Bachelor Sociaal Werk

Wil jij met en voor mensen werken? Vind je het belangrijk dat we iedereen op een gelijkwaardige manier behandelen? En ben je ervan overtuigd dat een samenleving met een mix van culturen en achtergronden mogelijk is? Dan schuilt er ongetwijfeld een sociaal werker in jou en is de bachelor Sociaal Werk helemaal jouw ding.

Of je nu werkt op de sociale dienst van een ziekenhuis, in een maatwerkbedrijf, in een cultureel centrum of in een asielcentrum, als sociaal werker heb je altijd oog voor het welzijn van mensen.

sociaal werk
CHECK WANNEER JOUW OPLEIDING BEGINT

Mis de start van het academiejaar niet!

Wat is Sociaal Werk, wat houdt de opleiding precies in?

 • Je bent geen nummer
 • Focus op jouw interessegebied
 • Studie- en trajectbegeleiding
 • Sterke verbinding met de praktijk
 • Je leert ook veel over jezelf
 • Campus in het hart van Brussel

Sociale verandering

Als sociaal werker voel je je aangesproken door de levens- en werkomstandigheden van individuen en groepen. Je zet je elke dag in voor meer sociale rechtvaardigheid. Dat doe je niet over de hoofden van mensen heen, maar samen met hen. Je geeft mensen alle mogelijkheden om sterker in hun schoenen te staan zodat ze ook zélf verandering kunnen brengen in hun leven, op de werkplaats, in het gezin of in de buurt waar ze wonen.

Brussel als leeromgeving

Net omdat Brussel veel maatschappelijke uitdagingen kent, is het een boeiende omgeving om het beroep van sociaal werker te leren. Wie het in Brussel leert, kan het overal uitvoeren. De sociale ongelijkheid, het samenleven op een beperkte geografische ruimte, de ecologische vraagstukken, maar ook de rijke diversiteit, enthousiasmerende burgerinitiatieven, het brede veld van werkveldorganisaties… in de stad is alles om samen aan de slag te gaan en je tot een sterke professional te vormen.

Theorie én praktijk

Niets zo handig als een stevige theoretische basis, maar theorie betekent niets zonder toets aan de praktijk. Daar richten we onze pijlen dus op doorheen de hele opleiding.

Laat je overtuigen door onze studenten

Sociaal Werk studeren? Onze studenten aan het woord!

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Sociaal Werk

 • Proefexamens

  Na de herfstvakantie krijg je al de kans om aan enkele proefexamens deel te nemen. Zo maak je kennis met de manier van evalueren in het hoger onderwijs en heb je al een deel van de leerstof verwerkt tegen de kerst examens. Na elke examenperiode buigt ons talentgericht onderwijsteam zich over je studievoortgang en geeft het je advies waar nodig.

 • Trajectbegeleiding

  Met vragen over je studietraject kun je het hele jaar door terecht bij onze trajectbegeleider. De studentenbegeleider helpt je dan weer bij het organiseren en plannen van opdrachten en leerstof. Leerproblemen, faalangst of functiebeperkingen zijn geen barrière. En we gaan nog verder. Naast docenten, studie- en trajectbegeleiders schakelen we ook medestudenten, professionals én cliënten in bij je begeleiding. 360° feedback is voor ons een ijkpunt bij je evaluatie en coaching.

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ aan, waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

 • Brussel als labo

  De stad is ons laboratorium. Met haar verscheidenheid aan kleuren, culturen en maatschappelijke klassen bestaat er geen boeiendere omgeving waarin we je kunnen opleiden tot een sociale expert. De opleiding sociaal werk wil zich bovendien engageren voor Brussel en haar inwoners. Daarom gaan we intensief aan de slag met organisaties uit het Brusselse, via projecten en stages. Zo krijg je genoeg bagage om ook zelf een maatschappelijk engagement op te nemen.

Ik vind de praktijkgerichte opleidingsonderdelen zoals stages en projecten het meest interessant. Tijdens die vakken besef ik telkens weer waarom ik voor Sociaal werk gekozen heb. De opleiding is op verschillende vlakken een goede voorbereiding voor later. Op korte tijd leren we veel bij op maatschappelijk en cultureel vlak.
Fatma Qorlazja
Oud-student Bachelor Sociaal Werk
sociaal werk quote
Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Sociaal Werk?

Bruxelles ma belle

Onze campus ligt in hartje Brussel, daar moeten we dus van profiteren. De toepassing van sociaal werk in Brussel staat centraal tijdens je opleiding. Je maakt uitstapjes in onze hoofdstad, krijgt les van Brusselse gastdocenten en zet projecten op touw in samenwerking met het Brusselse werkveld. Wees er maar zeker van: wie de job in Brussel leert, kan het overal.

Jij aan het roer

Wist je dat je bij Odisee je eigen leertraject vorm kunt geven? Zowel binnen de vakken, stages en thema’s van de bachelorproeven krijg je verschillende keuzemogelijkheden. Zo vaar je tijdens je opleiding de koers die jij wilt.

Denken, durven, doen

Vanaf het eerste jaar dompelen we je onder in de praktijk. Naast de stages die je zelf kunt invullen, organiseren we tal van projecten in samenwerking met het ‘werkveld’. Zo kun je beroepservaring opdoen tijdens projectwerk, een kijken luisterstage, een debatavond, een theatervoorstelling en vrijwilligerswerk. Afwisseling troef!

Diverse partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het werkveld. In en rond Brussel werken we samen met o.a. Growfunding, Minor Ndako, Zonnelied, D’Broej, Muntpunt, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, JES stadslabo, Citizenne, CAW, Group Intro, VDAB, GC De Markten, Samenlevingsopbouw en CLB. Internationaal gaat het om samenwerkingen met o.a. Duitsland, Denemarken, Spanje, Griekenland, Noorwegen, Nederland, Zweden, Finland, Oeganda, Senegal, Zuid-Afrika, Indië, Nepal, Costa Rica, Ecuador, Peru, Suriname en Nicaragua.

Handen uit de mouwen 3
Na je diploma

Wat na Sociaal Werk?

Welke afstudeerrichting je ook kiest, als maatschappelijk werker of sociaal-cultureel werker help je mensen om zich optimaal te ontwikkelen in hun sociale netwerk en onze maatschappij. 

Je kunt aan de slag

 • Bij sociale diensten zoals OCMW's en centra voor algemeen welzijnswerk
 • In begeleidingstehuizen en opvangcentra
 • Bij diensten voor thuiszorg, pleegzorg, gezins- en bejaardenhulp
 • In het jeugdwerk
 • Bij educatieve organisaties
 • In de culturele sector
 • En op nog veel meer boeiende plekken!
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren na je bachelor Sociaal Werk?

Misschien wil je na het behalen van je bachelordiploma Sociaal werk nog verder studeren? Dat kan! Er zijn talrijke mogelijkheden: master Sociaal werk, master Agogiek, master Sociologie, master Politieke wetenschappen, master Communicatiewetenschappen, master Bedrijfskunde, master Antropologie.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Weekplanning

Een lesdag start ten vroegste om 8u30 en eindigt ten laatste om 18u. De meeste dagen tellen vier tot zes lesuren. We proberen de uren aaneensluitend te plannen om springuren zo veel mogelijk te vermijden. Meestal staan de theorievakken in de voormiddag op de planning en steken we in de namiddag de handen uit de mouwen tijdens praktijkvakken en oefeningen. Daarnaast zijn er ook lesvrije dagdelen waarop je met je medestudenten kunt afspreken voor studiebezoeken of groepswerken.

Studietrajectbegeleiding

Voor al jouw studietrajectbegeleidingsvragen : contacteer de studietrajectbegeleiders van de Bacheloropleiding Sociaal werk :

Meer algemene informatie over studietrajectbegeleiding kan je nalezen op deze pagina's:

Campus Brussel

Kies je voor Sociaal werk aan Odisee, dan volg je les op Campus Brussel. Die campus ligt op wandelafstand van het station Brussel-Centraal en is dus heel makkelijk bereikbaar. Je vind overal broodjes, drankjes en snacks tegen democratische prijzen. Kiezen voor Brussel als jouw studentenstad is kiezen voor een spannende mix van bedrijvigheid en ontspanning. Bovendien leer je de talen waar ze gesproken worden: in de hoofdstad van Europa.

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Meisje - luisterend naar muziek