Facility Management

UPDATE 2024: Deze bachelor wordt vanaf september 2024 niet langer georganiseerd. Bekijk zeker ook eens onze bachelors Energietechnologie, Vastgoed, Organisatie en Management en Supply Chain Management. Misschien zijn die ook wel helemaal jouw ding? 

Wist je dat ook jij dagelijks geniet van Facility management? Dat er achter de schermen van alles voor jou geregeld wordt als je bijvoorbeeld een concert of festival bezoekt, winkelt of aan het werk bent? Vind jij het ook belangrijk dat je werk-, leer- en leefomgeving aangenaam, sfeervol, veilig en gezond is? Dat alles tot in de puntjes voor jou geregeld is? Als ook jij voor deze meerwaarde wil zorgen binnen een organisatie, dan is deze managementopleiding iets voor jou!

Brussel

Volg een les mee tijdens de openlesdagen!

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

Een opleiding Facility management. Wat houdt dat nu juist in?

 • Uniek in Vlaanderen
 • Kleine groepen
 • Managementskills: check!
 • Aandacht voor uitdagingen van de toekomst
 • Voor denkers en doeners
 • Communicatie

Een opleiding voor denkers en doeners

Een Facility manager is een kameleon die zich voortdurend aanpast aan nieuwe situaties. Hij/zij moet nieuwe competenties en kennis ontwikkelen om toegevoegde waarde aan te reiken in een organisatie. De opleiding Facility management biedt je een brede basis met een mooi evenwicht tussen theorie en praktijk. Met je diploma kun je later nog alle richtingen uit, maar organiseren staat centraal. Daarnaast leggen we ook de nadruk op communicatie en management. Je stage van een maand in het tweede jaar en van drie en een halve maand in het derde jaar bereiden je optimaal voor op je job. Je kunt ook kiezen voor een internationale stage of opleiding binnen Europa. 

Hard & soft facilities

Enerzijds ben je als facility manager verantwoordelijk voor hard facilities: alle diensten aan gebouwen waarin een werkactiviteit plaatsvindt. Je regelt bouw- en verbouwingswerken, onderhandelt over verlichting, verluchting en verwarming, zoekt de beste beveiligingspartner, zorgt dat het omliggend groen onderhouden wordt… Daarbij hou je steeds het ecologische aspect in het achterhoofd. Anderzijds regel je soft facilities. Dat zijn diensten die bijdragen aan het gemak en welzijn van de mensen in je gebouw. Zo sluit je onder meer contracten met leveranciers van ergonomisch bureaumateriaal, denk je mee over mobiliteit en kies je de meest verantwoorde catering. Ook organisatie van evenementen maakt vaak deel uit van je gevarieerd takenpakket.

Unieke opleiding

De opleiding Facility management is uniek in Vlaanderen. Je kunt ze enkel volgen bij Odisee in Gent. Als co-hogeschool zetten wij sterk in op co-creatie. Dat wil zeggen dat je jouw opleiding mee vormgeeft. Wij zorgen ervoor dat je een brede basiskennis verwerft van ruimte en infrastructuur, mensen en organisatie. Ook bieden wij je de nodige tools op vlak van management en communicatie om expert te worden in je vak. Via toegepast onderzoek, keuzevakken, werkveldverkenning, stage en een bachelorproef bepaal jij vervolgens in welk domein jij je specialiseert.

 

Meer weten

Op zoek naar het volledige studieprogramma?

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Unieke opleiding

  Facility management is een unieke opleiding, je kunt ze aan geen enkele andere Vlaamse hogeschool volgen. Het overwegen waard, want na je studies heb je een uitzonderlijk diploma in handen.

 • Afstandsonderwijs

  De opleiding Facility management kun je ook in afstandsonderwijs volgen. Je geniet dan van een maximum aan flexibiliteit. Ideaal als je je studie met een job en je gezin wilt combineren.

  Ontdek er hier alles over.

 • Persoonlijke begeleiding

  Een trajectbegeleider informeert, ondersteunt en adviseert je rond¬†de samenstelling van jouw studieprogramma. Daarbij proberen we altijd rekening te houden met mogelijke nevenactiviteiten. Zo wordt je tijd effici√ęnt ingevuld en vergroot je je slaagkans.

 • Instapcursussen

  Voor sommige vakken bieden we instapcursussen aan voor de start van het academiejaar. Zo kun je je kennis opfrissen of verbeteren, en ben je meteen mee in de les. We bekijken elk jaar opnieuw welke instapcursussen er nodig zijn, denk maar aan Frans of Rekenvaardigheden.

Lees hier het Facility Management-stripverhaal

Ben je al geprikkeld door Facility Management maar wil je toch nog wat meer te weten komen over de opleiding? Lees dan hier het stripverhaal. Ruben en Senna nemen je mee in het verhaal en vertellen je hoe jouw werkdag als facility manager er in de toekomst zou kunnen uitzien!

Cover strip Facility Management
Iets voor jou?

Facility management, iets voor jou?

 • Je wilt werken aan een aangename en duurzame werkomgeving voor iedereen.
 • Je bent getriggerd door uitdagingen van de toekomst: smart buildings, klimaatverandering...
 • Je hebt een positieve mindset: je denkt in oplossingen, niet in problemen.
 • Je bent een organisator in hart en nieren.
 • Je zoekt een gevarieerde job met veel persoonlijk contact.
Meisje - nadenkend
De brede waaier aan managementvakken spreekt mij erg aan. In Proces- en projectmanagement en in Humanresourcesmanagement leer je als toekomstige leidinggevende hoe je je medewerkers best begeleidt en motiveert. In Workplace management leer je dan weer werken met grondplannen en mogen we een aangename kantooromgeving uittekenen en inrichten. Creativiteit troef!
Lilit Ghazaryan
Studente Facility management
Lilit Ghazaryan
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Te gast

Veel docenten in de opleiding hebben jarenlange ervaring in het werkveld. Daarnaast komen gastsprekers in verschillende opleidingsonderdelen vertellen over hun ervaringen op de werkvloer. Sommige van hen zijn oud-studenten. Ook ga je zelf op pad. Je krijgt een kijkje achter de facilityschermen bij o.a. KBC en North Sea Port. Je bezoekt de toonaangevende FM-beurs in Utrecht, het facilitair platform van AZ Nikolaas, de health care en horecabeurs. In de derde opleidingsfase ga je zelfs op driedaagse naar Amsterdam.

Met twee voeten in het werkveld

In de tweede opleidingsfase staat een ori√ęnterende stage van 3,5 weken op het programma. In het derde jaar volgt een specialisatiestage van 3,5 maanden. Daarvoor kun je kiezen uit heel¬†uiteenlopende stageplaatsen zoals Technopolis, DPG Media (Medialaan), Daikin Europe, Centerparcs, Sporting Club Anderlecht of Stad Gent. Het is een optie om je bachelorproef aan je stage te koppelen. Zo onderzochten oud-studenten de mogelijkheden om voedselafval van Gentse scholen te verminderen, ze hielpen bedrijven over te schakelen naar duurzame fietsverplaatsingen, optimaliseerden vergaderlokalen om zitgedrag te verminderen... De uitdagingen zijn eindeloos!

Naar het buitenland

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we bij Odisee samen met verschillende partners uit binnen- en buitenland. Je kunt je laatste studiejaar bijvoorbeeld integraal opnemen aan de Duitse Fachhochschule van Mainz. En we stimuleren stages in het buitenland, zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland of in de rest van de wereld.

Ga 100% voor je talent

Door de vele contacten met het werkveld en je persoonlijke reflectie daarop vind jij je eigen weg in de facilitaire wereld. Voor een optimaal resultaat tijdens projecten stellen we complementaire groepen samen op basis van de sterkte van elke student. Zo komen je talenten optimaal tot ontwikkeling. In het derde jaar proberen we de perfecte specialisatiestage voor jou te vinden op basis van je individuele sterktes, wat je graag doet en het soort organisatie dat je aanspreekt. Ten slotte bieden we een workshop sollicitatietraining aan die ervoor zorgt dat je vanuit je eigen talenten op zoek gaat naar een job die bij jouw ambities en persoonlijkheid past.

marketing
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Als facility manager zorg je ervoor dat elk personeelslid alle diensten en middelen (facilities) ter beschikking heeft om het werk goed te kunnen doen in een aangename omgeving. Stel, je bent een nieuwe medewerker en je begint aan je eerste dag. Dan heb je heel wat faciliteiten nodig: bedrijfswagen, werkplek, bureau, gsm, een laptop, bedrijfskleding… Daar wordt allemaal voor gezorgd door de facilitaire dienst. Naast deze diensten aan personen, zijn er ook de diensten aan de gebouwen: bouwen en verbouwen, verlichting, verluchting, verwarming, beveiliging, schoonmaak, tuinonderhoud etc.

In welke jobs kun je terecht?

 • Facility contractmanager
 • Facility co√∂rdinator
 • Facility consultant
Wat na je diploma 1

Of wil je verder studeren?

Onze oud-studenten bevestigen dat deze unieke opleiding van hen zeer veelzijdige en vlot inzetbare werkkrachten maakte. Diegenen die kozen voor een (universitaire) vervolgopleiding benadrukten dat hun zelfvertrouwen doorheen onze bacheloropleiding veel groter was geworden door de persoonlijke begeleiding en regelmatige feedback van onze docenten. Dit verklaart mee hun hoge succesresultaten!

Na je bachelor Facility management kun je er namelijk voor kiezen om verder te studeren. Zo kun je nog een master behalen. Je volgt dan een opleiding van twee jaar: het eerste jaar een schakelprogramma, het tweede jaar de masteropleiding zelf. Denk bijvoorbeeld aan de Master Organisatie en management, Bedrijfskunde, Communicatiewetenschappen, Management en Beleid in de gezondheidszorg, Facility management of Veiligheidswetenschappen. 

Je kunt ook een andere bacheloropleiding volgen. Voor de Bachelor Vastgoed heb je alvast een aantal vrijstellingen op zak. 

Ook postgraduaten behoren tot de mogelijkheid: Postgraduaat Vastgoed, Preventieadviseur niveau 2, Milieucoördinator of Sales Management.

Of wil je graag verder studeren in het buitenland? Ook dat is mogelijk! In Frankrijk kan je de Master Services Généraux et facility (Marne-La-Vallée) volgen, in Nederland de Master of Facility management (Utrecht, Denventer, Den Haag en Maastricht).

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo ‚Äď via een verkort traject ‚Äď een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk.¬†Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Technologiecampus Gent

De Technologiecampus is een gezellige campus met veel groen en een bijzondere aandacht voor milieuzorg, geconcretiseerd via de deelname aan het Milieucharter. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is gemakkelijk bereikbaar: de trams en bussen stoppen voor de campus en je kunt er gratis parkeren. Je hebt hier het gezelschap van 3500 medestudenten.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts