Postgraduate Course Clinical Animal Behaviourist
Een Clinical Animal Behaviourist werkt op een wetenschappelijke manier rond gedrag en welzijn van gezelschapsdieren, met de nadruk op consultaties die een breed scala aan mogelijk probleemgedrag omvatten. Deze professional bepaalt de onderliggende oorzaken van probleemgedrag en bedenkt en implementeert een gedragsaanpassingsprogramma.
Ik wil me inschrijven!

Wat houdt de caseload van een Clinical Animal Behaviourist in?
De caseload van een Clinical Animal Behaviourist omvat gedragsproblemen die hun oorsprong vinden in:
- Normale soortspecifieke gedragingen: Dit zijn gedragingen die vanuit het perspectief van het dier als normaal worden beschouwd, maar door eigenaren of individuen in de sociale kring van het dier als hinderlijk worden ervaren.
- Normaal copinggedrag: Zijn gedragsproblemen die het gevolg zijn van normale pogingen van een dier om zich aan te passen aan en om te gaan met het leven in een minder-dan-ideale sociale of niet-sociale omgeving.
- Leergebreken: Hieronder vallen gedragsproblemen die het gevolg zijn van ofwel een gebrek aan leerervaringen ofwel ongeschikte leerervaringen.
Daarnaast omvat de caseload van een Clinical Animal Behaviourist onder andere:
- Abnormaal gedrag: Abnormaal gedrag verwijst naar gedrags- en emotionele reacties die als abnormaal worden beschouwd wanneer ze te intens, langdurig of frequent zijn, of wanneer ze zich voordoen zonder een normale stimulus. De context waarin dit gedrag zich voordoet is essentieel om te bepalen of het abnormaal is.
- Gedragsproblemen die verband houden met medische aandoeningen of processen (zoals gediagnosticeerd door een gekwalificeerde dierenarts): Deze categorie omvat probleemgedrag dat het gevolg is van medische aandoeningen, zoals ongemak, pijn, ziekten en verstoringen van het zenuwstelsel, die ten grondslag liggen aan of bijdragen aan het vertonen van probleemgedrag.
Clinical Animal Behaviourist hebben expertise in het begrijpen van het verband tussen medische aandoeningen en gedragsveranderingen. In specifieke gevallen kan het aanpakken van gedragsproblemen het gebruik van medicatie of andere door dierenartsen voorgeschreven producten inhouden om het welzijn van het dier te bevorderen en het gedragsveranderingsplan te ondersteunen. Clinical Animal Behaviourists kunnen beoordelen of medicatie of door dierenartsen voorgeschreven producten nuttig kunnen zijn om te integreren in het proces van gedragsverandering, maar ze zijn niet gekwalificeerd om medicatie voor te schrijven als ze zelf geen dierenarts zijn. Ze werken nauw samen met dierenartsen die een cruciale rol spelen bij het diagnosticeren, uitsluiten en behandelen van medische aandoeningen als mogelijke onderliggende oorzaken van gedragsproblemen. Aangezien alleen dierenartsen de wettelijke bevoegdheid hebben om medicatie voor te schrijven, is de dierenarts niet alleen verantwoordelijk voor het diagnosticeren en aanpakken van medische oorzaken, maar ook voor het implementeren van en toezicht houden op het medicatieaspect van een behandelplan.
Troeven
Wereldwijd en online:
Waar je ook woont, je kan online deelnemen aan deze opleiding. De opleiding biedt de flexibiliteit om in je eigen tempo te studeren.
Instructies van experts:
Je docenten zijn internationaal toonaangevende experts op dit gebied.
Interactief leren:
Mogelijkheden voor interactief leren door middel van discussies, workshops, peer-to-peer betrokkenheid en individuele tutoring sessies.
Ondersteunend netwerk:
Verbinding met een netwerk van medestudenten, docenten en professionals in het vakgebied.
Evaluatie en beoordeling:
Regelmatige beoordelingen en feedback om je vooruitgang en begrip van de leerstof te checken.
Clinical Animal Behaviourist worden
Dit tweejarige postgraduaat telt in totaal 60 studiepunten en focust op de studie van honden- en kattengedrag en -welzijn.
Elk studiepunt komt overeen met ongeveer 25 tot 30 uur studie. Het eerste jaar omvat modules 1-2-3-4, wat overeenkomt met 27 ECTS, terwijl het tweede jaar modules 5-6-7-8 omvat, in totaal 33 ECTS.
Als je wilt, is het ook mogelijk om het programma te spreiden over drie jaar. Neem in dat geval contact op met de opleidingscoƶrdinator Heidi Poelman om deze optie te bespreken.
Online workshops
De workshops hebben als doel om theoretische kennis te vertalen naar praktische scenario's, zodat je over de cruciale vaardigheden beschikt die om succesvol aan de slag te gaan als Clinical Animal Behaviourist.
In het eerste jaar werk je onder begeleiding van je docenten aan je vaardigheden in het interpreteren van diergedrag en in het omgaan met dieren en vaardigheidstraining.
In het tweede jaar verschuift de focus naar het uitvoeren van gedragsconsulten. Je gaat aan de slag met casestudies om je vaardigheden te verbeteren bij het intakegesprek, het formuleren van gedragsdiagnoses en het opstellen van effectieve en haalbare gedragsveranderingsprogramma's. Je neemt deel aan verschillende begeleide counseling sessies en ontvangt individuele feedback voor jouw sessies.
Inhoud
Ontdek de doelstellingen en de kennis en vaardigheden van elke module. Je kunt meer lezen over de inhoud van elke module in de ECTS-bestanden door op de moduletitel te klikken.
Toegangsvoorwaarde en taal
De toelatingsvoorwaarde is het bezit van een bachelordiploma.
Alle lessen, opdrachten, examens en workshopdagen zijn in het Engels. Vaardigheid in zowel actief als passief begrip van de Engelse taal is essentieel.
Species
Deze opleiding focust op het gedrag en het welzijn van honden en katten.

-
Als je je expertise verder wilt ontwikkelen, is het belangrijk te kiezen voor een academisch geaccrediteerde opleiding. Het zorgt ervoor dat je een goed afgeronde en geloofwaardige opleiding krijgt, wat om verschillende redenen leidt tot betere carriĆØremogelijkheden. Je zal jouw klanten ook een hoge kwaliteit van dienstverlening kunnen bieden op het vlak van diergedrag en dierenwelzijn:
- Kwaliteitsgarantie: Geaccrediteerde opleidingen hebben een streng evaluatieproces ondergaan om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan specifieke normen voor kwaliteit en effectiviteit. Dit zorgt ervoor dat je een opleiding van hoge kwaliteit volgt.
- Geloofwaardigheid: Het afronden van een geaccrediteerde opleiding geeft je een erkende kwalificatie, wat je geloofwaardigheid en reputatie als professional in het vakgebied zal vergroten.
- Uitgebreid curriculum: Geaccrediteerde programma's volgen meestal een goed gestructureerd curriculum dat essentiƫle onderwerpen behandelt en een breed en diepgaand begrip biedt van diergedrag en -welzijn en aanverwante onderwerpen.
- Toegang tot bronnen: Geaccrediteerde opleidingen hebben toegang tot bronnen zoals bibliotheken, gratis toegang tot online wetenschappelijke tijdschriften en onderzoeksmaterialen, die van onschatbare waarde kunnen zijn voor het verkrijgen van een dieper begrip van het onderwerp.
- Professionele erkenning: Veel beroepsorganisaties en werkgevers geven de voorkeur aan kandidaten met kwalificaties van geaccrediteerde opleidingen. Dit kan het gemakkelijker maken om certificeringen te behalen en werk te vinden in het vakgebied.
- Levenslang leren: Geaccrediteerde opleidingen bieden mogelijkheden voor permanente vorming en professionele ontwikkeling omdat de verworven academische credits internationaal erkend zijn.
- Ethisch en verantwoord handelen: Geaccrediteerde opleidingen benadrukken ethische overwegingen en verantwoord handelen, die cruciaal zijn op het vlak van diergedrag en dierenwelzijn om de levenskwaliteit van dieren te garanderen.

Hoe beoordelen we je kennis?
De beoordeling bestaat uit schriftelijke en praktische opdrachten en online meerkeuze- en mondelinge examens. De beoordelingswijze wordt per module gespecificeerd in de ECTS-fiches.

Certificaat
Na succesvolle afronding van de opleiding ontvang je een certificaat Postgraduate in Clinical Animal Behaviour van Odisee. Dit certificaat is een academisch erkende kwalificatie.

Accreditatie
Deze opleiding is geaccrediteerd door het SPPD (Platform professionele diergedragsdeskundigen) voor katten en honden.
Praktische informatie in een oogopslag
Wanneer, waar, studiegeld, contactpersoon? Alle praktische informatie vind je hier.
-
Als je een vrijstelling wilt aanvragen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK), volg dan onderstaande stappen:
- Stel een portfolio samen met de volgende documenten:
- Een kopie van je diploma (als je dit nog niet eerder ingeleverde).
- Voor elke module waarvoor je een vrijstelling aanvraagt:
- Schriftelijk bewijs waaruit blijkt dat je de inhoud van de module beheerst, inclusief je cijfer en het jaar waarin je de module hebt afgerond.
- Een kopie van het ECTS-dossier voor de module die je al hebt afgerond (in het Engels, Nederlands, Frans of Duits).
- Een kopie van de syllabus of outline van de module.
- Stuur je portfolio uiterlijk 1 september naar: adinda.sannen@odisee.be
De programmacoördinator beoordeelt je aanvraag. Je ontvangt vóór 23 september per e-mail bericht over de uitkomst van je aanvraag. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je de vrijstelling.
Online infosessies
We organiseren online infosessies via MS Teams op de volgende data. Registreer voor de infosessie via deze link. Je ontvangt de Teams-link een week voor de sessie.
-
5 februari 2025 - 20:00 CET
-
6 mei 2025 - 20:00 CEST
-
11 juni 2025 - 20:00 CEST
-
21 augustus 2025 - 20:00 CEST

Ik heb zoveel geleerd in deze opleiding. De workshops waren erg nuttig, de theorie was duidelijk en handig om zelf te bestuderen en je kreeg vaak gedegen feedback. Het was niet altijd makkelijk te combineren met mijn baan: Ik was altijd aan het werk voor mijn werk of voor de opleiding. Dit maakte het soms zwaar, maar ik ben erg blij dat ik dit heb afgerond en ik ben klaar om mijn nieuwe kennis en vaardigheden te gebruiken. Binnenkort start ik mijn eigen bedrijf als kattengedragstherapeut.

At the age of 50, after an exciting career in hospitality, IT and marketing and 15 fulfilling years at home with my 3 children, I decided to go for my dream. My wish was to work with people and animals in a therapeutic context. This course changed my life. I admit that it was challenging at times trying to juggle family and deadlines, but my work/life experience and the valuable support from fellow students made it all possible. Discipline, careful planning and a good command of English are key concepts for this e-learning course. The notable academic level of the course establishes credibility and understanding when in contact with clients, vets and other professionals. I recently started my own companion animal behaviour counselling business. I enjoy every minute of my new life knowing that I will be able to make a difference in the lives of many pets and their owners.

Het Postgraduate in Companion Animal Behavior and Welfare vormde de basis voor mijn succesvolle carriĆØre als Pet Counsellor in Canada. Deze educatieve basis gaf mij de nodige expertise om de verschillende behoeften van onze harige metgezellen te begrijpen en aan te pakken. Vandaag de dag floreert Pet Counsellor met lovende kritieken van tevreden klanten. Mijn samenwerking met dierenartsen in Ottawa zorgt voor een veelzijdige benadering van de zorg voor huisdieren en benadrukt onze toewijding aan hun algehele welzijn. Mijn switch van de academische wereld naar het ondernemerschap onderstreept de onschatbare rol van gespecialiseerde opleidingen voor een bevredigende carriĆØre gewijd aan dierenwelzijn.

Maak kennis met het kernteam
Maak hieronder kennis met de medewerkers van de opleiding. Naast ons kernteam hebben we het voorrecht samen te werken met gastdocenten die internationale erkenning genieten in hun vakgebied.

Heidi Poelman, MA
Opleidingscoƶrdinator Levenslang Leren Odisee
Heidi.poelman@odisee.be of +32 (0)9 2672709

Jolanda Pluijmakers, PhD, CCAB, PG Dip CABC
Programmacoƶrdinator
jolanda@davalon.nl of +31 (0)6 52833588
Maak kennis met onze andere opleidingen in dit domein!
Misschien ben je geĆÆnteresseerd in onze andere opleidingen rond diergedrag en dierenwelzijn. Meer informatie vind je op de links.
Contacteer ons!
Aarzel niet om ons te contacteren als je vragen hebt over ons programma.
Volg onze Facebook-pagina en/of onze Instagram voor updates over onze opleidingen en over gedrag en welzijn van gezelschapsdieren in het algemeen.
Overtuigd? Of nog vragen?
Ja, dit is de opleiding die ik zoek!
Partner
Dit postgraduaat is een samenwerking tussen Odisee en Davalon, Knowledge in Pet Coaching.

Volg ons op onze socials!
Volg onze Facebook-pagina en/of onze Instagram voor updates over onze opleidingen en over gedrag en welzijn van gezelschapsdieren in het algemeen.
De links (symbolen) hieronder verwijzen naar de Odisee-pagina's op social media.