Uurroosters en klasgroepen

Als student word je altijd gekoppeld aan een klasgroep. Voor elke klasgroep is een uurrooster opgemaakt waarin de lessen van plichtvakken niet overlappen. Pas nadat je je individueel studieprogramma (ISP) hebt ingevoerd, kun je je persoonlijk uurrooster consulteren. Een antwoord op de meest gestelde vragen rond uurroosters vind je hieronder. 

Volwassen studenten aan een tafel

Elke opleiding wordt ingedeeld in opleidingsfasen van ongeveer 60 studiepunten. Zo wordt bijvoorbeeld een bacheloropleiding van 180 studiepunten ingedeeld in drie opleidingsfasen van 60 studiepunten. We spreken van de eerste, tweede en derde opleidingsfase. 

Je moet je inschrijven in de opleidingsfase waarin je de meeste studiepunten volgt. Zo ligt je uurrooster al meteen voor het grootste deel vast. Je bepaalt je fase op het moment dat je (her)inschrijft. Enkel als je nooit eerder was ingeschreven aan een hogeschool of universiteit in Vlaanderen word je automatisch ingeschreven in de eerste opleidingsfase van de opleiding.

Je kunt je opleidingsfase laten aanpassen naar de opleidingsfase waarin je de meeste studiepunten volgt. Op de campussen Brussel, Dilbeek en Schaarbeek kun je hiervoor terecht op de dienst Studentenadministratie. Op de campussen Aalst, Gent en Sint-Niklaas moet je bij het opleidingssecretariaat zijn.

Als student volg je een modeltraject of een geïndividualiseerd traject.

Je volgt een modeltraject als je opleidingsonderdelen van slechts één opleidingsfase opneemt in je individueel jaarprogramma en hierbij de regels voor het samenstellen van een modeltraject volgt.

Je volgt een geïndividualiseerd traject als je opleidingsonderdelen van meerdere opleidingsfasen opneemt in je individueel jaarprogramma en hierbij de regels voor het samenstellen van een geïndividualiseerd traject volgt.

Studenten volgen de lessen van plichtvakken samen in een klasgroep. Zo’n klasgroep heeft een code, bijvoorbeeld 1B BM/1A1.

Voor elke klasgroep is een uurrooster opgemaakt, waarin de lessen van plichtvakken niet overlappen. De lessen van keuzevakken worden aansluitend georganiseerd.

Na de verwerking van je inschrijving word je toegewezen aan een klasgroep. Daarvoor zijn er twee mogelijke werkwijzen:

  1. Automatisch na inschrijving: het aantal beschikbare groepen wordt evenredig opgevuld door het informatiesysteem.
  2. Individuele toewijzing door de opleiding: de opleiding wijst studenten zelf toe aan een klasgroep op basis van specifieke studentenkenmerken. Het opleidingshoofd deelt de klasgroep mee aan de student.

Elke opleiding bepaalt zelf op welke wijze ze haar groepen toewijst.

Ontdek hoe dit voor jouw opleiding gebeurt

Extra info

Kun je van klasgroep veranderen?

Alleen nieuwe studenten die voor het eerst ingeschreven zijn in een bepaalde opleiding kunnen een aanvraag indienen om van klasgroep te veranderen. Voor sommige opleidingen is een toelating van de opleiding vereist om van klasgroep te kunnen switchen. Als student vind je hierover meer info bij de start van je opleiding.  

Na (her)inschrijving en vanaf 15 september zie je je klasgroep in je individueel studieprogramma (ISP) bij 'klas-/examengroep'. Je kunt hier ook je persoonlijk uurrooster consulteren door op het klokje te klikken. Dit persoonlijk uurrooster is gebaseerd op de opleidingsonderdelen die deel uitmaken van je ISP.

Alleen als je student bent van een opleiding binnen het studiegebied Education op de campus in Brussel zal je je klasgroep niet zien verschijnen in je individueel studieprogramma (ISP). Je zal door de opleiding geïnformeerd worden over de klasgroep waaraan je werd toegewezen.

Kies in de online programmagids je opleiding en klik daarna linksboven op 'uurrooster'. Je ziet een lijstje van alle beschikbare klasgroepen. Klik nu jouw klasgroep aan.

Studenten van de educatieve bacheloropleidingen Lager onderwijs en Secundair onderwijs op Campus Sint-Niklaas en de bacheloropleiding Agro- en biotechnologie kunnen hun uurroosters terugvinden op Toledo bij de community van hun opleiding.

Het uurrooster voor een bepaald opleidingsonderdeel vind je terug in de online programmagids. Kies in de online programmagids eerst de opleiding en daarna het opleidingsonderdeel en eventueel de bijhorende onderwijsleeractiviteit. Druk daarna op het klokje bij het aantal contacturen. In een pop-upscherm verschijnt nu het uurrooster van het betrokken opleidingsonderdeel.

Studenten van Campus Sint-Niklaas vinden hun uurroosters terug op Toledo bij de community van hun opleiding.

Als je een geïndividualiseerd traject volgt, volg je opleidingsonderdelen uit meerdere opleidingsfasen en moet je inschrijven in de opleidingsfase waarin je de meeste studiepunten volgt. Zo ligt het uurrooster voor de meeste (plicht)vakken al meteen vast. De opleidingsonderdelen van een andere opleidingsfase die je wil volgen, puzzel je rond dit basisuurrooster.

Besteed voldoende aandacht aan het zorgvuldig opbouwen van je persoonlijk uurrooster. Neem hierbij de adviezen van je trajectbegeleiders in acht. Je moet er steeds rekening mee houden dat je voor eenzelfde opleidingsonderdeel voor alle lesmomenten in dezelfde groep en bij dezelfde docent terechtkomt.

Wil je meer begeleiding bij het opstellen van een studietraject dat aansluit bij je individueel profiel?

Contacteer een trajectbegeleider