Workshopdag Aalst

Op dinsdag 6 februari 2024 organiseert Odisee campus Aalst een workshopdag voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs

Deze dag willen we de leerlingen laten kennismaken met alle aspecten van onze opleidingen, en dat zijn er heel wat! Dit doen we door middel van interactieve workshops en leerrijke activiteiten. Het volledige aanbod kan je hieronder bekijken.

gevelvierkant

Hoe ziet onze workshopdag eruit?

  • Een ruim aanbod aan workshops uit verschillende opleidingen
  • Workshops van 1u30 of 3u
  • Je kiest zelf je dagprogramma voor jouw klas (voormiddag, namiddag of een hele dag)
  • Voormiddag: van 9u tot 12u15 | namiddag: van 12u45 tot 16u

Workshops Tech

Onze cluster Tech bestaat uit verschillende opleidingen: Bachelor Elektromechanica, Bachelor Bouw, Bachelor Vastgoed, Graduaat Elektromechanische systemen en Graduaat Werforganisatie.

Laat uw leerlingen de facetten van de maakindustrie ervaren. We gaan aan de slag met een CNC-freesmachine. Vanuit een ruw werkstukmateriaal maak je een bruikbaar functioneel werkstuk. Om dit te realiseren schrijven we een programma, vervolgens simuleren we dit. Als alles goed wordt bevonden, dan gaan we aan de slag met de CNC-freesmachine. 

Duur: 3u | max 8 leerlingen

Maak kennis met onze industriële robots. Uw leerlingen leren de robots programmeren en hun werk uittesten. Met een VR-bril staan ze plots in een levensechte setting en zien ze de robots echt aan het werk.  

Duur: 1u30 | max 12 leerlingen

Elektrische motoren en frequentieregelaars: een vast duo bij het dynamisch en energievriendelijk aansturen van motoren in de industrie.
De regelaar van marktleider Danfoss stuurt de motor vlot aan: aanlopen, versnellen, vertragen en extra snel stoppen bij noodstop. De software MCTools zorgt voor het opvolgen van parameters en het maken van back-ups.

Voorkennis: geschikt voor TSO/Se-n-Se. Basiskennis van elektrische AC-motoren is nodig.

Duur: 1u30 | max 18 leerlingen

Na het opnemen van een statische proceskarakteristiek van een eenvoudig verwarmingsproces, gaan uw leerlingen op zoek naar de tijdsconstante van ons proces. Uit de gegevens van onze proceskarakteristiek en het meetbereik van onze sensor, bepalen uw leerlingen de proportionele band, integratietijd en differentiatietijd. We onderzoeken de verschillen tussen P,PI,en PIDregelaars m.b.t. hun dynamische regelkarakteristiek.

Voorkennis: geschikt voor laatstejaars of Se-n-Se met kennis van automatisatie.

Duur: 3u | max 18 leerlingen

In deze workshop leren uw leerlingen de basisbeginselen van het werken met een logo! van Siemens. Ze maken kennis met de basisfuncties die reeds in Logo! zijn ingebouwd. Met deze functies leggen we de beginselen uit van een Smartphone of kleine automatisaties en visualiseren we dit met Logo Web editor!

Voorkennis: basiskennis elektrische schakelingen vereist. Schema's kunnen lezen en maken. 

Duur: 3u | max 16 leerlingen

In deze workshop trekken uw leerlingen alles kapot: kunststoffen, zacht staal en hard staal. Zo ontdekken uw leerlingen de verschillende eigenschappen van deze materialen.

Duur: 1u30 | max 15 leerlingen

Het doel van deze workshop is om de leerlingen vertrouwd te maken met de basisprincipes van industriële en mobiele hydrauliek. Uw leerlingen verkennen de essentiële concepten, componenten en toepassingen van hydraulische systemen.

Aan het einde van de workshop zullen uw leerlingen schakelingen uitvoeren op de hydraulische trainer en zo de gelegenheid hebben om hands-on ervaring op te doen en te leren van praktische voorbeelden.

Het wordt alvast een boeiende en leerzame workshop!

Duur: 1u30 | max 6 leerlingen

De PLC is het hart van de besturing van moderne industriële installaties. In deze workshop wordt de communicatie opgebouwd tussen de computer en de PLC. Uw leerlingen maken gebruik van TIA portal met S7-1200 PLC’s. De volledige opmaak van een PLC-project komt aan bod. Opbouwen van een I/O configuratie met sensoren en actoren en programmeren van de belangrijkste basisfuncties. Uw leerlingen besturen een transportband en eenvoudige sequenties in onze up/down configuratie met persluchtcilinders. 

Duur: 3u | max 16 leerlingen

Via enkele praktische problemen gaan uw leerlingen op zoek naar passende meetmethoden. De sinus- en cosinusregel bewijzen plots dat ze wél nuttig kunnen zijn in de praktijk. Op een interactieve manier raken we vertrouwd met een echt meettoestel. We eindigen de opdracht met een echte meting, eventueel in de openlucht.

Duur: 3u | max 16 leerlingen

Tijdens deze sessie gaan uw leerlingen actief aan de slag. Ze berekenen betonmengsels met verschillende watergehaltes. Ze maken zelf beton en vervaardigen een aantal betonkubussen. Nadien onderzoeken ze de impact van verschillende betonsamenstellingen aan de hand van de drukbank.

Duur: 3u | max 16 leerlingen

In deze workshop geven we eerst een kort en praktisch overzicht van verschillende digitale visualisatietechnieken die gebruikt worden om vastgoed commercieel op de markt te brengen: fotografie, video, 360°-fotografie & video, Sketchup (3d tekenprogramma), VR-tours. In een tweede deel gaan de leerlingen zelf aan de slag en maken ze een rondleiding met een 360°-camera. Nadien kunnen ze met een VR-bril in de zelfgemaakte virtuele rondleiding rondlopen.

Duur: 1u30 | max 16 leerlingen

Workshops Business

Onze cluster Business bestaat uit verschillende opleidingen: Bachelor Bedrijfsmanagement, Bachelor Organisatie en management, Graduaat Sales Support en Graduaat Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer.

We gaan aan de hand van bepaalde cases aan de slag om studenten inzicht te laten krijgen in de cijfers van een onderneming. Op basis van deze cijfers zullen er ook beslissingen moeten genomen worden.

Voordat we aan de slag gaan krijgen de studenten een korte uitleg waarop ze moeten letten als ze cijfers van een onderneming te zien krijgen.

Duur: 1u30 | max 25 leerlingen

Wanneer een bedrijf een bier wil exporteren naar het buitenland dan zijn er verschillende diensten binnen het bedrijf hieraan meehelpen. Iedereen denkt spontaan aan de brouwerij of het transport maar ook de boekhoudafdeling en marketingafdeling zijn hierbij betrokken.

We gaan eens dieper in op wat deze afdelingen allemaal doen bij de export van het bier.

Duur: 1u30 | max 25 leerlingen

Dromen van een eigen zaak? Hoe begin je eraan? Uw leerlingen geven hun idee vorm en werken een 'pitch' uit. Aan de hand van het business model canvas overlopen we de verschillende onderdelen van een uitwerken van een idee. Daarna wordt het idee voorgesteld aan de groep, dmv een ‘elevator pitch’. 

Duur: 1u30 | max 35 leerlingen

Ontdek aan de hand van de actualiteit de betekenis achter dure woorden uit het fiscale jargon.

Duur: 1u30 | max 35 leerlingen

We nemen leerlingen mee in het verkoopproces, van het vastkrijgen van een eerste afspraak tot het opvolgen van de klant na de verkoop. We benadrukken en oefenen daarbij commerciële en communicatieve vaardigheden (bvb telefoongesprek).

Duur: 1u30 | max 35 leerlingen

Workshops Education

Onze cluster Education bestaat uit verschillende opleidingen: Bachelor Kleuteronderwijs en Bachelor Lager onderwijs.

Deze workshop gaat in op:
- Kunsteducatie in de praktijk
- Het verruimen van het cultureel bewustzijn

Uw leerlingen kunnen kunst beschouwen en creëren: hun eigen beleving tot uitdrukking brengen met behulp van de tal van de kunsten (beeld, muziek, drama, dans en media) en kennismaken met de vormgeving in de kunstzinnige talen.

Duur: 2u | max 35 leerlingen

Je beurt afwachten, weerstaan aan dat lekkere zakje chips, onthouden waar je favoriete jeans ligt,...

Je eigen gedrag sturen via je hersenen, hoe doe je dat? Je leerlingen krijgen inzicht in executieve functies, van de kleuterleeftijd tot de adolescentie.

In deze interactieve workshop leren uw leerlingen wat executieve functies zijn en hoe ze ons gedrag doorheen de hele dag beïnvloeden. We zoeken uit hoe EF zich ontwikkelen doorheen je leven. 

Je komt het allemaal te weten in deze praktijkgerichte workshop.

Duur: 2u | min 10, max 25 leerlingen

Tijdens de workshop ‘bruggen bouwen’ moeten onze jonge onderzoekers nadenken over mogelijke manieren om bruggen te construeren. Uw leerlingen worden uitgedaagd om in groep zelf een brug te ontwerpen waarop ze kunnen staan. Lukt het hen om droog te blijven? We proberen het uit.

Duur: 1u | max 25 leerlingen

Vrij kunnen praten, je mening vormen en geven over kleine en grote levensvragen, filosoferen, …  

Als jongere wil je je zegje kunnen doen. Maar kan en mag je zomaar alles zeggen? Hoe denk jij over vrije meningsuiting?  Een mening veronderstelt een logische en kritische argumentatie. 

Met deze workshop willen we je stimuleren om op een open, onderzoekende en interactieve manier een eigen mening te vormen. Op een ludieke wijze én met kleine, laagdrempelige oefeningen loodsen we je door de wereld van het argumenteren en debatteren.  

Duur: 1u30 | max 24 leerlingen

Voorlezen stimuleert niet alleen de taalontwikkeling, maar betekent plezier voor kinderen én volwassenen.

Kom tijdens deze workshop kennismaken met mooie verhalen!

Duur: 45min | max 20 leerlingen

Laat je onderdompelen in wat muzisch werken op eigen en op kleuterniveau is. Je komt meer te weten over hoe je jouw eigen beleving tot uitdrukking kan brengen met behulp van de taal van de kunsten.  We vertrekken vanuit hedendaagse kunst om muziek, dans, drama en beeld tot leven te brengen.

Duur: 1u30 | min 10, max 25 leerlingen

 

De stijgende populariteit van sociale media zorgt voor een snelle verspreiding van nepnieuws over de klimaatcrisis. In deze workshop bevragen we misvattingen over wetenschap die het begrip van klimaatonderzoek hinderen. We gaan aan de slag met dialoog- en reflectieoefeningen over klimaatwetenschap om de weerbaarheid van leerlingen tegenover klimaatmisinformatie te versterken. 

Duur: 2u | min 10, max 25 leerlingen

Workshops Health

Onze cluster Health bestaat uit de opleiding Bachelor Verpleegkunde.

In deze interactieve sessie laten we leerlingen ontdekken hoe belangrijk het is om parameters te meten en welke methodes er zijn om deze te meten.

Duur: 1u30 | max 15 leerlingen

Schrijf je in voor de workshopdag

In totaal zijn er 27 workshops waaruit je kan kiezen. Bij de inschrijving kan je zelf je dagplanning indelen voor de voor- en namiddag. We hebben workshops van 1u30 en van 3u dus je kiest voor 2 korte workshops of 1 lange workshop per halve dag. Als je boekt voor zowel de voor- als namiddag voorzien wij broodjes voor alle leerlingen.

Wij kijken er alvast naar uit om jullie te ontvangen op onze campus. 

bouw aalst