Agro- en biotechnologie - Dierenzorg op maat van volwassenen

Ben je geboeid door dierengedrag, dierengezondheid, dierenverzorging en dierenwelzijn en is werken met dieren je grote droom, dan is de afstudeerrichting Dierenzorg echt iets voor jou.

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Odisee continue opleiding volwassenen avondonderwijs Dierenzorg

Een opleiding Agro- en biotechnologie - Dierenzorg. Wat houdt dat nu juist in?

Werk je in de dierenzorg, maar heb je geen bachelordiploma in die richting? Of heb je een andere achtergrond en wil je switchen naar die sector? Kies voor de bachelor Agro- en biotechnologie - Dierenzorg in afstandsonderwijs. Dankzij een individueel studietraject combineer je jouw opleiding met je huidige job en je gezinsleven.

 • Persoonlijk studietraject
 • Combinatie mogelijk met je job en je gezin
 • Focus op jouw interesse
 • Proeven van praktijk

Alles over dieren

In de afstudeerrichting Dierenzorg leer je alles over dierenwelzijn en dierengedrag. Je leert de behoeften van een diersoort correct inschatten en hoe je daarop kunt inspelen op vlak van verzorging, huisvesting of training. Je kijkt kritisch naar gangbare praktijken en ontwikkelt zo nodig alternatieven. De belangrijkste dierziekten komen aan bod en we besteden veel aandacht aan dierenvoeding en wetgeving. Binnen je opleiding kun je ook het extra diploma Proefdierkunde halen.

Stage

Tijdens je opleiding loop je stage bij bijvoorbeeld een dierenarts, in een asiel, dierenkliniek, dierentuin, therapeutisch centrum of in het wetenschappelijk onderzoek.

Tussen de beestjes

Heb je je diploma beet, kun je aan de slag in dierenparken, dierenklinieken, kinderboerderijen, dierenasielen of dierenopvangcentra. Misschien begin je wel je eigen zaak zoals een dierenpension of studeer je verder als dierengedragstherapeut. Of je draagt je steentje bij aan dierenwelzijn door een job bij de overheid.

 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten.

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Heb je al een hoger diploma of relevante werkervaring?

  Dan krijg je mogelijk vrijstellingen voor bepaalde vakken op basis van Eerder Verworven Kwalificaties of Competenties. Zo kun je vlugger afstuderen. Meer info hierover krijg je van je trajectbegeleider.

 • Onderzoek

  Veel docenten zijn ook actieve onderzoekers. De nieuwste bevindingen stoppen ze in je cursussen. De opleiding heeft zelfs een eigen onderzoekscentrum voor aquacultuur (Aqua-ERF). In Agro- en biotechnologie kun je zelf proeven van de echte wetenschap.

 • Ondernemende student

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ aan, waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Iets voor jou?

Dierenzorg, iets voor jou?

 • Je hebt een brede interesse in de natuur, planten en dieren.
 • Je bent geboeid door dierengedrag, dierengezondheid, dierenverzorging en dierenwelzijn.
 • Werken met dieren en ze verzorgen is je grote droom.
Meisje - nadenkend
Na mijn stage bij de Zoo van Antwerpen wist ik dat ik er aan de slag wou blijven. En die kans kreeg ik, nog voor ik afstudeerde! Via afstandsonderwijs kon ik mijn opleiding verder afronden en die kans dus met beide handen aangrijpen.
Jill Van Rompaey
Oud-student Dierenzorg
Jill Van Rompaey
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Begeleide zelfstudie

Afstandsonderwijs betekent dat je theoretische vakken voornamelijk thuis studeert via zelfstudie. Wij ondersteunen je hierbij via de digitale leeromgeving Toledo. Je vindt er per vak waarvoor je bent ingeschreven heel wat extra informatie: powerpoints, studeeraanwijzingen, mogelijke opdrachten, informatie over excursies … Toledo is ook het communicatiemiddel tussen studenten en docenten.Daarnaast voorzien we elk semester één of meerdere contactmomenten. De data worden bekendgemaakt bij de start van het academiejaar. Heb je vragen? Alle docenten die je wil spreken zijn dan beschikbaar.Wil je graag een les meevolgen met de dagstudenten? Dat is mogelijk in overleg met de docent. Afstandsstudenten zijn ook welkom op de georganiseerde monitoraten van Chemie of oefensessies van Rekenvaardigheden.

Praktijk en stage

Naast theorie staat er ook praktijk op het programma. Voor sommige vakken zal je je een aantal keer overdag moeten vrijmaken om practica bij te wonen. Je wordt hierover goed geïnformeerd bij de start van je opleiding. De data worden ook ruim op voorhand gecommuniceerd, zodat je de nodige regelingen kunt treffen.

In de tweede fase van je opleiding ga je een eerste keer op stage. De oriënterende stage omvat 10 studiepunten, wat overeenkomt met 30 stagedagen. Als afstandsstudent moet je die dagen niet aaneensluitend opnemen, je kunt je stage spreiden over verschillende dagen of periodes doorheen het academiejaar. Je eindstage, een pakket van 26 studiepunten of 55 stagedagen, kun je indien nodig zelfs spreiden over twee academiejaren. Waar je stage loopt kies je zelf, in samenspraak met de opleiding. In uitzonderlijke gevallen kun je stage lopen bij je eigen werkgever.

Beter duurzaam

De rode draad doorheen de opleiding Agro- en biotechnologie is duurzaamheid. We leren je duurzaam en ethisch verantwoord omgaan met onze aarde, onze voeding, onze dieren en planten. Duurzaamheid komt aan bod in al haar aspecten, zowel economisch als ecologisch en sociaal. Die aanpak garandeert je een solide opleiding die je voorbereidt op een carrière in een snel veranderende wereld. Ook moet je ethisch kunnen omgaan met mens, dier en omgeving. Betrokkenheid en ethisch denken zijn daarom zowel in het curriculum als in de omgang student-docent-werkveld van groot belang.

Jij aan het roer

In de opleiding Agro- en biotechnologie ligt de focus op jouw eigen inbreng, werkveldervaring en keuzemogelijkheden. In alle afstudeerrichtingen geven we je eerst een brede visie op het werkveld mee. Daarin leer je alle basisprincipes die je later in je job nodig zult hebben. Als je die basisprincipes onder de knie hebt, kun je ze zelf gaan toepassen op de thema’s die je echt interesseren. We vertrekken dus altijd van jouw talenten en passies.

Evaluatie

De meeste vakken in de opleiding zijn semestervakken. Je legt hiervoor examen af in januari of in juni. Slaag je niet in eerste zit, heb je steeds een tweede examenkans in augustus. Als afstandsstudent kies je zelf of je examen aflegt samen met de dagstudenten of ‘s avonds om 18 uur. Voor andere vakken is er permanente evaluatie, onder meer op basis van opdrachten doorheen het jaar.

Mentoring en coaching 2
Na je diploma

In welke job kom je terecht met dit (extra) diploma?

Na de afstudeerrichting Dierenzorg kun je heel wat richtingen uit. 

In welke jobs kun je aan de slag?

 • Dierenartsassistent
 • Dierentuinmedewerker
 • Zelfstandige
 • Consulent
 • Medewerker dienst dierenwelzijn van de overheid
 • Welzijnscontroleur
studente

Op de koffie bij alumni

Het werkveld van Agro- en biotechnoloog is breed, héél breed. Lees hier een aantal persoonlijke verhalen van onze afgestudeerden en het pad dat ze gekozen hebben: waar zijn ze beland, hoe zijn ze daar geraakt, hebben ze misschien tips en tricks om aan die begeerde job te komen? 

Of wil je verder studeren?

Heb je een bachelordiploma Agro- en biotechnologie op zak en wil je nog verder studeren? Via een schakelprogramma kun je een master in de Industriële wetenschappen of een master in de Biowetenschappen behalen.

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, KMO-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Studeren als werkzoekende

Ben je werkzoekend, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma halen met behoud van je werkloosheidsuitkering.  Als de opleiding die je kiest erkend is als OKOT-opleiding (voluit: onderwijskwalificerend leertraject, dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding. In andere gevallen moet je hiervoor eerst een aanvraag indienen bij de VDAB. Telt je studieprogramma minder dan 27 studiepunten of vallen de lessen ‘s avonds en/of op zaterdag, dan moet je sowieso beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt.

Campus Sint-Niklaas

Campus Sint-Niklaas is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer: het gebouw ligt op tien minuten wandelen van de Grote Markt en op vijftien minuten van het station. De moderne infrastructuur en de warme, familiale sfeer zullen je zeker bevallen. Daarnaast heeft de campus ook een eigen onderzoekscentrum voor aquacultuur (Aqua-ERF), waar je tijdens stages en korte projecten kunt proeven van de echte wetenschap.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?