Bachelor Oogzorg

Ben je geboeid door de werking van onze ogen en wil je later een veelzijdig paramedisch beroep in de gezondheidszorg uitoefenen en mensen met visuele problemen helpen? Kies dan voor de in Vlaanderen unieke bachelor in de Oogzorg!

Met een bachelor in de Oogzorg word je optometrist of orthoptist. In die paramedische beroepen in de oogzorg onderzoek, analyseer en behandel je stoornissen aan het oog en het visuele systeem. Je wordt een visueel zorgverlener en specialist van het zicht en de verbetering ervan. Je helpt mensen beter te zien met aangepaste optische hulpmiddelen. Twee jobs met een stevige hands-on mentaliteit dus die je bij Odisee stap voor stap aanleert.

oogzorg
CHECK WANNEER JOUW OPLEIDING BEGINT

Mis de start van het academiejaar niet!

Wat is Oogzorg en wat houdt de opleiding precies in?

 • Gratis instapcursussen
 • Trainen in skillslabs
 • Steeds meer praktijk en stage
 • Persoonlijke begeleiding

Ogen en lenzen

Je eerste jaar start met de anatomie en fysiologie van het volledige lichaam. Daarna komen de anatomie en fysiologie van het oog aan de beurt en ontrafel je de geheimen van lenzenstelsels via de optica. Uiteraard breng je niet al je tijd door op de schoolbanken. Tijdens de skillslabs pas je je kersverse kennis over lenzenstelsels toe in de praktijk. We schotelen je een reeks van 21 optometrische en verschillende orthoptische tests voor die je in het tweede jaar verder onder de knie krijgt. En je zet je eerste stappen in wereld van de technisch oftalmologische assistentie. 

Testing, testing!

Vanaf het tweede jaar komt ook de neurologie en pathologie van het visuele systeem aan bod. Je krijgt de finesses van de orthoptische en optometrische tests in de vingers. Je voert ze niet alleen uit, maar analyseert ook de resultaten. Daarnaast zet je de eerste stappen in de Low Vision en contactologie. Je loopt 140 uren stage in technisch oftalmologische assistentie, in een ziekenhuis of privépraktijk bij de oogarts.

Ga je voor optometrist of orthoptist?

Van bij de start proef je van alle verschillende mogelijkheden in de oogzorg zodat je na je tweede jaar een gefundeerde keuze kunt maken. Want je derde jaar staat voluit in het teken van je afstudeerrichting, optometrie of orthoptie. Dit is het jaar van de beroepspraktijk en je bent helemaal klaar om handelingsplannen op te stellen. Alles draait om zoveel mogelijk ervaring opdoen en de geleerde vaardigheden zelf toe te passen. De beroepsspecifieke vakken van je afstudeerrichting helpen je daarbij. Daarnaast loop je minimaal 460 uren stage in het domein van optometrie of orthoptie, afhankelijk van de door jou gekozen afstudeerrichting.  Als laatste wapenfeit verdedig je de bachelorproef waaraan je tijdens het academiejaar werkte.

 

Laat je overtuigen door onze studenten Oogzorg

Oogzorg studeren? Onze studenten aan het woord!

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Oogzorg?

Extra troeven van de opleiding

Ook dit kan in de bachelor Oogzorg bij Odisee

 • Uniek in Vlaanderen

  De bacheloropleiding Oogzorg kun je in Vlaanderen enkel bij Odisee volgen. Na je studie heb je dus een heel uitzonderlijk diploma in handen.

 • Kleine groepen

  Bij Odisee ben je geen nummer. We houden groepen bewust klein zodat het contact tussen docenten en studenten laagdrempelig blijft. Daarnaast zetten we ook in op persoonlijke begeleiding. Dat doen we aan de hand van summer courses voor chemie en wiskunde vóór de start van het academiejaar, taalbegeleiding om het academische taalgebruik onder de knie te krijgen en trajectbegeleiding op maat van jouw behoeften en specifieke situatie.

 • Studeer en onderneem tegelijk

  Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen? Dan kun je bij Odisee een traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

Checklist!

Is de opleiding Oogzorg iets voor jou?

 • Het visuele zintuig fascineert je.
 • Je bent behulpzaam.
 • Specialist worden in het zicht en de verbetering ervan zegt je wel wat.
 • Je wil theorie zo snel mogelijk omzetten in de praktijk.
Meisje - nadenkend
Voor onze studiekeuze kregen we in het zesde middelbaar een overzicht van alle opleidingen in het hoger onderwijs en daar stond Oogzorg ook bij. Ik wist niet eens dat je dat kon studeren! Maar omdat het mij aansprak zocht ik meer informatie op en raakte ik steeds meer geïnteresseerd. De wetenschappelijke insteek, de vele praktijkuren en diverse jobmogelijkheden spraken me erg aan. De openlesdag en de positieve verhalen van oud-studenten gaven de doorslag.
Laura Baert
Student Oogzorg
Oogzorg - Laura Baert
Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Oogzorg?

Onder vier ogen

In je derde jaar baat je samen met je medestudenten ‘Onder 4 ogen’ uit, het klinisch centrum voor oogzorg van Campus Brussel-Terranova. Odisee-studenten, -personeel, partners van Terranova én andere personen met visuele klachten kunnen er terecht voor een oogmeting of visueel advies.  Ook voor advies over contactlenzen, low vision hulpmiddelen en orthoptie doen ze een beroep op jou. Een uitgelezen kans om al je kennis en vaardigheden in de praktijk om te zetten!

Met andere disciplines samenwerken

Bij het interprofessioneel project (IPO) gooien we het over een andere boeg. Tijdens die vorm van klinisch redeneren leer je samenwerken en overleggen met mensen uit andere disciplines. Samen stel je een volledig zorgplan op.

Partnerschappen in het binnenland ...

Onze bacheloropleiding Oogzorg heeft sterke banden met het werkveld. Zo zijn we op nationaal niveau lid van APOOB (Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België), BFO (Belgian Federation of Optometrists) en BOV (Belgische Orthoptische Vereniging). Op Europees vlak zijn we lid van de European Academy of Optometry and Optics (EAOO) en de International Association of Contact Lens Educators (IACLE).

... én het buitenland

Een buitenlandse stage doen kan zowat overal, van Parijs, Monaco en Boedapest tot Nepal, Ghana, Peru en Nicaragua. Wat kies jij?

Handen uit de mouwen 3
Na je diploma

Wat na Oogzorg?

Als bachelor in de Oogzorg oefen je een veelzijdig beroep uit in de gezondheidszorg. Je bent in de eerste plaats een visueel zorgverlener en specialist van het zicht en de verbetering ervan. Je helpt mensen beter zien dankzij aangepaste optische hulpmiddelen en je onderzoekt, analyseert, revalideert en/of readapteert het visuele systeem. 

Waar kun je aan de slag?

 • Optiekzaken als optometrist
 • Revalidatiecentra
 • Centra voor low vision
 • Optiekgroothandel en materiaalproductenten
 • Ziekenhuizen
 • Wetenschappelijk onderzoek
 • Je kunt je ook als zelfstandige vestigen
Wat na je diploma 1

Of wil je verder studeren na je diploma Oogzorg?

Je hebt de keuze uit heel wat aanverwante of aanvullende opleidingen, zoals de masters Gezondheidsbevordering of het Management en Beleid van de Gezondheidszorg, maar ook de postgraduaten Oogzorg (nog in ontwikkeling) of Audiologie (want slecht zien en slecht horen gaan samen). En wil je als zelfstandige aan de slag, dan kun je je verdiepen in  zakelijke opleidingen zoals Boekhouden, Advanced Business Management of Marketing Management.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Bij Odisee verwelkomen we elk jaar gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Ook buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen en en in je derde jaar krijg je de kans om een stage te lopen in het buitenland. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Verdien je talentenbadge

Aan het einde van je studie krijg je een talentenbadge, dat is een diplomasupplement waarop je talenten en sterktes in detail vermeld staan. Misschien ben jij wel een goede organisator, ben je zorgzaam ingesteld of kun je heel goed met kinderen omgaan. Al je talenten worden – los van je examens en andere resultaten – besproken en beoordeeld door TalentOnderwijsTeams (TOT's). Tijdens verschillende workshops doorheen je hele opleiding ontdek je jouw talenten en werk je rond je communicatievaardigheden. Zo weet je waar je echt goed in bent en kun je je keuzestage en je bachelorproef afstemmen op je specifieke talenten. Een absolute win-win voor jou!

Campus Brussel-Terranova

Kies je voor de bachelor Oogzorg, dan studeer je op de unieke Campus Brussel-Terranova, vlak bij de Nieuwstraat. Hier krijg je echt voeling met de praktijk, want je werkt er met échte patiënten in échte situaties. Terranova is een innovatieve samenwerking tussen Odisee en Kliniek Sint-Jan. Het is veel meer dan een campus met leslokalen en skillslabs. Je vindt er ook consultatieruimtes, een therapeutisch centrum voor kinderen, een kinderdagverblijf ... Tijdens je opleiding werk je samen met de patiënten van de gezondheidscentra. Je oefent je vaardigheden dus niet alleen op collega-studenten, maar ook bij echte patiënten.

Oogzorg studeren met vrijstelling van beschikbaarheid

De bachelor Oogzorg kun je volgen met een vrijstelling van beschikbaarheid van VDAB. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je de opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. 

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?

Jongen - Gele muts