Micro-degree Mentor in aanvangs- en loopbaanbegeleiding
POSTGRADUAAT WORDT VANAF 2023-2024 EEN MICRO-DEGREE MENTOR IN AANVANGS- EN LOOPBAANBEGELEIDING
Aanvangsbegeleiding, begeleiding van teamontwikkeling en loopbaanbegeleiding
In de complexe context van het onderwijs heeft elke startende leraar recht op een kwaliteitsvolle aanvangsbegeleiding. Maar ook ervaren leraren en het lerarenteam vragen voortdurend professionalisering en begeleiding in hun loopbaan. Deskundige mentoren spelen hierin een sleutelrol! De opleiding Mentoring en coaching bereidt je voor, geeft je inzicht in en reikt je vaardigheden aan in de begeleiding van leraren en van het team, doorheen hun hele loopbaan.
Ontdek allerlei werk- en leerbegeleidingstechnieken en versterk zo de groeikracht van alle leraren en van het team, waardoor de integratie van starters in de school versoepeld wordt en allerhande innovatieve processen in gang gezet kunnen worden. Leer hoe je een professionaliserings- en begeleidingsplan kan opzetten en uitvoeren voor en met het hele schoolteam.

Iets voor jou?
Deze opleiding is geschikt voor mentoren actief in lager en secundair onderwijs, zorgcoördinatoren, leidinggevenden of anderen binnen onderwijs die een professionaliseringsbeleid opzetten in hun school, met specifieke aandacht voor aanvangs- en loopbaanbegeleiding.
Ben je beleidsondersteuner, leraar of schoolleider en op zoek naar verbreding en verdieping? Lees dan zeker alles over onze opleiding Banaba Schoolontwikkeling op onderstaande pagina of ontdek ons aanbod specifiek voor schoolleiders.
Opbouw
Het programma omvat 20 studiepunten (SP) en bestaat uit 4 opleidingsonderdelen.
Je kan:
- het volledige programma volgen: de 4 opleidingsonderdelen vormen de Micro-degree Mentor in aanvangs- en loopbaanbegeleiding
- één of meerdere opleidingsonderdelen volgen
Aanpak
We staan stil bij alle mogelijke aspecten van continue loopbaanbegeleiding en kwaliteitsvolle coaching van collega’s over kortere of langere termijn. We maken gebruik van meerdere werkvormen: contactsessies, supervisie, reader, presentaties en praktijkgerichte opdrachten.
Het totale programma omvat 15 lesdagen versoreid tussen begin oktober en eind mei.
Aanvangs- en loopbaanbegeleiding (6 SP) - 20 contacturen
In dit opleidingsonderdeel onderzoeken we welke noden en behoeften, uitdagingen en bedreigingen starters ervaren. We vergelijken startposities bij beginnende collega’s (ook zij-instromers) en leraren in opleiding. We onderzoeken hoe we de professionele groei van alle leraren in het team versterken. We verkennen hoe een structuur uit te bouwen voor loopbaanbegeleiding zodat ook ervaren leraren uitgedaagd en ondersteund blijven.
We maken een profielfoto van een mentor aan de hand van takenpakketten, functiebeschrijvingen en de verwachtingen van alle betrokkenen. We verkennen de plaats en de rol van de mentor in een schoolteam en zoeken naar mogelijkheden en beperkingen eigen aan de functie. We verkennen wat we nodig hebben om ons vaardig en stevig te voelen in de (nieuwe) functie en hoe we in verbinding met onszelf op een zelfstandige, creatieve manier de functie kunnen invullen.
Reflecteren en reflectie stimuleren (4 SP) - 18 contacturen
We starten met de vraag ‘wat is reflecteren’ en ‘wat is het verschil met coachen/evalueren’. Aan de hand hiervan reiken we verschillende theoretische kaders (Reflectiecirkel van Korthagen, Leercirkel van Kolb, logische niveaus van Diltz) en reflectiemethodieken aan.
Coachen van collega's (5 SP) - 26 contacturen
In dit opleidingsonderdeel komen de algemene communicatieregels aan bod alsook communicatievaardigheden en -technieken. Daarnaast maak je kennis met verschillende kaders en achtergronden voor begeleidende gesprekken (feedback, slechtnieuws, omgaan met weerstand) en leer je verschillende supervisie- en intervisietechnieken gebruiken.
Professionaliseren van het team (5 SP) - 18 contacturen
Het schoolteam als professionele leergemeenschap is een sterke hefboom voor kwaliteitsontwikkeling en een stimulerende omgeving voor startende leraren. We baseren ons op de verwachtingen van de overheid ten aanzien van professionalisering in het onderwijs en op onderzoeksresultaten en theoretische modellen over effectieve professionalisering van leraren om het navormingsplan en het professionaliseringsbeleid van je eigen school te onderzoeken en te versterken.
Docenten
Mieke Bogaerts, schoolcoach bij Stichting Leerkracht Nederland, lesgever BanaBa Schoolontwikkeling en met diverse vooropleidingen in supervisie en coaching.
Gert Bourgeois, ervaren mentor in aanvangs- en loopbaanbegeleiding en lerarenopleider voor zij-instromer.
Ria De Sadeleer, expert professionaleringsbeleid en praktijkonderzoek.
Raf Sondervorst, docent aan de Lerarenopleiding van Odisee en al jaren verbonden aan het postgraduaat Mentoring en coaching.
Daarnaast komen ook gastsprekers getuigen vanuit hun expertise.

Praktische info op een rijtje
Hier vind je alle informatie m.b.t. het Micro-degree Mentor in aanvangs- en loopbaanbegeleiding
Contacteer ons!
Heb je nog een vraag of wens je een gesprek? Neem dan contact op met de programmacoördinator!
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Deze navorming is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit de navorming is die je zoekt? Dan kun je meteen inschrijven!
Blijf je graag op de hoogte van ons vormingsaanbod?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
