Extra (financiële) ondersteuning
Je kan bij de sociale dienst van STUVO ook terecht voor extra (financiële) ondersteuning.
- voorschot op de studietoelage
- spreiding van betaling van het studiegeld
- een studielening van de sociale dienst
- een extra financiële toelage van de sociale dienst
- sociale kruidenier
- ondersteuning door fondsen
- gratis en anoniem hulpnummer in Brussel
-
1
Een voorschot op de studietoelage van de Vlaamse overheid
Omdat de berekening en uitbetaling van de studietoelage meestal even op zich laat wachten, kan je bij de Sociale Dienst een voorschot op je studietoelage aanvragen tot maximaal de helft van het bedrag van de studietoelage. Het voorschot wordt dan onmiddellijk op je rekening gestort en later afgehouden van de uitbetaling van je studietoelage.
Voorschot aanvragen? Maak een afspraak bij de sociale dienst van je campus.
-
2
Spreiding van betaling van het verschuldigd studiegeld
Moet je het niet-beurstarief betalen en heb je het moeilijk om dit in één keer te doen? Dan kan je een spreiding van betaling aanvragen bij de sociale dienst. Stuur een e-mail naar een medewerker van je campus om de spreiding aan te vragen van zodra je de factuur van het studiegeld ontvangt.
Wacht hiermee niet te lang, de termijn om spreidingen aan te vragen is beperkt en eenmaal verstreken, is dit enkel nog mogelijk in uitzonderlijke gevallen.
-
3
Een studielening van de sociale dienst
Heb je een tekort op je studentenbudget? In uitzonderlijke gevallen en afhankelijk van de situatie (tijdstip van afstuderen) kan je een renteloze lening krijgen. Het bedrag van de lening betaal je volgens een terugbetalingsschema tijdens het academiejaar of na beëindiging van je studies terug.
Neem contact op met een medewerker om hierover meer te weten te komen.
-
4
Een (extra) toelage van de sociale dienst
Moeite om de eindjes aan elkaar te knopen? Tegenslag, extra studiekosten of zware medische uitgaven? Je wilt op kot maar je kunt de huur moeilijk betalen? Door omstandigheden word je thuis niet meer financieel gesteund en sta je er alleen voor? Je ouders hebben het niet al te breed, zitten midden in een scheiding, hebben onvoorziene kosten en er is geen studietoelage? Je komt niet meer in aanmerking voor een goedkoop abonnement voor het openbaar vervoer en hebt het moeilijk om je transport te betalen of je hebt onvoldoende middelen om specifiek studiemateriaal (laptop, grafische rekenmachine, ..) aan te kopen?
Wanneer alle andere opties om je studies financieel houdbaar te maken uitgeput zijn en je nog steeds door de bomen het bos niet ziet, dan maak je best een afspraak bij de sociale dienst.
Wij bekijken samen met jou de situatie en helpen je bij de aanvraag voor een extra tegemoetkoming waarbij rekening gehouden wordt met je studie- en leefkosten, het gezinsinkomen, het aantal personen in het gezin en je studieverloop. Mogelijks kan je gratis een laptop gebruiken van de sociale dienst.
Studenten die een studietoelage van de Vlaamse overheid ontvangen, kunnen ook in aanmerking komen voor deze toelage.
-
5
De Sociale Kruidenier
Een Sociale Kruidenier is een winkel waar je aan goedkoper tarief (of gratis) gezonde voeding en kwaliteitsvolle producten kan aankopen. Je vindt er een aanbod van zowel verse als verpakte voeding, huishoud- en verzorgingsproducten.
Je kan niet zomaar vrij binnenlopen in een Sociale Kruidenier, je hebt meestal een doorverwijsformulier nodig. Samen met de sociale dienst van jouw campus kan je kijken of je aanspraak kan maken op de sociale kruidenier binnen jouw regio.
-
6
Ondersteuning door fondsen
De Koning Boudewijnstichting geeft steun aan jongeren voor hogere studies met het 'fonds Dieter' en het 'fonds Tinne Boes'.
Het fonds Dieter is er voor studenten in een problematische familiesituatie, in het bijzonder studenten uit de bijzondere jeugdzorg en pleegzorg. Het fonds Tinne Boes wil gemotiveerde jongeren in moeilijke leefomstandigheden steunen in hun droom om verder te studeren.
-
7
Gratis en anoniem hulpnummer in Brussel
De coronacrisis heeft voor veel mensen ernstige gevolgen en maakt de situatie van kwetsbare personen vaak nog erger. De hulplijn ‘Hallo? Welzijnswerk’ werd door de sociale verenigingssector gelanceerd om te reageren op sociale noodsituaties. De maatschappelijk werkers aan de andere kant van de lijn zitten klaar om inwoners van het Brussels Gewest te woord te staan wanneer zij met bepaalde vragen zitten of sociale problemen hebben op het gebied van huisvesting, voedselonzekerheid, sociaal isolement, gezins- of financiële situatie, administratieve procedures ....
-
8
Gratis gebruik laptop
Heb je voor een heel korte termijn (vb. een examen op campus) een laptop nodig, dan kun je er tijdig eentje reserveren via de AVM uitleendienst.
Gaat het om het ontlenen van een toestel over een langere periode omdat je zelf moeilijk kunt voorzien in een toestel, kun je contact opnemen met een medewerker van de sociale dienst van jouw campus.
Odisee heeft een beperkt aantal laptops beschikbaar.