Meertalendag 2025
Dag van de Meertaligheid
We leggen in Odisee- en Arteveldehogeschool de lat hoog voor talen. Meertaligheid is bovendien een talent, geen beperking, zeker in het toenemende meertalige werkveld. Het is een van de acht sleutelcompetenties die nodig zijn voor persoonlijke ontplooiing, een gezonde en duurzame levensstijl, inzetbaarheid, actief burgerschap en sociale inclusie, zoals uiteengezet door de EU-10/15 lidstaten inzake sleutelcompetenties voor een leven lang leren. Ons talenbeleid is daarom gebaseerd op een diepe waardering voor en bevordering van meertaligheid. En dat willen we vieren op onze Dag van de meertaligheid! Onze deuren staan wijd open voor alle geĆÆnteresseerden!
Zin in een inzichtelijke voormiddag over onderwijs, meertaligheid en Nederlands? Op dinsdagvoormiddag 25 februari ben je vanaf 10u welkom voor de lezing van Dr. Hari Prasad SacrĆ© āNederlands als motor voor meertaligheid?ā gevolgd door een panelgesprek met meertalige studenten, collegaās en alumni.
De dag is een samenwerking tussen Odisee, onder leiding van An De Moor, en Arteveldehogeschool, onder leiding van Pieterjan Bonne.
Zin om een medestudent te ontmoeten? Op dinsdag 25 februari organiseren we vanaf 19u een uurlang verschillende break-out rooms organiseren waarin studenten elkaar kunnen ontmoeten in een andere taal. Dat kan jouw thuistaal zijn, of een vreemde taal die je leert. De ontmoeting kadert in de dag van de meertaligheid waarin we elk jaar andere talen en culturen in de kijken zetten.

Registreer je hier voor de studievoormiddag
Nederlands als motor voor meertaligheid?
Keynote
Dr. Hari Prasad SacrĆ© werkt als beleidsmedewerker bij de Dienst Onderwijs & Kwaliteit (DOK) van Odisee-hogeschool, waar hij onder andere onderzoek doet naar impactvolle taalcoaching in samenwerking met het Taalteam. Hij is ook als postdoctoraal medewerker verbonden aan de onderzoeksgroep Cultuur & Educatie (UGent), waar hij zijn expertise rond geletterdheid, erfgoedtalen en antiracisme verder uitbouwt. In 2023 rondde hij zijn doctoraat in de pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Gent succesvol af met een proefschrift over culturele (on)geletterdheid in Vlaanderen. Na zijn masteropleiding culturele studies zette Hari zich in voor de emancipatie van meertalige jongeren in Brussel als sociaal-cultureel werker bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), De Pianofabriek en Art Basics for Children. Voor Hari zijn geletterdheid en meertaligheid niet alleen onderzoeksdomeinen, maar ook vaardigheden die hij dagelijks verder aanscherpt. Zijn thuistalen zijn Engels en Nederlands. Daarnaast leerde hij de afgelopen jaren lezen en schrijven in het Nepalees (ą¤Øą„ą¤Ŗą¤¾ą¤²ą„) en oefent hij dagelijks Frans in Brussel.
Praktische zaken
Programma van 10u tot 12u in Campus Kantienberg lokaal KNT.T.02.01, Voetweg 66 in Gent
- Keynote door Hari Prasad SacrƩ "Nederlands als motor voor meertaligheid?"
- Panelgesprek rond meertaligheid in onderwijs en samenleving met onder meer Idris Folad, prof. Wim Van den Broeck (VUB) .
Praktisch
- Datum: dinsdag 25 februari
- Werkvorm: keynote + panelgesprek
- Locatie: hybride: online en op campus Kantienberg (Arteveldehogeschool) in Gent
- Duur: 2 uur (10u tot 12u30)
Er is geen specifieke voorbereiding vereist.
Op het inschrijvingsformulier kan je aanduiden of je online of live wil deelnemen.
Registreer je hier voor de taalkamers van 19u tot 20u
Registreer je voor de taalkamers
Zin om een medestudent te ontmoeten? Op dinsdag 25 februari organiseren we vanaf 19u een uurlang verschillende break-out rooms waarin studenten elkaar kunnen ontmoeten in een andere taal. Dat kan jouw thuistaal zijn, of een vreemde taal die je leert. De ontmoeting kadert in de dag van de meertaligheid waarin we elk jaar andere talen en culturen in de kijken zetten.
In Odisee- en Arteveldehogeschool omarmen we meertaligheid. Dat willen we ook demonstreren in taalkamers door enerzijds meertalige studenten aan het woord te laten en door anderzijds studenten in eenzelfde taal met elkaar in gesprek te laten gaan zodat ze ātaalgenotenā beter leren kennen.
GeĆÆnteresseerd? Meld je nu al aan indien je geĆÆnteresseerd bent in een van beide opties. Wij vullen deze website nog verder aan op basis van alle reacties. De weblink wordt daags voorzien doorgemaild.