Micro-credentials Elektromechanica

Heb je nog geen voorkennis van robotica maar kriebelt het een robot te leren programmeren? Of ken jij de basics van een ABB robot al maar wil je je kennis verdiepen? Twee micro-credentials zetten je helemaal op weg.

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs navorming bijscholing robotica elektromechanica
Micro-credentials Elektromechanica

Iets voor jou?

Micro-credentials zijn kortdurende opleidingen. Het erkent dat je een kort leertraject afrondde van een bepaald aantal studiepunten rond een duidelijk afgebakend en samenhangend geheel van leerdoelen. Deze opleidingen kunnen als opstap dienen om nadien de bachelor Elektromechanica  te vervolledigen. 

Robotica ( niveau: basis)

Je start met de fundamentele basis van een robot, de ABB IRC5. Op welke verschillende manieren kan een robot bewegen? Hoe maak je een toolcenterpoint (TCP) en een werkobject en hoe gebruik je die? Je leert het online via praktische opdrachten op de robot en in de labo's in kleine groepen. Daarna pak je de programmatie op het bedieningspaneel FlexPendant aan en focust vooral op welke logica toegepast kan worden. Na de eerste fase ken je voldoende om een robot veilig te laten bewegen en kleine aanpassingen op een programma uit te voeren. In de tweede fase leer je offline programmeren in de ABB RobotStudio en ontdek je de ABB-softwareomgeving. Via graphical programming, rapid editor en tools binnen RobotStudio schrijf je al snel semi-complexe programma’s vanuit het niets en kun je die ook simuleren. Je bekijkt mogelijkheden van virtual reality binnen RobotStudio en stapt via HTC Vive in de offline omgeving om jouw programmatie in 3D te bekijken. En het blijft niet bij kijken: je test mogelijkheden om live in 3D aanpassingen aan het programma uit te voeren. Op het einde beschik je over voldoende basiskennis om een ABB-robot te bedienen en te programmeren.

De lessen zijn telkens op vrijdag van 13u30 tot 16u30. 

Data: 6/10, 20/10, 10/11, 24/11, 8/12 & 15/12

1. Leren werken met robot, TCP, veiligheid bediening

2. Werkobject, programmeren op flexpendant, logica, programmeren in rapid via pc. 

3: (Robotstudio, in/ outputkaarten instellen, logica maar dan met voorbeeld offline, graphical programming) (individueel op laptop, liefst meebrengen al vanaf les 1 voor licentie).

4: Robotstudio, collision avoidance, kinematics, smart components, alles voor simulaties te kunnen maken in robotstudio. 

5. Mogelijkheden VR in robotstudio, test uitleggen/opdracht. 

6: Test waarin je 3à4 aanpassingen in een programmadoet.

Masterclass Robotica (niveau: gevorderd)

In deze micro-credential graaf je dieper en breid je je basiskennis verder uit.

Dat doen we als volgt: je bekijkt onze kennisclips op voorhand thuis en test die informatie thuis uit in de ABB RobotStudio. Zo ontdek je verschillende items, functies en instellingen en verwerf je een breder inzicht. Daarna werk je in het labolokaal op de campus en implementeer je effectief je opgedane kennis op een ABB IRB120- robot met cameravisie en transportbanden.

• Visie: een camera herkent een object en stuurt coördinaten naar de robot, die via code in Rapid handelingen op het object uitvoert.

• Multitasking: naast de opdracht die de robot aanstuurt, ontwerp jij parallel bijkomende taken voor een extern proces, zoals een transportband.

• Zoekfunctie: met SearchL zoekt de robot binnen een gebied naar een object en slaat dan de coördinaten op of activeert een error handler.

• Worldzone versus Collision Avoidance: je ontdekt hoe beide systemen robots beschermen tegen materiële schade bij botsingen.

• Physics simulation: je simuleert situaties met objecten die onderhevig zijn aan de zwaartekracht.

• Trap routines: hoe ga je om met interrupts (zoals wanneer de perslucht plots stopt) en hoe pas je dit toe in Rapid?

Je ziet het, op het einde van de opleiding heb je voldoende kennis om complexe robotprogrammatie te schrijven die rekening houdt met verschillende randvoorwaarden.

De lessen gaan door op maandag van 13u30 tot 16u30

Data: 25/9, 2/10, 9/10, 16/10, 23/10, 13/11, 11/12

robot
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Meer opleidingen op Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. 

  • Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten.
  • Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden.
  • Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.
  • Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES.
  • Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.be!
Continue, dat is levenslang leren