Bachelors en graduaten - opleidingen voor volwassenen

Overweeg je om als volwassene (opnieuw) te gaan studeren? Groot gelijk! Misschien heb je nooit hoger onderwijs gevolgd en wil je er nu voor gaan. Of heb je niet het juiste diploma voor de job die je uitoefent en wil je dat graag behalen. 

Als volwassene ben je niet alleen student, je bent ook werknemer of werkgever, vader of moeder, partner, misschien wel mantelzorger of vrijwilliger. Het is dan haast onmogelijk om je voltijds toe te leggen op je studie. Daarom bieden heel wat opleidingen aan Odisee een specifiek traject aan voor volwassenen. En dit al meer dan 40 jaar.

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Continue Bachelors en Graduaten

Bekijk ons aanbod bachelor- en graduaatsopleidingen op maat van volwassenen

 

 

Graduaat

Een graduaat bereidt je voor op een specifiek beroep. Qua niveau situeert een graduaatsopleiding zich tussen het secundair onderwijs en een professionele bachelor. Werkplekleren omvat minstens een derde van de opleiding.

Als je de opleiding combineert met een job en/of een gezin kun je bij de meeste graduaatsopleidingen kiezen voor een afstands-, avond- of deeltijds traject. Wij zorgen voor heel wat ondersteuning zodat je er nooit alleen voor staat. 

Professionele bachelor

Een professionele bachelor is een opleiding aan de hogeschool, die je voorbereidt op de beroepspraktijk. En zo'n opleiding is niét uitsluitend bedoeld voor 18-jarigen! Het is ook de perfecte keuze voor wie z'n carrière een nieuwe richting wil geven, of op latere leeftijd een (extra) diploma hoger onderwijs wil behalen.

Heel wat bacheloropleidingen bij Odisee bieden een specifiek traject aan voor volwassen studenten. Dat maakt het mogelijk om via afstands-, avond- of deeltijds onderwijs verder te studeren of je te heroriënteren. 

Individueel studieprogramma

Elke werk- en privésituatie is uniek. Daarom hechten wij veel belang aan een persoonlijke benadering. In samenspraak met je studietrajectbegeleider stel je een individueel studietraject samen, waarbij je de vakken van jouw graduaats- of bacheloropleiding spreidt over een periode die je zelf bepaalt. Zo blijft het pakket behapbaar.

Persoonlijke begeleiding

Je studietrajectbegeleider helpt je niet alleen bij het uitstippelen van je studieprogramma. Hij of zij is de centrale contactpersoon voor al je praktische vragen en beslommeringen in de loop van je hele opleiding. Daarnaast ondersteunen we je graag waar nodig met studiebegeleiding en 'leren leren'. Je medestudenten zijn trouwens ook vaak een bron van steun en motivatie.

Beperkt aantal contactmomenten

Je kunt onmogelijk én in de les én op het werk zijn. Daarom beperken wij het aantal lesdagen op de campus tot het minimum. Een deel van de leerstof verwerk je thuis via zelfstudie. Uiteraard word je hierbij goed begeleid door de docenten, die steeds bereikbaar zijn bij vragen. Hierdoor kun je de opleiding ook combineren met de zorg voor je gezin.

Vrijstellingen

Heb je al een diploma hoger onderwijs of werkervaring die aansluit bij je opleiding? Dan heb je mogelijk recht op vrijstellingen of stageduurvermindering op basis van Eerder Verworven Kwalificaties of Competenties.

Aansluiting bij je werk

Cases uit je job kunnen de basis vormen van opdrachten die je moet maken of de bachelorproef die je moet schrijven. Soms kun je zelfs stage lopen op je eigen werkplaats. Je opleiding is ook een grote plus voor je werkgever.

Laat je overtuigen door onze studenten

Een duwtje in de rug

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. De overheid en Odisee geven je graag een duwtje in de rug. Als werkende student kun je onder bepaalde voorwaarden genieten van verschillende faciliteiten.

  • Meer tijd voor je studie

    Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof, betaald educatief verlof of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van je loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

  • Financiële steun

    Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, kmo-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige... Informeer je hierover.

  • Studeren als werkzoekende

    Ben je werkzoekend, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma behalen met behoud van je werkloosheidsuitkering. Als de opleiding die je kiest erkend is als OKOT-opleiding (voluit: onderwijskwalificerend leertraject, dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding. In andere gevallen moet je hiervoor eerst een aanvraag indienen bij de VDAB. Telt je studieprogramma minder dan 27 studiepunten of vallen de lessen 's avonds en/of op zaterdag, dan moet je sowieso beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt.

Benieuwd voor welke tegemoetkomingen je in aanmerking komt?

Interesse in een postgraduaat, micro-credential of navorming?

Misschien voel je als professional de nood om je bij te scholen. De wereld om ons heen verandert tenslotte razendsnel. Voortdurend duiken nieuwe ontwikkelingen op, ontstaan nieuwe inzichten en worden andere technologieën geïntroduceerd. Het is dus belangrijk om de vinger aan de pols te houden. Of wil jij je verder specialiseren in je vakgebied? Bij Odisee kun je je kennis bijspijkeren, verbreden of verdiepen met een banaba, postgraduaat, micro-credential, navorming of studiedag.

Werken bij Odisee
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?