INSPIRERENDE VOORBEELDEN

De Expirimententuin

Brecht Gryson en Liselotte Van Hevele vertellen over hun project rond voedsel vaardigheden in de derde graad lager onderwijs. Ontdek hier hoe hun project uitgroeide tot een stedelijke educatiemethodiek voor lagere scholen in de stad Gent.

De Experimententuin begon als onderzoeksproject binnen Odisee. Doorheen het onderzoek merkten we dat er onvoldoende voedselkennis is op bij leerlingen op lagere scholen, maar dat tuinieren erg aan populariteit won. Daarom wilden we iets maken op maat van leerkrachten, zodat ze zelf aan de slag konden, maar tuinieren op school is niet eenvoudig. Het onderhouden van een moestuin in de zomervakantie en de aankoop van het materiaal waren struikelblokken, dus focusten we ons op het aanbieden van materiaal en de groei en bloei mogelijkheden binnen een schooljaar.

De Experimententuin kwam tot stand als een 8-delige, praktijkgerichte lessenreeks rond duurzame en gezonde voeding, gratis verkrijgbaar op de Experimententuin website. We bieden niet enkel lespakketten aan, maar ook uitleen boxen met al het nodige materiaal om hun eigen moestuin te beheren. Voor scholen zonder moestuin hebben op de Campus Gent onze eigen gedeelde moestuin.

Na het einde van ons onderzoek hebben we het project ook nog breder open gezet, met workshops voor buurtbewoners en andere graden in de lagere school.

De experimententuin is nu ook verder geĆÆntegreerd in onze opleidingen. Studenten voedings-en dieetkunde en biomedische laboratoriumtechnologie verzorgen de workshops op de campus als deel van hun stage.

Er is nog steeds veel interesse in onze tuin, dus het project blijft leven en blijft groeien. Het netwerk dat we opbouwden doorheen het project hebben geholpen met het naar buiten brengen van ons onderzoek.

moestuin