Biomedische Laboratoriumtechnologie - afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie

De afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie bij Odisee is ideaal als je interesse hebt in biotechnologisch of farmaceutisch onderzoek. Ga werken in een onderzoekslaboratorium of in de farmaceutische sector, waar je nauwkeurigheid en praktische ingesteldheid naar waarde geschat worden. 

Ontdek hierna hoe je bachelorstudie eruit ziet, welke vakken je mag verwachten in deze afstudeerrichting, hoeveel stage je kunt volgen en in welke beroepen je na je opleiding terecht komt! 

biomedische laboratoriumtechnologie
CHECK WANNEER JOUW OPLEIDING BEGINT

Mis de start van het academiejaar niet!

Wat is Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie en wat houdt de opleiding precies in?

 • Gratis instapcursussen
 • Les in kleine groepen
 • Focus op jouw interessegebied
 • Theorie, praktijk én onderzoek

Na het eerste gemeenschappelijke jaar van je opleiding specialiseer je je. Stap voor stap krijg je de theorie onder de knie en ontwikkel je je praktische vaardigheden binnen het domein van gentechnologie, micro- en moleculaire biologie, immunologie, geneesmiddelenleer en tarificatie, toxicologie, galenica en fysiologie. Je werkt ook aan je communicatieve vaardigheden en verwerkt gegevens uit de vakliteratuur.

Veel stagemogelijkheden

Je sluit je opleiding af met een stage van 17 weken in een laboratorium van een farmaceutisch of biotechnologisch bedrijf, een onderzoeksinstelling of een universiteit. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Laat je overtuigen door onze studenten Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie

Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie studeren? Onze studenten aan het woord!

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie?

Studieprogramma Technologiecampus Gent

Ontdek hier het vernieuwde curriculum voor het academiejaar 2024 - 2025 (eerste jaar) 

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan binnen de opleiding Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie

 • Fris je voorkennis op met gratis instapcursus

  Had je weinig of geen uren chemie, wiskunde (minder dan drie uur per week) of labo in het middelbaar? Volg dan vóór de start van het academiejaar een instapcursus. Zo krik je jouw kennis op tegen het begin van je lessen. 

 • Begeleiding troef

  Heb je vragen over vrijstellingen, deelevaluaties of je examens, dan kun je altijd terecht bij een van de trajectbegeleiders of eerstejaarscoördinatoren. We krijgen ook jaarlijks bezoek van STUVO+ om je studieplanning te bespreken. Zo zie je maar, we doen er alles aan om je een aangename studententijd te laten beleven.

 • Ga 100% voor je eigen talent

  Tijdens de opleiding zetten we ook in op je persoonlijke en professionele ontwikkeling (P&P). Met je coach werk je o.a. rond teamspirit, empathie en conflicthantering. Daarnaast doe je aan maatschappelijke dienstverlening. Je kunt bijvoorbeeld worden ingeschakeld om wetenschapslessen te geven in de multiculturele lagere Rabotschool in Gent.  

 • Studeer en onderneem tegelijk

  Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen? Dan kun je bij Odisee een traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

Checklist!

Is de opleiding Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie iets voor jou?

 • Voor een dag vol wetenschappen mogen ze je altijd wakker maken.
 • Je bekijkt het leven het liefst door een microscoop.
 • Je werkt nauwkeurig, bent betrouwbaar en praktisch ingesteld.
 • In een labo voel je je als een vis in het water.
 • De oorzaken van ziektes bij mensen, planten en dieren boeien je.
Meisje - nadenkend
Na een vakantiejob in een labo kreeg ik de smaak te pakken. Ik koos dus voor Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie. Ik breng heel wat uren door in de labo’s en dat maakt de opleiding zo praktijkgericht. Dat praktische werk is heel boeiend, want dan mag ik zelf nadenken en dingen uitvoeren. Een aangename afwisseling met de theorielessen!
Lynn Thomas
Student Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie
Lynn thomas
Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie?

Labo’s à volonté

Al je lessen vinden plaats op Technologiecampus Gent: je hebt dus op elk moment een perfect uitgerust laboratorium ter beschikking. En aan labo’s is er geen gebrek bij Biomedische Laboratoriumtechnologie. Tijdens integratielabo’s combineer je zelfs labo’s uit andere vakken, zodat je je nog beter kunt voorbereiden op je stages. En in begeleide werkcolleges verdiep je je in de leerstof: je maakt oefeningen in kleinere groepen terwijl je intensief begeleid wordt. Heb je een vraag, dan lost de docent die ter plekke op.

Met één been in het werkveld

Al tijdens je opleiding proef je van alle toekomstmogelijkheden die Biomedische Laboratoriumtechnologie biedt. Je bezoekt bedrijven en medische, farmaceutische en biotechnologische labo’s. En we verwelkomen regelmatig gastsprekers uit het werkveld op je campus. In het tweede jaar krijg je maar liefst twee stages: een kijkstage en een sociale stage. In de kijkstage loop je één of twee volledige dagen mee met een derdejaarsstudent op de stageplaats. Je derde jaar sluit je je opleiding af met een stage van 17 weken.

Interessante partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Internationaal gaat het om samenwerkingen met hogescholen en universiteiten van onder andere Finland, Zweden, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Portugal, Italië, Ierland, de Verenigde Staten en Canada. Daar kun je stage lopen of je bachelorproef maken. We hebben ook een nauwe band met de beroepsvereniging voor laboratoriumtechnologen (BVLT), het ILVO, ziekenhuizen in Oost- en West-Vlaanderen, privélabo’s, Technologiepark Zwijnaarde en verschillende onderwijsinstellingen.

Aan jou de keuze

Bij Odisee sta jij aan het roer. Daarom bieden we je verschillende keuzevakken aan. Wil je later bijvoorbeeld als vertegenwoordiger aan de slag, dan kies je in het derde jaar het vak Inleiding in de basisprincipes van de verkoop. Of wil je later met proefdieren werken? Dan kun je op Campus Sint-Niklaas Proefdierkunde volgen. Slaag je voor dat vak, dan krijg je het benodigde certificaat dat je toelaat om met proefdieren te werken.

Handen uit de mouwen 1
Na je diploma

Wat na Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie?

Onze afgestudeerde bachelorstudenten Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie hebben een uitstekende reputatie in het werkveld. Gecombineerd met onze goede samenwerking met verschillende laboratoria zijn onze studenten overal erg gegeerd. Velen hebben zelfs al een job voor ze  afstuderen!

 

 

Bepaal zelf welke richting je carrière uitgaat:

 • Ga aan de slag in een onderzoekslabo aan een universiteit, in de industrie of een onderzoeksinstelling.
 • Word vertegenwoordiger van medische apparatuur.
 • Stap in het onderwijs.
 • Doe een bijkomende apotheekstage en haal de erkenning ‘Farmaceutisch-technisch assistent’.
Wat na je diploma labo-omgeving

Of wil je verder studeren?

Studeer je graag verder, dan kun je kiezen uit heel wat vervolgopleidingen. Je kunt bijvoorbeeld op één jaar je kennis  vergroten met de tweede afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie. Of verdiep je in marketing en bedrijfsontwikkeling via een postgraduaat Marketing en Business Development. Behaal via een schakelprogramma een master in de Industriële Wetenschappen (biochemie, chemie of biowetenschappen), Biomedische Wetenschappen, Biochemie-Biotechnologie. Of lijkt lesgeven je wel wat? Stap in het onderwijs na een Verkorte Educatieve Bachelor.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op odisee.be/vrijstellingen.

 

Ga internationaal

Bij Odisee verwelkomen we elk jaar gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Ook buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding of stage in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Hoe ziet je jaarplanning bij Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie eruit?

Per week heb je gemiddeld 24 uur les, zo goed mogelijk gegroepeerd zodat pendelstudenten niet onnodig veel moeten reizen. Twee halve dagen per week heb je ‘vrij’ om opdrachten te maken, verslagen te schrijven, samen te komen voor groepswerken of te studeren. In het eerste jaar heb je anderhalve dag labo per week. Vanaf het tweede jaar bouw je de labo-uren op tot ongeveer de helft van je totale aantal lesuren. Gespreid over de hele opleiding loop je 600 uur stage, waaronder een volledig semester stage in het derde jaar. Aan het einde van de opleiding schrijf je je bachelorproef. 

Technologiecampus Gent

Kies je voor de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie bij Odisee, dan volg je les op Technologiecampus Gent. Die moderne, open en groene campus is uitgerust met moderne, ruime laboratoria waar je theorie onmiddellijk toepast in praktische oefeningen. Je campus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de deur en er is gratis parking.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?

Jongen - Gele muts