Het doel van dit project is om middels een ontwikkelingsonderzoek (educational design research) een FiloZoo-methodiek te ontwikkelen en evalueren. Bij deze methodiek wordt het filosoferen geïntegreerd in het wetenschapsonderwijs van de basisschool. We ambiëren met de methodiek de onderzoeksvaardigheden, motivatie voor wetenschappen en het reflectievermogen over wetenschappen te stimuleren bij de leerlingen van 10 tot 12 jaar. Dit willen we niet alleen onderzoeken in klascontext, maar ook in natuureducatieve centra en musea.
Via een professionele leergemeenschap bestaande uit leraren en museumeducatoren wordt een eerste versie van de methodiek ontworpen. Verdere ontwikkelingscycli in klas- en museumcontext laten toe deze FiloZoo-methodiek te testen, te evalueren en aan te passen. Kwalitatieve observaties en groepsinterviews bij leraren en leerlingen bieden de nodige data om de ontwikkeling op punt te stellen.
Om in een laatste fase de FiloZoo-methodiek summatief te evalueren willen we de impact hiervan op het denkgedrag van leerlingen bepalen en analyseren, met name de onderzoeksvaardigheden van leerlingen, het reflectievermogen over en de motivatie voor wetenschappen. We gebruiken hiervoor pre- en posttests bij leerlingen en observaties van het lesverloop.
Na de ontwikkeling willen we de methodiek verspreiden en implementeren in het werkveld: basisscholen en natuureducatieve centra en musea. Dit realiseren we door onze methodiek te introduceren in een handboekenreeks voor het schoolvak Wereldoriƫntatie. Integratie van FiloZoo in het lesaanbod van de lerarenopleiding Ʃn in wetenschapscommunicatieprojecten van Odisee vergroot de interne expertise.