels.

Eigen accenten

Typisch voor de medische sector is het contact met patiënten en de medische administratie. Aan de hand van bedrijfsbezoeken, opdrachten en groepswerken raak je vertrouwd met alle beroepsmogelijkheden. In het tweede jaar ga je vier weken op stage in het ziekenhuis én vier weken in een medisch-administratieve setting naar keuze. Van tandarts- tot dierenartsenpraktijk over ziekenfonds tot medisch team van een grote sportploeg. Zet jouw talent in, in de context die jou uitdaagt.

 

Laat je overtuigen door onze studenten Health Care Management

Health Care Management studeren? Onze studenten aan het woord!

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Health Care Management?

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Health Care Management

 • Internationaal uniek profiel

  Een health care manager is een gezocht en gegeerd profiel. Dat merken we zelfs bij onze internationale partners. De combinatie van de degelijke medische opleiding met een sterke administratieve component is uniek. Onze studenten zijn startklaar voor een stage in een clinical research facility.

 • Persoonlijke begeleiding

  Bij Odisee zetten we in op persoonlijke begeleiding aan de hand van permanente evaluatiemomenten, kennismakingsactiviteiten en coachingsessies voor eerstejaars, feedbackgesprekken met persoonlijk advies, bedrijfsbezoeken, sollicitatietraining en rondetafelgesprekken. Heb je nood aan meer ondersteuning, dan ben je welkom in het monitoraat Frans/Engels voor meer tips en begeleiding door de vakdocent. 

 • Studeer en onderneem tegelijk

  Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen, dan kun je het traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

 • Internationalisering@home

  Odisee zet talrijke projecten op met andere nationale en internationale onderwijsinstellingen. Bovendien kun je als Odisee-student Engelstalige keuzevakken volgen uit ons internationaal programma voor Erasmusstudenten.

Checklist!

Is de opleiding Health Care Management iets voor jou?

 • Je hebt interesse in de medische of farmaceutische sector.
 • Je kunt goed plannen en organiseren.
 • Je houdt van talen leren, communiceren en onderhandelen.
Meisje - nadenkend
Tijdens de opleiding dompelen we je ook onder in de wondere wereld van anatomie en ziekteleer.
Machteld Van den Bogaerd
Opleidingshoofd Organisatie en Management
machteld van den bogaerd
Handen uit de mouwen, met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Health Care Management

Leren in de praktijk

Al in het eerste jaar verken je het werkveld tijdens een korte stage. In het tweede jaar ga je zeven tot acht weken zelf aan de slag bij een stageorganisatie. Het derde jaar sluit je af met een stage van vijftien weken. Om je zo actief mogelijk te betrekken bij het werkveld, organiseert Odisee op regelmatige basis bedrijfsbezoeken bij partnerorganisaties.

Bekende partners uit het werkveld

De afstudeerrichting Health Care Management van Odisee werkt samen met onder meer Movianto, Neutraal Ziekenfonds, D.R.U.G. Gent, het Daenshuis, OLV en UZ Brussel, Wit-Gele Kruis, CRI Gent, Remedus, HDMP Anderlecht, Pharmabedrijven, Valesta en Synteract (in functie van het attest Good Clinical Practice) om je optimaal te laten proeven van je toekomstige werkomgeving. 

Lean management training

Als je afstudeert, ben je een kei in het implementeren van verbeterprocessen in een organisatie. In de afstudeerrichting Health Care Management ligt de focus op de medische context.

Ga 100% voor je eigen talent

We begeleiden je 100% op je weg naar zelfkennis. Samen met je docenten en medestudenten ontdek jij waar je sterk in bent. Verder brengen we je ook in contact met oud-studenten. Zo krijgt je toekomst geleidelijk vorm. Via het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) leer je bovendien je eigen talenten en sterktes benoemen. In de POP-sessies sta je stil bij de ‘lessons learnt’, zodat je ontdekt welke werkcontext optimaal aansluit bij je profiel.

wat kan je verwachten
Na je diploma

Wat na Health Care Management?

Als health care manager kun je terecht in ziekenhuizen, huisartspraktijken, farmabedrijven, arbeidsgeneeskundige diensten, diensten hospitalisatie verzekering in de banksector, tandartspraktijken, wijkgezondheidscentra, dierenartspraktijken, medische vertegenwoordiging ... 

Welke jobs kun je uitoefenen?

 • Health care manager
 • Clinical trial assistant
 • Medische registratiemedewerker
 • Ziekenfonds dossierbeheerder
 • Co-manager van een medisch directeur
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren na je diploma Health Care Management?

Met een diploma Organisatie en Management van Odisee op zak kun je natuurlijk meteen aan de slag. Maar je kunt ook verder studeren. Denk bijvoorbeeld aan een schakelprogramma naar een academische master in de zorg (Management en Beleid van de Gezondheidszorg), in talen (Meertalige Communicatie, Vertalen, Tolken, Journalistiek, Communicatiewetenschappen ...) of economie (Handelswetenschappen, Informatiemanagement, Bedrijfskunde). 

Een postgraduaat zoals Zorgmanagement, Sales Management, HRM of Digitale Marketing behoort eveneens tot de mogelijkheden. 

Wil je graag lesgeven, dan is de specifieke lerarenopleiding iets voor jou. 

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op onze website bij odisee.be/vrijstellingen.

Hoe ziet je jaarplanning eruit?

Bij de afstudeerrichting Health Care Management bestaat elk semester uit 12 lesweken en daarna zijn er examens. Ongeveer in het midden van de semesters is er een lesvrije week (herfstvakantie en krokusvakantie). In maart vervangen we een week les door andere groepsactiviteiten zoals een realistische casus, een bedrijfsspel, bedrijfsbezoeken of gesprekken met alumni. Als student kies je zelf wanneer je in het eerste jaar vier halve dagen  stage loopt.

Ga internationaal

Bij Odisee verwelkomen we elk jaar ook gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding of stage in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?

Jongen - Gele muts