Abonneer op Bachelor Chemie

Deze workshop neemt je leerlingen mee op een boeiende reis door de wereld van emulsies - complexe mengsels van vloeistoffen die ogenschijnlijk onverenigbaar zijn. Leer hoe deze magische combinaties worden gecreƫerd en ontdek waarom ze zo belangrijk zijn in ons dagelijkse leven. De focus van deze workshop ligt op het maken van huidverzorgingsproducten met lokale ingrediƫnten. Thema's als duurzaamheid en de kracht van lokale bronnen komen ook aan bod.

Semester 1
dinsdag 6 januari tot en met vrijdag 6 februari 2026

Semester 2
dinsdag 26 mei tot en met vrijdag 29 mei 2026

gratis - contact

Toon kalender item in header
Off

Actieve kool is een poreuze stof met een grote specifieke oppervlakte. Deze oppervlakte kan bepaald worden door verdunningen van azijnzuur te laten adsorberen aan de koolstof. Je leerlingen zullen, na een korte uiteenzetting over de Langmuir-adsorptietheorie, nauwkeurig hoeveelheden actieve kool afwegen, verdunningen maken, pipetteren, filtreren en titraties uitvoeren m.b.v. automatische titrators.

Semester 1
dinsdag 6 januari tot en met vrijdag 6 februari 2026

Semester 2
dinsdag 26 mei tot en met vrijdag 29 mei 2026

gratis - contact

Toon kalender item in header
Off

Je leerlingen voeren een warme solventextractie uit op rode kool om het pigment te extraheren waarna het wordt opgeconcentreerd en spectrofotometrisch- via de kalibratielijnmethode- wordt bepaald. De verkregen indicator wordt daarna door je leerlingen uitgetest in verschillende pH-oplossingen.

Semester 1: van 7 januari 2025 tot en met 7 februari 2025

Semester 2: van 26 mei tot en met 28 mei 2025


gratis - contact

Toon kalender item in header
Off

Sporenanalyse van calcium, magnesium of ijzer via microgolfdestructie en atoomspectrometrie

Na een korte theoretische inleiding bepalen uw leerlingen het gehalte aan calcium in marmer of ijzer in spinazie of magnesium in een bodemstaal via atoomspectrometrie. Ze maken zelf een verdunningsreeks aan en voeren de monstervoorbereiding uit met een microgolfdestructie. Vervolgens meten uw leerlingen het gehalte van het element met de atomaire atoomspectrometer.

Semester 1: van 7 januari 2025 tot en met 7 februari 2025

Semester 2: van 26 mei tot en met 28 mei 2025

gratis - contact

Toon kalender item in header
Off

Cola en bier kwantitatief analyseren via chromatografie

Na een korte theoretische inleiding over chromatografie maken uw leerlingen zelf een verdunningsreeks aan van cafeĆÆne en ethanol en bereiden ze de monsters van cola en bier voor. Nadien worden de metingen door studenten hands-on uitgevoerd met een gaschromatograaf en een vloeistofchromatograaf.

Semester 1: van 8 januari 2024 tot en met 9 februari 2024

Semester 2: van 27 mei 2024 tot en met 31 mei 2024

Semester 1: van 7 januari 2025 tot en met 7 februari 2025

Semester 2: van 26 mei tot en met 28 mei 2025



gratis - contact

Toon kalender item in header
Off

Deze workshop neemt je leerlingen mee op een boeiende reis door de wereld van emulsies - complexe mengsels van vloeistoffen die ogenschijnlijk onverenigbaar zijn. Leer hoe deze magische combinaties worden gecreƫerd en ontdek waarom ze zo belangrijk zijn in ons dagelijkse leven. De focus van deze workshop ligt op het maken van huidverzorgingsproducten met lokale ingrediƫnten. Thema's als duurzaamheid en de kracht van lokale bronnen komen ook aan bod.

Semester 1
dinsdag 6 januari tot en met vrijdag 6 februari 2026

Semester 2
dinsdag 26 mei tot en met vrijdag 29 mei 2026

gratis - contact

Toon kalender item in header
Off

Om de kwaliteit van bier te kunnen garanderen is het belangrijk om de eigenschappen van de verschillende grondstoffen op te volgen doorheen het gehele proces. Doorheen het brouwproces vinden heel wat biochemische omzettingen plaats die een invloed hebben op de smaak van het bier. Tijdens deze workshop maken je leerlingen kennis met het brouwproces aan de hand van een bezoek aan de brouwerij van de technologiecampus Gent. Ook worden enkele standaardanalyses uitgevoerd op verschillende bieren.

Analytische chemie - voeding - levensmiddelentechnologie

Semester 1
dinsdag 6 januari tot en met vrijdag 6 februari 2026

Semester 2
dinsdag 26 mei tot en met vrijdag 29 mei 2026

gratis - contact

Toon kalender item in header
Off