Sociaal Werk - afstudeerrichting Maatschappelijk Werk

In de opleiding Maatschappelijk Werk leer je hoe je hulp en diensten verleent hulp aan kwetsbare mensen of aan mensen die een moeilijke tijd doormaken. Het is als maatschappelijk werker ook je taak om sociale problemen te signaleren aan het beleid en het grote publiek.

maatschappelijk werk

Doe de studiekeuzetest en ontdek de opleiding die écht bij jou past!

Wat is Maatschappelijk Werk, wat houdt dat precies in?

 • Je bent géén nummer
 • Focus op jouw interessegebied
 • Studie- en trajectbegeleiding
 • Sterke verbinding met de praktijk
 • Je leert ook veel over jezelf
 • Campus in het hart van Brussel

Je belangrijkste taken

Je doelgroep is heel divers: mensen met een verslavingsproblematiek, nieuwkomers of asielzoekers, mensen die in armoede leven of leerlingen en ouders die hun weg zoeken in het onderwijslandschap. En ook je takenpakket is elke dag anders. Over het algemeen krijg je als maatschappelijk werker met deze drie taken te maken:

Hulpverlening

Maatschappelijk werkers worden regelmatig ingeschakeld als psychosociale begeleiders. Dat gaat van individuele begeleiding tot een groepsgerichte aanpak van sociale of psychosociale kwetsbaarheid. Als hulpverlener ondersteun je mensen tijdens hun meest kwetsbare momenten.

Dienstverlening

Voor een precieze doorverwijzing, noodzakelijke administratieve of juridische ondersteuning en geschikt advies zijn mensen bij jou aan het juiste adres. Als maatschappelijk werker fungeer je in dat proces als toeleider, netwerker en verbindingspersoon.

Structurele taken

Je engageert je via belangenbehartiging, signalisatie, opinievorming, sociale actie, preventie en beleidsbeïnvloeding voor een structurele aanpak van (psycho)sociale kwetsbaarheid en meer sociale rechtvaardigheid.

Laat je overtuigen door onze studenten Maatschappelijk Werk

Maatschappelijk Werk studeren? Onze studenten aan het woord!

Meer weten

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Maatschappelijk Werk?

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Maatschappelijk Werk

 • Buddy up!

  Bewijs dat je echt een hart voor mensen hebt in het buddyproject. Wat je daarvoor moet doen? Een heel jaar lang ben je de individuele coach van een jongere uit de jeugdhulpverlening, een jonge vluchteling, een moeder zonder wettig verblijf... Uitdaging en plezier verzekerd!

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

 • Trajectbegeleiding

  Met vragen over je studietraject kun je het hele jaar door terecht bij onze trajectbegeleider. De studentenbegeleider helpt je dan weer bij het organiseren en plannen van opdrachten en leerstof. Leerproblemen, faalangst of functiebeperkingen zijn geen barrière. En we gaan nog verder. Naast docenten, studie- en trajectbegeleiders schakelen we ook medestudenten, professionals én cliënten in bij je begeleiding. 360° feedback is voor ons een ijkpunt bij je evaluatie en coaching.

Checklist

Is de opleiding Maatschappelijk Werk iets voor jou?

 • Je kan de actiekriebel niet onderdrukken als het gaat om rechtvaardigheid en wil je mouwen wel opstropen voor mensen in nood.
 • Je wil gaan voor een loopbaan vol kansen om jezelf te ontplooien, met boeiende ontmoetingen en met uitdagingen waarvoor je creatieve oplossingen zoekt.
 • Je behandelt mensen op een gelijkwaardige manier maar respecteert hun verschillen.
 • Je kunt goed luisteren als iemand je in vertrouwen neemt.
 • Je vindt dat iedereen recht heeft op een goede job, op een veilige plek om te wonen, op goed onderwijs... kortom het recht om een fijn en menswaardig leven te kunnen uitbouwen.
Meisje - nadenkend
Doorheen je traject binnen Sociaal werk groei je enorm als persoon. Dat komt omdat je de kennis die je opdoet automatisch gaat toepassen op jezelf en stilstaat bij je gedrag in bepaalde situaties. Zo heb ik bijvoorbeeld op een andere, betere manier leren communiceren.
Kiara Abbeloos
Studente Maatschappelijk werk
Sociaal werk afstudeerrichting MW - Kiara Abbeloos
Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Maatschappelijk Werk?

Bruxelles ma belle

Onze campus ligt in hartje Brussel, daar moeten we dus van profiteren. De toepassing van sociaal werk in Brussel staat centraal tijdens je opleiding. Je maakt uitstapjes in onze hoofdstad, krijgt les van Brusselse gastdocenten en zet projecten op touw in samenwerking met het Brusselse werkveld. Wees er maar zeker van: wie de job in Brussel leert, kan het overal.

Jij aan het roer

Wist je dat je bij Odisee je eigen leertraject vorm kunt geven? Zowel binnen de vakken, stages en thema’s van de bachelorproeven krijg je verschillende keuzemogelijkheden. Zo vaar je tijdens je opleiding de koers die jij wilt.

Denken, durven, doen

Vanaf het eerste jaar dompelen we je onder in de praktijk. Naast de stages die je zelf kunt invullen, organiseren we tal van projecten in samenwerking met het ‘werkveld’. Zo kun je beroepservaring opdoen tijdens projectwerk, een kijk- en luisterstage, een debatavond, een theatervoorstelling en vrijwilligerswerk. Afwisseling troef!

Diverse partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het werkveld. In en rond Brussel werken we samen met o.a. Growfunding, Minor Ndako, Zonnelied, D’Broej, Muntpunt, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, JES stadslabo, Citizenne, CAW, Group Intro, VDAB, GC De Markten, Samenlevingsopbouw en CLB. Internationaal gaat het om samenwerkingen met o.a. Duitsland, Denemarken, Spanje, Griekenland, Noorwegen, Nederland, Zweden, Finland, Oeganda, Senegal, Zuid-Afrika, Indië, Nepal, Costa Rica, Ecuador, Peru, Suriname en Nicaragua.

baso brussel
Na je diploma

Wat na Maatschappelijk Werk?

Welke afstudeerrichting je ook kiest, als maatschappelijk werker help je mensen om zich optimaal te ontwikkelen in hun sociale netwerk en onze maatschappij.

Waar kun je aan de slag?

 • Sociale diensten bij gemeenten, OCMW’s, algemene en psychiatrische ziekenhuizen, ziekenfondsen, ministeries, politie, gevangenissen, het leger, scholen, arbeidsbureaus, centra voor algemeen welzijnswerk, justitiehuizen, centra voor leerlingenbegeleiding.
 • Begeleidingstehuizen en opvangcentra voor kinderen, jongeren en hun gezin, thuislozen, mishandelde vrouwen, alcoholen drugverslaafden.
 • Diensten voor thuiszorg, medische zorg, gezins- en bejaardenhulp, pleegzorg, begeleid zelfstandig wonen.
 • Sociale dienstverlening aan personen met een handicap, bejaarden, vluchtelingen, migranten, slachtoffers en daders, familie van gevangenen, (seksueel) mishandelde of verwaarloosde kinderen, aidspatiënten, mensen met zelfmoordgedachten.
 • Diensten voor bemiddeling in strafzaken, bemiddeling in echtscheiding, bemiddeling tussen slachtoffer en dader.
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren na je diploma Maatschappelijk Werk?

Misschien wil je na het behalen van je bachelordiploma Sociaal werk nog verder studeren? Dat kan! Er zijn talrijke mogelijkheden: master Sociaal werk, master Agogiek, master Sociologie, master Politieke wetenschappen, master Communicatiewetenschappen, master Bedrijfskunde, master Antropologie.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Brussel is ons laboratorium

Met haar verscheidenheid aan kleuren, culturen en maatschappelijke klassen bestaat er geen boeiendere omgeving waarin we je kunnen opleiden tot een sociale expert. De opleiding sociaal werk wil zich bovendien engageren voor Brussel en haar inwoners. Daarom gaan we intensief aan de slag met organisaties uit het Brusselse, via projecten en stages. Zo krijg je genoeg bagage om ook zelf een maatschappelijk engagement op te nemen.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Campus Brussel

Kies je voor Sociaal werk aan Odisee, dan volg je les op Campus Brussel. Die campus ligt op wandelafstand van het station Brussel-Centraal en is dus heel makkelijk bereikbaar. Je vind overal broodjes, drankjes en snacks tegen democratische prijzen. Kiezen voor Brussel als jouw studentenstad is kiezen voor een spannende mix van bedrijvigheid en ontspanning. Bovendien leer je de talen waar ze gesproken worden: in de hoofdstad van Europa.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Meisje - luisterend naar muziek