Kathodische bescherming van betonstructuren: A bridge too far?

Marktonderzoek heeft aangetoond dat kathodische bescherming (KB) van gewapende betonstructuren, een moeizame start heeft gekend in België. Gebrek aan uitgebreide kennis en ervaring, een relatief hoge kostprijs en een eerder conservatieve denkwijze binnen de betonherstelwereld worden genoemd als de drie belangrijkste redenen voor scepticisme omtrent KB. 

De vraag naar kennis en ervaring blijft, waaraan het PWO-project “A Bridge Too Far?” tegemoet wil komen. Het project heeft als hoofddoel om kathodische bescherming als duurzame betonhersteltechniek op de kaart te zetten in België. De bestaande expertise wordt versterkt via overleg met het werkveld, kwalitatief marktonderzoek, inventarisatie van bestaande cases en experimenteel onderzoek op labo‐schaal. Een hands‐on praktische leidraad en opleiding omtrent gebruik, ontwerp en installatie van een kathodisch beschermingssysteem wordt ontwikkeld voor de levensduurverlenging van bestaande constructies.

troon_tunnel.jpg

Nood aan kathodische bescherming (een duurzaam herstel)

In de jaren ’60‐’70 was er een enorme toename van het betongebruik, wat geleid heeft tot een significante toename in het aantal gewapende beton‐ en brugconstructies. Indien een brugconstructie goed ontworpen, uitgevoerd, na-behandeld, periodiek geïnspecteerd en onderhouden wordt, conform de geldende normeringen, dan kan men uitgaan van een levensduur van minstens 50 jaar (klasse S4). Hapert het binnen de levensduur van de constructie op een van deze vlakken, dan kan er vroeger dan voorzien betonschade optreden. Eens de schade is vastgesteld dringt een herstel zich op om enerzijds de levensduur van de betonconstructie te verlengen (focus op technische duurzaamheid) en anderzijds om eventuele instabiliteit (focus op actueel draagvermogen) van de constructie te voorkomen. Daar waar in het verleden betonherstel vaak als een eerder esthetische kwestie werd beschouwd, heeft tijd en ervaring aangetoond dat een duurzame aanpak van het probleem essentieel is. Eén van de mogelijke technieken bij duurzaam betonherstel werkt volgens het principe van ‘kathodische bescherming’ (KB), een elektrochemische en levensduurverlengde techniek dat reeds lange tijd courant en succesvol wordt toegepast binnen de scheepvaart en bij de bescherming van ondergrondse leidingen en tanks. Bij chloride‐verontreiniging, wat de voornaamste reden van degradatie bij brugconstructies is, blijkt KB een zeer betrouwbare en levensduur verlengde hersteloptie te zijn. 

afbeelding_2.jpg

Demo-wall gerealiseerd mede dankzij: