Hoe zal academiejaar 2020-2021 verlopen bij Odisee?

Welkom op de infodagen!

Info en aanmelden

Allicht zit ook jij met vragen over wat het academiejaar 2020-2021 je zal brengen. We kunnen je meteen geruststellen: Odisee zal er alles aan doen om jou gewoon student te kunnen laten zijn en te laten genieten van de sfeer, het studentenleven, onze campussen, onze co-hogeschool in het algemeen. ‘Co’ staat bij ons immers voor samen – dus ook in bijzondere tijden staan we voor je klaar en maken we er samen het beste van.

Hieronder hebben we meteen al enkele vragen gebundeld die misschien door je hoofd spoken. Hebben we op alles al een antwoord? Helaas niet, we volgen de actualiteit en de regels van de overheid – en die worden nog continu bijgesteld. Maar wat we al weten, vertellen we je hieronder. En je zal zien: 2020-2021 wordt evengoed een prachtig studentenjaar, whatever happens.

Onze studenten, docenten, studentenbegeleiders en administratieve medewerkers zijn er voor jou!

Vragen over studiekeuze

1
Ik weet nog niet (helemaal) wat ik wil studeren. Wat raden jullie me aan?

Geen paniek – informeer je gewoon zo goed mogelijk. Surf gerust rond op onze website (www.odisee.be), download de brochures van je keuze of vraag de papieren versie aan – we sturen ze graag naar je op (www.odisee.be/brochures). We organiseren nog één infodag op zaterdag 5 september waarop je kan babbelen met docenten en studenten. Als alles goed blijft gaan kunnen we je weer live en fysiek op onze campussen ontvangen. Check de info op www.odisee.be/infodag.

2
Ik wil graag nog een persoonlijk gesprek rond mijn studiekeuze, kan dat?

Ja, dat is zeker mogelijk, via een videocall. Onze studieadviseurs, Inge en Leen, staan voor je klaar. Je kan hen via studieadvies@odisee.be mailen voor een afspraak. Ook op de infodag van 5 september kun je met onze studieadviseurs praten. En daarnaast kun je ook contact opnemen met meer dan 300 (!) studenten die ons lieten weten dat ze wel met je willen chatten of mailen. Je vindt alle info hier.

3
Kan ik de campus bezoeken alvorens mijn definitieve studiekeuze te maken?

Tijdens de infodag van zaterdag 5 september kun je (als alles goed blijft gaan) weer terecht op onze campussen. Dan willen we je graag ontvangen met alle toeters en bellen – uiteraard allemaal volgens de geldende veiligheidsmaatregelen. Wil je echt toch al eerder een glimp opvangen van je campus? Dan kun je eens heel kort komen kijken bij ons op woensdag 1 of donderdag 2 juli. Info en aanmelden

Vragen over inschrijven

1
Tot hoe lang kan ik inschrijven en kan dat online?

Door de geldende coronamaatregelen kan je voorlopig niet langskomen om je in te schrijven. Maar je kan perfect van thuis uit online inschrijven. Alle informatie vind je op www.odisee.be/inschrijven. Je kan in principe inschrijven tot 10 oktober 2020, maar de lessen starten op 21 september, dus je doet het het best een tijdje daarvoor nog.

2
Is er een inschrijvingsstop gezien de afstandsmaatregel?

Nee. Wij werken niet met een inschrijvingsstop. Het streefdoel is om zoveel mogelijk contactrijk onderwijs te geven, zeker voor praktijklessen zoals labo-activiteiten en slechts een beperkt deel van de lessen online te voorzien. We leggen dat verderop nog verder uit.

Vragen over volgend academiejaar

1
Wanneer start het academiejaar?

De lessen starten op maandag 21 september. We plannen voor sommige opleidingen misschien wel nog opstart- of voorbereidingsdagen. 

2
Zullen jullie lessen online plaatsvinden, of op de campus?

Allebei. Of nog meer. Het plan is om ‘blended’ les te gaan geven – met verschillende werkvormen dus: online, op de campus, in kleine groepen… Maar: hogeschool Odisee kiest in 2020-2021 uitdrukkelijk voor contactrijk onderwijs: we willen zoveel mogelijk activiteiten op de campussen laten plaatsvinden. We houden natuurlijk op elk moment rekening met de geldende veiligheidsnormen en kunnen op elk moment terugschakelen indien dat nodig zou zijn (dan gaan we opnieuw volledig of bijna volledig digitaal). Maar het principe is: we willen zoveel mogelijk inzetten op fysiek onderwijs.

3
Hoe garanderen jullie de veiligheid bij lessen op de campus?

Onze campussen zijn nu al prima uitgerust om de veiligheid te garanderen – en dat houden we zo in het nieuwe academiejaar. Social distancing blijft maatregel nummer één: we houden steeds 1,5 meter afstand. Zo blijft het aantal studenten in een ruimte beperkt – te grote groepen in één aula zullen zeker niet voorkomen. Waar het moeilijk is om die anderhalve meter te bewaren, zetten we mondmaskers in. Verder zorgen wij voor optimale hygiëne (ventilatie, ontsmetting lokalen en materialen, extra poetsbeurten) en rekenen we op jouw hulp (handen wassen, neus- en hoesthygiëne, thuisblijven bij symptomen). We werken ook actief mee aan de contact tracing van de overheid.

4
Kan ik op ondersteuning rekenen, bv. bij online lessen?

Via de website van onze studentenvoorzieningen STUVO+ kan je je campus kiezen en ontdekken wat we je allemaal te bieden hebben op het vlak van studentenbegeleiding. Je kunt er ook de contactpersoon terugvinden die verantwoordelijk is voor de studentenbegeleiding van jouw campus. Stuur de verantwoordelijke alvast een mailtje met je specifieke vraag.

Vragen over op kot gaan

1
Hoe pak ik mijn zoektocht naar een kot het beste aan?

De overheid laat kotbezoeken opnieuw toe. Er zijn algemene richtlijnen vastgelegd via het agentschap Wonen Vlaanderen. Je vindt er meer over in deze nota. Via de website van onze studentenvoorzieningen, STUVO+ kan je je campus kiezen en de contactpersoon terugvinden die verantwoordelijk is voor de huisvesting van jouw campus. Stuur de verantwoordelijke alvast een mailtje met je specifieke vraag.

Studieadvies nodig?

Neem contact op met onze experts

Mail