SimBIoZo
SimBIoZo is een uniek herbestemmingsproject van een iconische villa uit de jaren ’70, gelegen op de campus Aalst. Door een krachtige synergie tussen de cluster Gezondheidszorg en de cluster Technologie zet het project in op de ondersteuning van realistisch praktijkonderwijs door middel van innovatieve technologieën en onderwijsmethoden. Het project staat symbool voor de toekomst van zorg en technologie, in combinatie met duurzaam en circulair bouwen. Het speerpunt Zorginnovatie (ZInn) binnen het onderzoekscentrum Gezondheidszorg en het expertisecentrum DUBiT (Duurzaam Bouwen in Team) slaan de handen in elkaar om een unieke leeromgeving te creëren.
De kern van het SimBIoZo-project is de renovatie van de voormalige "villa van de directeur" en het toevoegen van een stolp over het gebouw zodat 804,1 m² getransformeerd en gecreëerd wordt om het huidige SiTCA (Simulatie- en Trainingscentrum Aalst) verder uit te bouwen.
Studenten uit diverse opleidingen krijgen daardoor nog meer mogelijkheden om in een realistische zorgomgeving te leren en uit te groeien tot volwaardige zorgprofessional.
Bewoners
SimBIoZo behuist aan de binnenzijde het simulatie- en trainingscentrum, kortweg SiTCA, waarin studenten uit de cluster Gezondheidszorg (verpleegkunde, vroedkunde, dieetkunde, biomedische laboratorium technologie, ergotherapie, medische beeldvorming en radiotherapie alsook oogzorg) op zeer realistische wijze ervaren en leren adequaat te handelen binnen een complexe zorgcontext.
Enerzijds leren studenten technologische hulpmiddelen (medical devices) alsook digitale communicatiemiddelen inzetten binnen hun zorgverlening. De verschillende ruimtes worden uitgerust met ons elektronisch patiëntenplatform om studenten hun digitale vaardigheden en competenties af te stemmen op de hybride zorg van morgen. Hierbij is data-gedreven zorg ook niet langer weg te denken uit het werkveld van de toekomstige zorgverlener en schuift dit aspect ook in het klinisch redeneren, casussen en de gesimuleerde zorgomgeving. Deze jaren ‘70 ‘villa van de directeur’ gaat mee in de tijd met ruimte voor technologie zoals virtual en augmented reality om nieuw onderwijsvormen te verkennen. “Omgaan met technologie, innovatie maar ook gebruik van communicatiemiddelen op een veilige manier in een gecontroleerde context is uiterst toekomstgericht en essentieel voor toekomstige zorgtalenten", zo onderschrijft de Vlaamse zorg- en welzijnsambassadeur dit project.
Anderzijds beschikt het labo over het nodige observatiemateriaal ter feedback op het handelen. Daarnaast beschikt SiTCA over aanstuurbare zorgvragers (high-fidelity healthcare simulatoren) met een operator die ad hoc kan inspelen om de simulatie(oefening) zodat deze uitdagend blijft en aangepast is aan het leerniveau van de student.
Een herbestemming in plaats van nieuwbouw betekent niet minder ambitie. Integendeel, door een aantal architecturale en ecologisch verantwoorde ingrepen stijgt de simulatieoppervlakte immers tot 804,1 m². Er komt meer ruimte voor de eerstelijnszorg en pre-hospital care in lijn met de uitdagingen van de toekomst.
Circulair en toekomstgericht bouwen!
De herbestemming van dit gebouw is tevens een voorbeeld van het circulair en duurzaam bouwen en past hierdoor in de vertaling van de Europese Green Deal binnen de duurzaamheids- en circulaire agenda van de provincie Oost-Vlaanderen, de stad Aalst en de Vlaamse Overheid.
Het herbestemmen van dit gebouw is een illustratie van hoe "toekomstgericht bouwen" een langetermijnvisie vraagt en duurzaam ontwerp hier het passende antwoord biedt. Naast een maximaal behoud van het bestaande gebouw, zal het toegevoegde materiaal hoofdzakelijk bestaan uit kringloop- en biogebaseerde materialen.
In deze stolp, die het gebouw moet beschermen tegen het invloeden van het klimaat, zijn "levende" demonstratiezones van innovatief materiaalgebruik en circulaire constructies voorzien die studenten bouw ontwerpen en uitvoeren. Studenten elektromechanica en energietechnologie beschouwen het gebouw als casestudy voor minimaal energieverbruik en de haalbaarheid van off-grid toepassingen voor energie- en klimatologisch installaties.
Onze partners
- Aedificia
- Altrio thuisverpleging
- Psychiatrisch Centrum Ariadne
- AZORG
- Familiehulp
- Tempus thuisverpleging
- Wit-Gele Kruis