Preventieadviseur Specialisatie Arbeidshygiëne
In 1996 werd de wetgeving m.b.t. de veiligheid en de gezondheid van werknemers op het werk grondig gewijzigd. Volgens de nieuwe welzijnswet moet de werkgever verplicht beschikken over een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk. Deze dienst - geleid door een preventieadviseur - spoort de risico's voor de werknemers op en evalueert ze en bouwt ook een welzijnsbeleid uit. Voor bepaalde aspecten van deze opdracht zal de werkgever een beroep doen op een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Samen staan deze interne en externe dienst in voor het bewaken en verbeteren van het welzijn van werknemers op de arbeidsplaats.
Doelgroep
Deze opleiding richt zich tot alle geïnteresseerden voor preventie en welzijn van werknemers in bedrijven en organisaties, en in het bijzonder m.b.t. de chemische, biologische en fysische omstandigheden waaraan werknemers zijn blootgesteld.
Meer info over de toelatingsvoorwaarden vind je onderaan deze pagina.
Inhoud
Met deze opleiding bereiden we u voor op een job als arbeidshygiënist. We koppelen hiervoor steeds een theoretische onderbouw aan praktijkgerichte toepassingen.
U leert chemische, fysische en biologische gevaren op de werkvloer alsook het identificeren en beoordelen van factoren die kunnen leiden tot schadelijke risico's. We doen dit aan de hand van inschattingsmodellen, meetstrategieën en meetmethoden. Vervolgens kan u deze gegevens toetsen aan de relevante wetgeving en normen, inclusief grenswaarden. U zal adviezen formuleren voor beheersingsmaatregelen die de blootstelling en gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen voorkomen en beperken. Bovendien zal u ook werknemers opleiden. Aan het einde van de opleiding beschikt u over de nodige kennis en vaardigheden om in concrete arbeidssituaties, in overleg met de andere preventieadviseurs en veiligheidsdeskundigen (veiligheidsingenieurs, bedrijfsartsen, ergonomen, psychologen of milieudeskundigen), de nodige preventiemaatregelen te nemen die leiden tot een betere hygiëne en gezondheid op het werk.
Het totale programma omvat 315 uren gespreid over 9 lesweken, waarin telkens les wordt gegeven van maandag tot vrijdag. De 9 lesweken worden verspreid over 2020 en 2021.
Opbouw
- Basisbegrippen en concepten m.b.t. arbeidshygiëne
Wetgeving, normen en methoden / plaats arbeidshygiëne bij erkenning beroepsziekten / welzijnswetgeving / fysico-chemische eigenschappen van agentia / ...
- Chemische agentia
RIE chemische agentia / chemische agentia NOT en REACH / meetstrategieën en praktijkoefeningen van direct uitleesbare apparatuur / CLP-GHS-REACH (regulatorische toxicologie)
- Fysische agentia
Thermische omgevingsfactoren / lawaai / mechanische trillingen / ioniserende stralen / ...
- Biologische agentia
Bacteriën, schimmels en gisten / virussen / biologische agentia in labo-omgeving / ziekenhuishygiëne
- Raakvlakken met arbeidsgeneeskunde
- Seminaries: BSOH studiedagen
- Eindwerk
EVALUATIE
De cursisten worden beoordeeld aan de hand van verschillende evaluatieactiviteiten:
-Evaluatie 1: Kritische reflectie van een toxicologische research paper (groepswerk)
-Evaluatie 2: Risico-analyse chemische agentia (groepwerk)
-Evaluatie 3: Individueel examen opleidingsonderdeel 'Basisbegrippen en concepten'
-Evaluatie 4: Individueel examen opleidingsonderdeel 'Chemische agentia'
-Evaluatie 5: Individueel examen opleidingsonderdeel 'Fysische agentia'
-Evaluatie 6: Individueel examen opleidingsonderdeel 'Biologische agentia'
-Evaluatie 7: Individueel eindwerk
STUDIEGELD
Studiegeld voor de module: € 5000 (vrijgesteld van BTW). Dit omvat deelname aan de opleiding en de examens, koffiepauzes, digitaal studiemateriaal, toegang tot de bibliotheek op de campus, mogelijkheid tot maaltijden in het studentenrestaurant aan studententarief.
De opleiding wordt pas ingericht indien er zich 15 kandidaten hebben ingeschreven. Bij 20 inschrijvingen wordt de opleiding afgesloten.
Het overgrote deel van de lessen vindt plaats op UZ Gasthuisberg in Leuven. Sporadisch worden ook lessen ingericht op de Technologiecampus van Odisee/KU Leuven te Gent.
Partners
Lesmomenten
Meer weten?
Download de brochureToelatingsvoorwaarden
Voor u kan starten met de specialisatie Arbeidshygiëne dient u de mutlidisciplinaire basisvorming te volgen.
U wordt toegelaten tot de specialisatie Arbeidshygiëne indien u houder bent van een bachelordiploma van een opleiding op universitair niveau en u beschikt over het getuigschrift van de multidisciplinaire basismodule (120 uur) als onderdeel van de aanvullende vorming voor preventieadviseurs.
OHTA-modules
Vragen?
Neem contact opDOEL
De opleiding arbeidshygiëne heeft tot doel:
- Het vormen van praktijkgerichte arbeidshygiënisten die direct inzetbaar zijn op de werkvloer
- Basisbegrippen en concepten aanleren (normen, toxicologie, grenswaarden...)
- Inzicht geven in de gevaren van chemische blootstelling en hoe deze praktisch aan te pakken
- Inzicht geven in de gevaren van fysische agentia en hoe deze praktisch aan te pakken
- Inzicht geven in de gevaren van biologische agentia en hoe deze praktisch aan te pakken
- Inzicht geven in de raakvlakken van arbeidshygiëne met arbeidsgeneeskunde
Aan de hand van een eindwerk leren cursisten om hun inzicht in het identificeren, inventariseren en evalueren van een risico op de werkvloer in prakijk om te zetten. De cursisten zullen dit eindwerk mondeling moeten verdedigen om hun communicatievaardigheden in praktijk te brengen.
LOOPBAAN
Na het succesvol beëindigen van deze opleiding kan u binnen een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW) aangesteld worden als Deskundige Arbeidshygiëne. U kan tevens functioneren als arbeidshygiënist in een multidisciplinaire dienst voor preventie en gezondheid binnen uw bedrijf.
Word preventieadviseur
Als u kiest voor de opleiding Preventieadviseur bij Odisee Advanced Education, volgt u eerst de multidisciplinaire basisvorming. De basisvorming vult u aan met een specialisatiemodule.
- Preventieadviseur niveau 1 (400 uren): basisvorming (120 uren) + specialisatiemodule van 280 uren.
- Preventieadviseur niveau 2 (210 uren): basisvorming (120 uren) + specialisatiemodule van 90 uren.
280 uren
Ga aan de slag als preventieadviseur in bedrijven met zeer risicovolle activiteiten en/of bedrijven met een vrij grote omvang
90 uren
U hebt een brede interesse voor de technische aspecten van arbeidsveiligheid, maar ook de communicatie met en motivatie van werknemers, teams en leidinggevenden.
280 uren
Deze specialisatiemodule focust op chemische, biologische en fysische omstandigheden waaraan werknemers zijn blootgesteld.
280 uren
De specialisatiemodule Ergonomie focust op veiligheid op het werk, bescherming van de gezondheid van de werknemer, psychosociale aspecten van het werk, arbeidshygiëne en de verfraaiing van werkplaatsen.
280 uren
Als preventieadviseur psycosociale aspecten hebt u een cruciale rol om ondernemingen in hun beleid te adviseren en ondersteunen rond thema's als: werkbaar werk, pesten en agressie, burn-out en bore-out...