Behoudsdagen BBK-T OUDERENZORG
Situering
Jaarlijks organiseren we een aantal studiedagen in functie van het behoud van hun beroepsbekwaameid of -titel (BBT). We richten ons in eerste instantie tot verpleegkundigen in de ouderenzorg. Ook andere zorgprofessionals die zich wensen bij te scholen in de ouderenzorg zijn welkom!
In academiejaar 2020-2021 bieden we twee heel boeiende dagen aan, je leest er alles over hieronder!
Voor altijd verbonden: de kracht van (einde)levensverhalen (VOLZET)
De kracht van het werken met levensverhalen in de ouderenzorg en in de palliatieve zorg is gekend. Meer en meer wordt de nodige tijd en ruimte besteed aan het verleden en de toekomst van ouderen, ook al zijn velen kwetsbaar en fragiel. Professionals kunnen a.d.h.v. methodieken leren om de nodige aandacht te besteden aan het levensverhaal van de ouderen, ook al schieten woorden vaak tekort. Ook op het einde van het leven denken veel ouderen na over hun leven en over de toekomst. Luisteren naar emotionele en spirituele noden is meestal veel moeilijker. Toch horen deze gesprekken wezenlijk bij kwaliteitsvolle zorg. Het gaat immers over de kern van het mens-zijn. Een gesprek dat terugblikt op het leven en vooruitkijkt naar het einde van het leven biedt mogelijkheden in het kader van warme en betrokken zorg. Professionals kunnen leren om verbindend te communiceren. Dit werkt ook extra verbindend voor de betrokkene en zijn naasten.
Datum
Vrijdag 5 maart 2021 van 9u-16u30
Deze opleiding is VOLZET. Inschrijven is niet meer mogelijk.
Deze studiedag gaat door op Odisee - Campus Sint-Niklaas.
Campus Sint-NiklaasDoelgroep
Verpleegkundigen, ergotherapeuten, animatoren, pastoraal werkers en andere zorgverleners in de ouderenzorg en palliatieve zorg.
Kostprijs
Het inschrijvingsgeld bedraagt € 100.
Els Messelis
Gerontologe en docente Odisee hogeschool. Oprichtster van het levensverhalenlab, is gespecialiseerd in narratieve gerontologie en narratieve zorg.
Hilde Ingels
Docente en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool te Gent. Oprichtster van vzw Amfora ‘Afscheid dat verbindt’. Hilde Ingels is gespecialiseerd in het voeren van gesprekken met mensen wiens leven ten einde loopt.
Voormiddag: Els Messelis deelt hoe je als professional op een creatieve manier kan omgaan met het individuele levensverhaal van de oudere volwassene. Ze biedt tips en tricks om heel concreet met een aantal creatieve methodieken aan de slag kan gaan.
Namiddag: Hilde Ingels schetst hoe een training voor 'Afscheid dat verbindt' verloopt. Hoe kan je een moeilijk thema als het levenseinde in een eindelevensverhaal uitwerken en zo verbindend communiceren met de bewoner en zijn naasten? Ze presenteert ook de Verbinddoos als instrument om samen met de ouderen met eindelevensvragen aan de slag te gaan.
Verbindend communiceren rond intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg
Intimiteit en seksualiteit maken een leven lang deel uit van de levenskwaliteit van mensen. Toch berust op vandaag nog steeds een taboe op dit thema. Er is vaak schroom en onwennigheid om dit thema met onze cliënten/patiënten/bewoners in alle openheid te bespreken.
Het doel van deze studiedag is voorbij de taboes te gaan en te leren om op een positieve en verbindende manier erover te communiceren, dit niet alleen naar de zorgvrager maar ook naar familie en collega’s toe.
Datum
Dinsdag 1 juni 2021
9u-16u30
Kostprijs
Het inschrijvingsgeld bedraagt 100 euro.
Deze studiedag gaat door op onze campus Aalst
campus Aalst
Aanpak en methodiek
We gaan heel interactief te werk en maken gebruik van de door Els Messelis ontwikkelde sekskoffer en toolkit. Daarnaast gaan we aan de slag met het EX-PLISSIT model om zonder rode kaken en oren op een positieve en verbindende manier in communicatie te treden. Aan de hand van concrete casussen verkennen we tot slot de eigen grenzen en gaan we na hoe we seksueel grensoverschrijdend gedrag kunnen aanpakken.
Meld je hier aan voor de infodag!
RegistreerGraag meer informatie? Kom naar één van onze infodagen!
Of de infodag op de campus of digitaal zal plaatsvinden, bekijken we ten gepaste tijde.
-
Zaterdag 6 maart 2021, 10u-14u: digitale infodag
-
Zaterdag 24 april 2021, 9u30-16u30: infodag op alle campussen
-
Zaterdag 26 juni 2021, 9u30-16u30: infodag op alle campussen
-
Zaterdag 4 september 2021, 9u30-16u30: infodag op alle campussen