Maak 3D met CNC
Laat je leerlingen de facetten van de maakindustrie ervaren. We gaan aan de slag met een CNC-freesmachine. Vanuit een ruw werkstukmateriaal maken je leerlingen een bruikbaar functioneel werkstuk. Om dit te realiseren schrijven we een programma, vervolgens simuleren we dit. Als alles goed wordt bevonden, dan gaan we aan de slag met de CNC-freesmachine.
Deze workshop wordt aangeboden op de workshopdag van 3 en 26 februari 2026 in Aalst.
Doelgroep: derde graad, technische vooropleiding
Aantal: 8 leerlingen
Een voetbalveld op houtskool
Deze workshop neemt je leerlingen mee op een boeiende reis door de wereld van emulsies - complexe mengsels van vloeistoffen die ogenschijnlijk onverenigbaar zijn. Leer hoe deze magische combinaties worden gecreƫerd en ontdek waarom ze zo belangrijk zijn in ons dagelijkse leven. De focus van deze workshop ligt op het maken van huidverzorgingsproducten met lokale ingrediƫnten. Thema's als duurzaamheid en de kracht van lokale bronnen komen ook aan bod.
Semester 1
dinsdag 6 januari tot en met vrijdag 6 februari 2026
Semester 2
dinsdag 26 mei tot en met vrijdag 29 mei 2026
gratis - contact
Een voetbalveld op houtskool
Actieve kool is een poreuze stof met een grote specifieke oppervlakte. Deze oppervlakte kan bepaald worden door verdunningen van azijnzuur te laten adsorberen aan de koolstof. Je leerlingen zullen, na een korte uiteenzetting over de Langmuir-adsorptietheorie, nauwkeurig hoeveelheden actieve kool afwegen, verdunningen maken, pipetteren, filtreren en titraties uitvoeren m.b.v. automatische titrators.
Semester 1
dinsdag 6 januari tot en met vrijdag 6 februari 2026
Semester 2
dinsdag 26 mei tot en met vrijdag 29 mei 2026
gratis - contact
Maak je eigen zuur/base indicator van rode kool
Je leerlingen voeren een warme solventextractie uit op rode kool om het pigment te extraheren waarna het wordt opgeconcentreerd en spectrofotometrisch- via de kalibratielijnmethode- wordt bepaald. De verkregen indicator wordt daarna door je leerlingen uitgetest in verschillende pH-oplossingen.
Semester 1: van 7 januari 2025 tot en met 7 februari 2025
Semester 2: van 26 mei tot en met 28 mei 2025
gratis - contact
Leg cellen en weefsels onder een microscoop
Je leerlingen voeren een dissectie van een worm uit en maken een vriescoupe. Via een microscoop met camera demonsteren we verschillende soorten cellen en weefsels.
2025-2026
Semester 1:
17 tot en met 21 november 2025 (datum af te spreken)
Semester 2:
12 tot en met 16 januari 2026 (datum af te spreken)
3 tot en met 5 februari 2026 (datum af te spreken)
gratis - contact
Detectie van SARS-CoV-2 antilichamen met ELISA
In deze praktijkgerichte workshop leren je leerlingen een virale corona-infectie opsporen met ELISA. Er wordt in deze oefening op zoek gegaan naar patiƫnt zero om zo de oorspronkelijke patiƫnt te kunnen detecteren. Dit wordt uitgevoerd met een educatieve ELISA-kit.
2025-2026
Semester 1:
van 17 tot en met 21 november 2025
Semester 2:
Van 12 tot en met 16 januari 2026 (datum af te spreken)
Van 3 tot en met 5 februari 2026 (datum af te spreken)
gratis - contact
Antibioticaresistentie: een verhaal zonder einde?
Je leerlingen enten bacteriƫn op een voedingsbodem en brengen antibioticaschijfjes aan. Aan de hand van de remmingszones leiden ze af of de bacterie gevoelig is voor of resistent tegen het antibioticum.
2025-2026
Semester 1:
17 tot en met 21 november 2025 (datum af te spreken)
Semester 2:
12 tot en met 16 januari 2026 (datum af te spreken)
3 tot en met 5 februari 2026 (datum af te spreken)
gratis - contact
Voedselallergie
Bij deze dagvullende activiteit dompelen we uw leerlingen actief onder in de voedselallergieproblematiek. Het programma is opgedeeld in twee halve dagen (voor- en namiddag) waarbij twee zijden van voedselallergie worden belicht: de analyse en diagnose van de voedselallergie in het labo en de impact op het voedingspatroon voor de patiƫnt. Hierbij zetten we telkens een beroep in de kijker: de laborant en de diƫtist en tonen we hoe deze twee paramedici elk een andere rol invullen bij dezelfde problematiek.
Deze workshop wordt georganiseerd door de opleidingen Voedings- en dieetkunde en Biomedische Laboratoriumtechnologie.
Datum:
Op afspraak
2x3 uur op dezelfde dag te plannen met middagpauze tussen.
Bij voorkeur instellingen uit Oost-Vlaanderen.
Doelgroep:
In de eerste plaats gericht op opleidingen met een connectie met voeding en wetenschap Biotechnologische en Chemische wetenschappen, domeinoverschrijdende doorstroomfinaliteiten (o.m. Humane wetenschappen, Wetenschappen-wiskunde,....), Biotechnologische en Chemische Technieken...
Gratis - contact
Gezonde voeding in de praktijk
Gezonde voeding, de Nutri-Score, de voedingsdriehoek, voeding bij sport, ⦠dat klinkt vast bekend in de oren, maar hoe zit dat nu precies? In deze workshop maken uw leerlingen kennis met alle aspecten van gezonde voeding: wat zijn fabels, wat zijn feiten? Uw leerlingen leren hoe ze verpakkingen kunnen beoordelen zodat ze bewustere keuzes kunnen maken. Ze leren de lichaamssamenstelling interpreteren en hoe sport en voeding hand in hand samengaan.
In deze twee uur durende workshop gaan uw leerlingen effectief aan de slag in onze skills labs en maken ze kennis met verschillende meettoestellen.
Resultaat van de workshop: een stevige portie aan bruikbare kennis rond gezonde voeding (bij sport)!
Gezondheid - Voeding
Doelgroep: laatstejaars secundair onderwijs
Op afspraak
gratis - contact
Functionaliteit van eiwitten
Chemie van eiwitten en functionaliteit ervan in levensmiddelen: over de voedingswaarde van eiwitten bestaat weinig discussie, maar weten we ook welke eiwiteigenschappen de voedingsindustrie gebruikt? Na een theoretisch deel mogen uw leerlingen zelf een koksmuts opzetten.
Chemie - wetenschappen
Semester 1: op afspraak
Semester 2: op afspraak
Duur: 2 lesuren
Maximum 20 leerlingen
Geen specifieke voorkennis vereist
gratis - contact