De mooiste job van de wereld
“Directies zitten met de handen in het haar”, “1 september nadert maar er is nog geen voltallig lerarenkorps”, “Vacatures voor leerkrachten raken niet ingevuld”, … Nieuwskoppen die ons allen niet vreemd zijn. Onze maatschappij smeekt om sterke leerkrachten die met durf, visie, passie en begeestering elke dag het verschil maken.
Niet iedereen kan of durft de stap naar het onderwijs te zetten. De publieke opinie speelt daarbij zeker een rol. Wellicht klinken volgende uitspraken je bekend in de oren: “Hard werken? Een leerkracht heeft 4 maanden vakantie!”, “Een uur duurt bij een leerkracht 50 minuten”, “De leraar vult de dag met verhaaltjes lezen, spelen en knutselen”, “Leraren werken maar 24 uur (of zelfs minder) per week”, “Om half vier zit de werkdag erop”.
Voor leerkrachten die elke dag het allerbeste van zichzelf geven, is dat elke keer opnieuw vechten tegen clichés en stereotypen die in onze samenleving leven. Het wordt tijd dat Vlaanderen inziet wat voor toppers leraren wel zijn en welke essentiële rol ze in de maatschappij spelen. Zij vormen de basis van onze toekomstige generaties.

Word ambassadeur van het lerarenberoep en verkondig mee hoe fantastisch maar ook hoe complex de job is
Het mooiste beroep
Leraar zijn is het mooiste beroep ter wereld. Vraag het maar aan elke kleuterleider die een kleuter na weken proberen ziet slagen om zijn veters te strikken of zijn jas dicht te ritsen. Vraag het aan elke leerkracht die het geluk en de fierheid ziet in de blik van een leerling die zijn eerste verhaal zelf kan lezen. Vraag het aan elke wiskundeleraar die zijn klas uitdaagt een (te) moeilijk stelling op te lossen maar toch samen het juiste antwoord vindt. Leraar zijn: het is fantastisch!
Verantwoordelijkheid
Daarnaast is het lerarenberoep een job met een enorme verantwoordelijkheid. Ouders vertrouwen erop dat onze kinderen en jongeren de kennis, vaardigheden, attitudes en competenties meekrijgen die nodig zijn om te kunnen participeren in de samenleving en op latere leeftijd een job uit te kunnen oefenen.
Dicht bij je klas
Naast het feit dat je kan samenwerken met kinderen of jongeren, is het een job waarbij al het mooie maar ook het kwade en het onuitlegbare in de wereld je klas binnenkomt. Denk maar aan de geboorte van een zusje of broertje of een eerste puberverliefdheid. Maar ook de klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne of de hongersnood in Somalië kunnen een onderwerp van gesprek zijn vanaf de kleuterklas tot het secundair onderwijs.
Richting geven aan het leven
Tot slot maken kinderen en jongeren op school kennis met de normen en waarden van onze samenleving, leren ze verantwoordelijkheid opnemen, bewust keuzes te maken. Leraren ondersteunen kinderen en jongeren bij het ontwikkelen van een eigen identiteit, het ontdekken van hun drijfveren, passies en talenten. Herinner je je hem of haar nog? Die leerkracht die gepassioneerd voor de klas stond, die je uitdaagde, je deed uitstijgen boven jezelf, die leraar die je extra kansen gaf, in je geloofde, of hij of zij die je de liefde voor de natuur, voor boeken of wetenschappen meegaf en hierdoor je professionele pad heeft bepaald? Deze leerkrachten hebben rechtstreeks of onrechtstreeks mee je leven richting gegeven.
Zeg nu zelf, kan je je een mooiere job dromen?

Een leraar moet heel wat kunnen
Niet iedereen kan een goede leraar worden, het is geen eenvoudige professionele uitdaging. Iedereen die ooit voor de klas gestaan heeft, weet dat. Een leraar is iemand met ontzaglijk veel talenten. De ene is een muzische duizendpoot, de ander een expert Frans, nog een ander is een boekenwurm, een enthousiaste teamspeler, een creatieve toneelspeler, een toegewijde en sterke persoonlijkheid die zich ook maatschappelijk wil engageren, een warme meester bij wie iedereen zich thuis voelt of een toffe lerares die onvermoede talenten weet boven te halen.
Toegegeven: een leraar moet wel heel wat kunnen. Een leraar moet:
-
domeinspecifieke kennis bezitten maar ook op pedagogisch en didactisch vlak top zijn
-
veilige en krachtige leeromgevingen ontwerpen en in staan zijn gedifferentieerde, stimulerende leeractiviteiten te ontwikkelen zodat hij leerwinst creëert voor elke individuele leerling
-
kinderen en jongeren inspireren en hun leefwereld in zijn klas aanvoelen
-
kinderen en jongeren uitdagen en hen ondersteunen om te groeien als mens en als leerling
-
een klankbord, luisterend oor, motivator, uitdager, inspirator zijn en het creatieve vuur bij kinderen en jongeren kunnen aanwakkeren
-
diversiteit erkennen en proactief rekening houden met noden van jongeren met uiteenlopende kenmerken
-
over empathisch vermogen beschikken en in staat zijn een warm en positief leef- en leerklimaat te scheppen
-
goed kunnen organiseren, plannen, flexibel zijn, leerkansen grijpen en de leertijd maximaliseren
-
kunnen reflecteren over de kwaliteit van zijn werk, de nieuwste wetenschappelijke inzichten in zijn praktijk hanteren, uitproberen, evalueren, bijsturen en zo als rolmodel voor kinderen en jongeren fungeren
-
zijn rol binnen de professionele leergemeenschap in de school opnemen, vlot met collega’s, ouders en de bredere onderwijsgemeenschap kunnen samenwerken.

Begin er maar aan. Wie dit kan, is een topper!
Er is echter nog meer. Een goede leraar doet ertoe, maakt het verschil. De leraar is de belangrijkste factor die het leerproces van leerlingen beïnvloedt (Stronge, 2013, Brinckman & Versluys, 2021). Dit is geen romantisch plaatje, maar pure wetenschap. Ook de onderzoeker Hattie (2013) concludeerde op basis van 500.000 wetenschappelijke onderzoeken dat het de leerkracht is die ertoe doet. Niet de school, het onderwijsbeleid, de andere kinderen of de ouders hebben de grootste impact op de leerprestaties van leerlingen. Het is de leerkracht die “de onderwijshandeling uitvoert, de persoon die de eindeffecten van zoveel beleid invoert, die dit beleid interpreteert en die alleen is met studenten tijdens hun 15.000 uur onderwijs.” (Hattie, 2003). Onderzoek toont aan dat leerplannen en schoolgebouwen belangrijk zijn, maar dat niets zo belangrijk is als de kwaliteit van het onderwijs zelf (Whelan, 2009).
Brits onderzoek naar de kwaliteit van leraren leert ons dat een zeer effectieve leraar de resultaten van leerlingen met een derde kan verhogen (Barber en Mourshed, 2007). De beste scholen hebben de beste leraren (Barber en Mourshed, 2007). Kortom, het is de leraar die het verschil maakt.
Doe mee en maak het verschil!
Aarzel niet en deel je foto’s, je verhalen, je ervaringen met de #demooistejob via jouw sociale mediakanalen en werk mee aan deze oproep om nog meer sterke leerkrachten met durf, visie, passie en begeestering aan te trekken.
Wil je meer weten over onze lerarenopleidingen?
Referenties
Brinckman, P., De Moor, A., Op de Beeck, C., & Versluys, K. (2021). Naar de kern: de leerlingen en hun leer-kracht. Rapport van de Commissie Beter Onderwijs. Departement Onderwijs en Vorming
Hattie, J. (2003). Teachers Make a Difference, What is the research evidence?
Barber, M. & Mourshed, M. (2007). How the World’s Best Education Systems Come Out on Top. London & New York: McKinsey.
Machin, S. & Murphy, S. (2011). Improving the Impact of Teachers on Pupil Achievement in the UK: Interim Findings. London: Sutton Trust.
Stronge, J. (2013). Effective teachers= student achievement: What the research says. London: Routledge.