Agro- en biotechnologie - Dierenzorg op maat van volwassenen
Ben je geboeid door dierengedrag, dierengezondheid, dierenverzorging en dierenwelzijn en is werken met dieren je grote droom, dan is de afstudeerrichting Dierenzorg echt iets voor jou.
Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Een opleiding Agro- en biotechnologie - Dierenzorg. Wat houdt dat nu juist in?
Werk je in de dierenzorg, maar heb je geen bachelordiploma in die richting? Of heb je een andere achtergrond en wil je switchen naar die sector? Kies voor de bachelor Agro- en biotechnologie - Dierenzorg in afstandsonderwijs. Dankzij een individueel studietraject combineer je jouw opleiding met je huidige job en je gezinsleven.
-
Persoonlijk studietraject
-
Combinatie mogelijk met je job en je gezin
-
Focus op jouw interesse
-
Proeven van praktijk
Alles over dieren
In de afstudeerrichting Dierenzorg leer je alles over dierenwelzijn en dierengedrag. Je leert de behoeften van een diersoort correct inschatten en hoe je daarop kunt inspelen op vlak van verzorging, huisvesting of training. Je kijkt kritisch naar gangbare praktijken en ontwikkelt zo nodig alternatieven. De belangrijkste dierziekten komen aan bod en we besteden veel aandacht aan dierenvoeding en wetgeving. Binnen je opleiding kun je ook het extra diploma Proefdierkunde halen.
Stage
Tijdens je opleiding loop je stage bij bijvoorbeeld een dierenarts, in een asiel, dierenkliniek, dierentuin, therapeutisch centrum of in het wetenschappelijk onderzoek.
Tussen de beestjes
Heb je je diploma beet, kun je aan de slag in dierenparken, dierenklinieken, kinderboerderijen, dierenasielen of dierenopvangcentra. Misschien begin je wel je eigen zaak zoals een dierenpension of studeer je verder als dierengedragstherapeut. Of je draagt je steentje bij aan dierenwelzijn door een job bij de overheid.
Ā
Laat je overtuigen door onze studenten.




De belangrijkste vakken op een rijtje
De opleiding Agro- en biotechnologie omvat 180 studiepunten en duurt in voltijds dagonderwijs standaard drie jaar. AlsĀ volwassen student krijg je de mogelijkheid om een individueel opleidingstraject samen te stellen gespreid over een langere periode. Tijdens een intakegesprek bij de start van je opleiding bekijk je samen met je studietrajectbegeleider hoeveel tijd je kunt investeren in je opleiding en welke opleidingsonderdelen je wanneer kunt opnemen. Benieuwd welke vakken er op het programma staan? Je ontdekt het hier.Ā
Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?
Dierenzorg, iets voor jou?
-
Je hebt een brede interesse in de natuur, planten en dieren.
-
Je bent geboeid door dierengedrag, dierengezondheid, dierenverzorging en dierenwelzijn.
-
Werken met dieren en ze verzorgen is je grote droom.

Na mijn stage bij de Zoo van Antwerpen wist ik dat ik er aan de slag wou blijven. En die kans kreeg ik, nog voor ik afstudeerde! Via afstandsonderwijs kon ik mijn opleiding verder afronden en die kans dus met beide handen aangrijpen.

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk
Begeleide zelfstudie
Afstandsonderwijs betekent dat je theoretische vakken voornamelijk thuis studeert via zelfstudie. Wij ondersteunen je hierbij via de digitale leeromgeving Toledo. Je vindt er per vak waarvoor je bent ingeschreven heel wat extra informatie: powerpoints, studeeraanwijzingen, mogelijke opdrachten, informatie over excursies ⦠Toledo is ook het communicatiemiddel tussen studenten en docenten.
Daarnaast voorzien we elk semester ƩƩn of meerdere contactmomenten. De data worden bekendgemaakt bij de start van het academiejaar. Heb je vragen? Alle docenten die je wil spreken zijn dan beschikbaar.
Wil je graag een les meevolgen met de dagstudenten? Dat is mogelijk in overleg met de docent. Afstandsstudenten zijn ook welkom op de georganiseerde monitoraten van Chemie of oefensessies van Rekenvaardigheden.
Praktijk en stage
Naast theorie staat er ook praktijk op het programma. Voor sommige vakken zal je je een aantal keer overdag moeten vrijmaken om practica bij te wonen. Je wordt hierover goed geĆÆnformeerd bij de start van je opleiding. De data worden ook ruim op voorhand gecommuniceerd, zodat je de nodige regelingen kunt treffen.
In de tweede fase van je opleiding ga je een eerste keer op stage. De oriƫnterende stage omvat 10 studiepunten, wat overeenkomt met 30 stagedagen. Als afstandsstudent moet je die dagen niet aaneensluitend opnemen, je kunt je stage spreiden over verschillende dagen of periodes doorheen het academiejaar. Je eindstage, een pakket van 26 studiepunten of 55 stagedagen, kun je indien nodig zelfs spreiden over twee academiejaren. Waar je stage loopt kies je zelf, in samenspraak met de opleiding. In uitzonderlijke gevallen kun je stage lopen bij je eigen werkgever.
Beter duurzaam
De rode draad doorheen de opleiding Agro- en biotechnologie is duurzaamheid. We leren je duurzaam en ethisch verantwoord omgaan met onze aarde, onze voeding, onze dieren en planten. Duurzaamheid komt aan bod in al haar aspecten, zowel economisch als ecologisch en sociaal. Die aanpak garandeert je een solide opleiding die je voorbereidt op een carriĆØre in een snel veranderende wereld. Ook moet je ethisch kunnen omgaan met mens, dier en omgeving. Betrokkenheid en ethisch denken zijn daarom zowel in het curriculum als in de omgang student-docent-werkveld van groot belang.
Jij aan het roer
In de opleiding Agro- en biotechnologie ligt de focus op jouw eigen inbreng, werkveldervaring en keuzemogelijkheden. In alle afstudeerrichtingen geven we je eerst een brede visie op het werkveld mee. Daarin leer je alle basisprincipes die je later in je job nodig zult hebben. Als je die basisprincipes onder de knie hebt, kun je ze zelf gaan toepassen op de themaās die je echt interesseren. We vertrekken dus altijd van jouw talenten en passies.
Evaluatie
De meeste vakken in de opleiding zijn semestervakken. Je legt hiervoor examen af in januari of in juni. Slaag je niet in eerste zit, heb je steeds een tweede examenkans in augustus. Als afstandsstudent kies je zelf of je examen aflegt samen met de dagstudenten of ās avonds om 18 uur. Voor andere vakken is er permanente evaluatie, onder meer op basis van opdrachten doorheen het jaar.

In welke job kom je terecht met dit (extra) diploma?
Na de afstudeerrichting Dierenzorg kun je heel wat richtingen uit.Ā
In welke jobs kun je aan de slag?
-
Dierenartsassistent
-
Dierentuinmedewerker
-
Zelfstandige
-
Consulent
-
Medewerker dienst dierenwelzijn van de overheid
-
Welzijnscontroleur

Op de koffie bij alumni
Het werkveld van Agro- en biotechnoloog is breed, hƩƩl breed.Ā Lees hier een aantal persoonlijke verhalen van onze afgestudeerden en het pad dat ze gekozen hebben:Ā waar zijn ze beland, hoe zijn ze daar geraakt, hebben ze misschien tips en tricks om aan die begeerde job te komen?Ā
Of wil je verder studeren?
Heb je een bachelordiploma Agro- en biotechnologie op zak en wil je nog verder studeren? Via een schakelprogramma kun je een master in de Industriƫle wetenschappen of een master in de Biowetenschappen behalen.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Wij staan voor je klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Download onze brochure of stel je vraagĀ onze trajectbegeleider.