Bachelor in het Vastgoed

Wil jij een échte vastgoedprofessional worden? Onze opleiding Vastgoed combineert bouwtechnische, economische, juridische en commerciële vakken. Ideaal dus als je een brede interesse hebt in de vastgoedsector.

Je docenten zijn expert zijn in hun vak met veel ervaring in de praktijk. Daarnaast zijn er gastlessen van vastgoedprofessionals en kom je als student al van in het begin van de opleiding met je beide voeten in de echte praktijk.

Zo kan je na je studies futureproof aan je carrière kan starten!

 

Wordt een echte vastgoedprofessional
CHECK WANNEER JOUW OPLEIDING BEGINT

Mis de start van het academiejaar niet!

Ook een vastgoedprofessional worden?

Onze studenten leggen je uit waarom ze vastgoed studeren.

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Vastgoed?

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Vastgoed

  • With a little help

    Heb je weinig wetenschappen gehad in het secundair onderwijs? Geen paniek, er is geen voorkennis vereist om de opleiding tot een goed einde te brengen. Om je op weg te helpen bieden we een instapcursus Wiskunde aan, waarin je de elementaire rekenregels onder de knie krijgt.

  • Hoger afstandsonderwijs

    Je kunt je diploma van bachelor in het Vastgoed ook behalen via afstandsonderwijs. Ideaal als je werken en studeren wilt combineren. 

    Je leest er hier alles over.

  • Ondernemen

    Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

  • Focus op je talent

    We starten met een persoonlijkheidstest in het eerste jaar. Op basis van die test stellen we de groepen samen en wijzen we je een gepaste coach toe. Van in het begin houden we rekening met wie jij bent en wat het best bij jou past. Tijdens de opleiding krijg je bovendien inzicht in je professionele identiteit: in welke context functioneer ik goed, hoe zien anderen me, welk soort job past bij me en waar krijg ik energie van? Zo begeleiden we je naar een job die je op het lijf is geschreven.

Checklist!

Is de opleiding Vastgoed iets voor jou?

  • Je hebt een passie voor vastgoed.
  • De combinatie van bouwtechnische, economische, juridische en commerciële vakken lijkt je wel wat.
  • Je hebt een stevige portie ondernemingszin.
  • Je werkt graag met mensen.
  • Je hebt je altijd afgevraagd hoe architectuur en constructie samenkomen.
  • Je vindt het spannend om te onderhandelen.
  • Je draagt duurzaamheid hoog in het vaandel.
  • Je bent gefascineerd door investeringen in vastgoed.
Meisje - nadenkend
Toen ik mijn eigen woning kocht en bevriend raakte met de makelaar, werd het overduidelijk dat ik verder wou in de vastgoedwereld. Tijdens mijn opleiding kreeg ik al twee jobaanbiedingen binnen! Intussen combineer ik mijn studie dus met werk in een vastgoedkantoor.
Shauny Van den Bossche
Studente Vastgoed
Vastgoed - Shauny Van Den Bossche
Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Vastgoed?

Knelpuntberoep

Een brede en meer technische vorming onderscheidt Vastgoed bij Odisee van andere vastgoedopleidingen. Onze afgestudeerden hebben een vlekkeloze reputatie in het werkveld. Wist je trouwens dat syndicus (beheer van gebouwen) een knelpuntberoep is? De sector kan jong en gemotiveerd volk gebruiken. Werkzekerheid gegarandeerd met andere woorden.

Zelfstandige worden

Als je zelfstandig vastgoedmakelaar-bemiddelaar of vastgoedmakelaar-syndicus/rentmeester wilt worden, moet je na het afstuderen een jaar stage lopen bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Odisee-studenten behalen hier zeer hoge slaagcijfers.

Vastgoed in verre oorden

We werken met gastdocenten en gastsprekers met veel praktijkervaring. Ook een uitwisseling met de vastgoedopleiding van Londen en een bezoek aan vastgoedbeurzen staan op het programma. Daarnaast kun je tijdens je opleiding stage lopen in landen zoals Curaçao en Australië. Liever dichterbij? Dan behoort ook een stageperiode binnen Europa tot de mogelijkheden.

Partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het werkveld, zoals het BIV en het CIB. We werken ook nauw samen met vastgoedmakelaars, vastgoedkantoren en beroepsfederaties. Daardoor kunnen we jou interessante stageplaatsen aanbieden. Voor bepaalde projecten kom je ook als student in contact met mensen die actief zijn in de vastgoedsector. Vaak zijn het oud-studenten van onze opleiding die carrière gemaakt hebben binnen de sector of die een eigen zaak gestart zijn en hun ervaringen en inzichten met jou willen delen.

starttoets afgerond
Na je diploma

Wat na Vastgoed?

Onze opleiding kent heel wat waardering in het werkveld en bij de beroepsfederaties. Na jouw studie is er dan ook een waaier aan jobs met veel variatie. Onze opleiding richt zich als enige in Vlaanderen op vier beroepsoriëntaties: de vastgoedbemiddelaar, de vastgoedbeheerder, de vastgoedexpert en de vastgoedpromotor.

Waar kun je aan de slag?

  • Vastgoedmakelaar-bemiddelaar
  • Vastgoedmakelaar-beheerder
  • Vastgoedpromotor
  • Projectontwikkelaar
  • Vastgoedexpert
Wat na je diploma 2

Met je diploma bachelor in het Vastgoed kun je vooral aan de slag als vastgoedbemiddelaar, syndicus, rentmeester, vastgoedpromotor of vastgoedexpert. Je kunt ook aan de slag als medewerker van vastgoedkantoren, aannemers, promotoren en vastgoedvennootschappen, bij diensten voor het beheer en onderhoud van onroerend patrimonium, notariskantoren, huisvestingsmaatschappijen, diensten voor woonbeleid en nog veel meer!

De titel van vastgoedmakelaar is beschermd. Bachelor in het Vastgoed geeft je uiteraard toegang tot dit beroep mits je nadien de BIV-stage succesvol volbrengt. Ook om als zelfstandig vastgoedmakelaar-beheerder aan de slag te gaan moet je die eerst doorlopen.

Of wil je verder studeren?

Zin om verder te studeren? Overweeg een master in de Stedenbouw en ruimtelijke planning. Daarnaast kun je in verschillende Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Finland het diploma van Master in Real Estate Management behalen.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Het leven zoals het is

Je lesweek ziet er telkens een beetje anders uit, met zowel theorie als praktijk. Ook voorzien we iedere week tijd in het uurrooster om aan projecten te werken. Op dat moment zijn de docenten beschikbaar voor feedback. Op regelmatige tijdstippen plannen we een uitstap naar het werkveld, bijvoorbeeld naar een vastgoedkantoor, Batibouw, Bisbeurs, Vastgoedcongres of het Salon van de Mede-eigendom. Regelmatig komt er een gastspreker naar de hogeschool om te vertellen over zijn passie en ervaring.

Jaarplanning

In het eerste jaar gaan we op tweedaagse naar de Ardennen. Dat heeft niet direct iets met vastgoed te maken, maar des te meer met teambuilding. We merken namelijk dat een goede sfeer binnen de klasgroep positieve effecten heeft op de studieresultaten en studievoortgang van onze studenten.

Projecten

Er lopen verschillende projecten tijdens de opleiding. Een eerste project gaat over vastgoedverkenning: wat is de vastgoedwereld? Hoe zit die in elkaar? Een tweede project gaat vooral over onderzoeksvaardigheden ter voorbereiding op de bachelorproef. De volgende projecten gaan over de beroepsoriëntaties: bemiddeling, beheer en projectontwikkeling. Uiteindelijk zoek je je weg binnen de verschillende beroepsoriëntaties.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Campus Aalst

Campus Aalst is uitgerust met moderne lokalen en ligt in een mooi groen gebied met vierhonderd parkeerplaatsen rondom het gebouw. We hebben ook een grote overdekte fietsenstalling en een overdekte stalplaats voor motorfietsen. De grote sportzaal kun je naar hartenlust (en gratis) gebruiken en her en der kun je op de campus tafelvoetbal en tafeltennis spelen. Het draadloos internet is op de hele campus gratis ter beschikking. Ontspannen doe je in het salon aan de ingang van onze hogeschool.

  • 6
    campussen
  • + 11.000
    studenten
  • 27
    bacheloropleidingen
  • 12
    graduaatsopleidingen
  • 1 op 4
    volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts