Erfgoed en Onderwijs

Erfgoed is overal, en erfgoed maakt nieuwsgierig.
Je kan er heel veel kanten mee uit.

De grote vraag is dan: hoe begin je er heel concreet aan? Hoe doe je dat, een prikkelende erfgoedactiviteit voor kinderen en jongeren opzetten?

Na deze opleiding kan je je eigen klaspraktijk verrijken of innovatieve en creatieve erfgoedactiviteiten voor kinderen en jongeren binnen je culturele erfgoedorganisatie op poten zetten!

Erfgoed en onderwijs
Erfgoed en onderwijs

Iets voor jou?

Deze navorming richt zich tot leerkrachten kleuter-, lager en secundair onderwijs, medewerkers van erfgoedcellen, educatieve medewerkers, museummedewerkers, bibliothecarissen, archivarissen, gidsen en iedereen die geïnteresseerd is in erfgoededucatie.

Wat en hoe?

Tijdens de navorming Erfgoed en Onderwijs dompelen we je onder in de wereld van erfgoededucatie. Droom je ervan om een eigen, hedendaags cultureel-erfgoedproject te ontwikkelen, nieuwe contacten te leggen of een spannende (waarom niet?) samenwerking op touw te zetten? Dan is dit jouw kans!

Deze navorming stimuleert en ondersteunt je bij de ontwikkeling van een eigen erfgoedproject: hoe gaan we dat doen?

De basics

In de eerste fase maak je kennis met erfgoed, met het onderwijs en met erfgoededucatie. Vanuit deze kaders kijken we naar concrete erfgoedprojecten.

Uit de praktijk

In een tweede fase krijg je een concrete tool aangereikt om een erfgoedproject uit te werken. Aan de hand van goede paktijkvoorbeelden leer je een project screenen. Je denkt ook na over het onderwerp van je eigen erfgoedproject. Dit project kan je alleen of in groep uitwerken.

Jouw project

In de volgende fase start je met het uitbouwen van je eigen erfgoedproject, je ontvangt hierbij de nodige input en feedback van de docenten en elkaar.

We gaan op bezoek bij het M-Museum Leuven. Daarnaast bieden we je verschillende inspiratie- en verdiepingssessies aan die aansluiten bij een actueel thema in een diverser wordende samenleving.

Showtime

Tot slot presenteer je je project in groep en krijg je feedback van elkaar en van een aantal erfgoed- en onderwijsexperten.

Docenten

De navorming is een gezamenlijk initiatief van Odisee Hogeschool en de onderzoekslijn erfgoededucatie van de VIVES Hogeschool, in samenwerking met FARO, Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed.

Erfgoed windmolen

Partners

 • Vives
 • Faro

Praktische info op een rijtje

Hier vind je alle praktische info m.b.t. de navorming.

 • Waar?

  De navorming gaat deels online door en deels op locatie (Odisee - Campus Brussel, Warmoesberg 26 te 1000 Brussel en FARO, Priemstraat 51 te 1000 Brussel).

  Beide locaties bevinden zich op wandelafstand van het station Brussel-Centraal. 

   

 • Wanneer?

  De volgende editie gaat van start in voorjaar 2024.

 • Studiegeld

  Het inschrijvingsgeld voor academiejaar 2021-2022 bedraagt € 750.

 • Vlaams opleidingsverlof

  Voor deze opleiding kan geen Vlaams opleidingsverlof worden toegekend.

 • Betaald educatief verlof (Brussels hoofdstedelijk gewest)

  Deze opleiding geeft recht op 36 uren Betaald educatief verlof.

Overtuigd? Of toch nog iets meer informatie nodig?

Deze navorming is echt iets voor mij!

Ben je ervan overtuigd dat dit de navorming is die je zoekt? Schrijf je dan vlug in via de knop bovenaan de webpagina!

Jongen - Gele muts