Wood4Emulsion

Van nieuwe trends bij bewuste en in sommige (Franstalige) landen zeer combattieve consumenten tot maatschappelijke uitdagingen rond ons klimaat en onze gezondheid: ze pushen de cosmeticaproducenten om vandaag te investeren in de natuurlijke en lokale producten van morgen.

Het bredere doel van dit project beoogt de introductie van appelhoutextract als een natuurlijk ingrediënt op basis van een ruim beschikbare en lokale reststroom in de cosmeticasector ter vervanging van (maatschappelijk en internationaal) meer en meer gecontesteerde parabenen en andere chemische antioxidanten en bewaarmiddelen. Hierbij kan de industrie aansluiten op ‘clean label’ trend en de ‘green deal’ (EU) waar eliminatie van kunstmatige ingrediënten kan leiden tot een toegevoegde waarde van een product of uitbreiding van het gamma.

Looptijd
/
Financiering
VLAIO - TETRA-fonds

Natuurlijke antioxidatieve bewaarmiddelen voor toepassingen in cosmeticaproducten

Concrete doelstellingen:

  1. Het verfijnen van de karakterisering van appelhoutextract dat finaal een nieuw natuurlijk ingrediënt wordt voor de cosmeticasector.
  2. Testen en valideren van het bewarend en antioxiderend vermogen van ecologisch verantwoord appelhoutextract in een stijgende graad van complexiteit.

Verwachte resultaten en impact van het project (binnen Vlaanderen): transitie van de ontwikkelde kennis en succesverhalen naar een breed spectrum aan overige Vlaamse stakeholders:

  1. de cosmeticasector krijgt nieuwe mogelijkheden (of wapent zich op zijn minst tegen een bestaande en groeiende bedreiging).
  2. de extractiesector creëert extra activiteit die perfect past binnen een nakende technologische omslag naar ultrasone extractie.
  3. de telers en de verwerkers van houtafval zien een relatief waardeloos restproduct structurele meerwaarde krijgen.

vlnr: Duncan Deboel, Hannes Withouck, Veerle Gobin

wood4emulsion_foto_1

Veerle Gobin maakt een cosmeticabereiding

wood4emulsion_foto_2

Duncan extraheert de vetfase uit de cosmeticabereiding

wood4emulsion_foto_3

Onze partners

UGent-Faculteit Farmaceutische Wetenschappen; Primoris; Matis Specialties, Mylène, Add Essens, Ajinomoto Omnichem, Steps VOF, Waremme Fruit, Wolfcarius, Better3Fruit, Pannoc, Cent Pur Cent, BASF

Maak kennis met de onderzoekers

Wil je meer weten over dit project?