Elektromechanica op maat van volwassenen

Ben je in de ban van de werking en de opbouw van machines? Kun je niet wachten om zelf toestellen te ontwerpen of te optimaliseren, door eraan te sleutelen of in hun programmeercode te duiken? Wil je alles te weten komen over duurzaam energieverbruik? Dan ben je bij de opleiding Elektromechanica aan het juiste adres. Technische bagage is geen must. Goesting om later een ongelofelijk boeiende carrière uit te bouwen in een werkzekere wereld wel.

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Odisee continue opleiding volwassenen avondonderwijs Elektromechanica

Een opleiding Elektromechanica. Wat houdt dat nu juist in?

Heb je een technische job maar geen technisch diploma? Of ben je in de ban van de werking en opbouw van machines? Geïnteresseerd in de werking van HVAC (Heating, Ventilation en Air Conditioning)? Wil je je omscholen om in te spelen op de enorme vraag naar technisch talent? Dan ben je bij de opleiding Elektromechanica aan het juiste adres. Dankzij het traject in afstandsonderwijs kun je zelf je programma samenstellen. Zo combineer je de opleiding vlot met je werk en je gezinsleven. Bovendien is de opleiding erkend in het kader van Vlaams opleidingsverlof.

 • Persoonlijk studietraject
 • Combinatie mogelijk met je job en je gezin
 • Samenwerken met industriële bedrijven
 • Theorie en veel praktijk
 • Focus op jouw interessegebied

De bachelor Elektromechanica is een gevarieerde en praktijkgerichte opleiding, waarin verschillende vakgebieden aan bod komen. Om te beginnen leer je de basisprincipes van Mechanica, Elektriciteit, Elektronica, Automatisering en Energietechnologie. De klemtoon ligt daarbij niet enkel op de theorie maar ook op de praktische toepassing ervan. Vervolgens verdiep je je in een van de twee afstudeerrichtingen: Elektromechanica of Klimatisering. Uiteindelijk zul je de werking en de opbouw van machines of klimatiseringsinstallaties zo goed begrijpen, dat je ze zelf zou kunnen ontwerpen.

Duaal leren

Tijdens de labo’s ga je aan de slag met mechanische en elektrotechnische praktijkoefeningen. Je past de theorie toe in de praktijk. Vanaf het eerste jaar word je uitgedaagd om met je projectgroep een oplossing te vinden voor echte problemen uit de industrie. Hiervoor werk je nauw samen met industriële bedrijven: de perfecte eerste kennismaking met je toekomstig werkdomein. 

Afstandsonderwijs

Als afstandsstudent volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar volgens een persoonlijk studietraject.

Dat wil zeggen dat je de opleidingsonderdelen spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt. Elke afstandsstudent heeft dus een uniek programma. 

 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Heb je al een hoger diploma of relevante werkervaring?

  Waarschijnlijk heb je recht op vrijstellingen of stageduurvermindering op basis van Eerder Verworven Kwalificaties of Competenties. Let op, vakken van het secundair onderwijs (inclusief 7e jaar) komen niet in aanmerking voor vrijstellingen. Voor meer informatie kun je terecht bij de trajectbegeleider.

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

 • Voltijdse dagopleiding

  Als je werk- en privésituatie het toelaat, ben je als volwassene uiteraard ook welkom om samen met onze reguliere studenten een opleiding te volgen in voltijds dagonderwijs. De kans bestaat dat je recht hebt op vrijstellingen dankzij je eerder behaald diploma of je werkervaring. 

Iets voor jou?

Elektromechanica, iets voor jou?

 • Je bent een doener, werkt graag hands-on en haalt meer voldoening uit praktijk dan uit theorie.
 • Je wil de werking en opbouw van machines doorgronden.
 • Je denkt technologisch. Problemen oplossen is jouw ding.
 • Later wil je een job waarin je niet de hele dag aan een bureau zit.
Meisje - nadenkend
Je moet jezelf goed organiseren om de opleiding te volgen in combinatie met werk en gezin. Maar als je doorzet, krijg je wel een volwaardig bachelordiploma dat op de arbeidsmarkt heel gewild is.
Koen
Oud-student Elektromechanica
Elektromechanica testimonial
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Praktijk (op de campus)

Naast theorie moet je als toekomstig bachelor in de Elektromechanica uiteraard heel wat praktische vaardigheden aanleren. Sommige praktijkoefeningen kun je thuis doen. Heb je daar niet de juiste tools voor, dan mag je gebruikmaken van het materiaal in de modern uitgeruste praktijklokalen van Campus Aalst.

Voor specifieke oefeningen rond draaien en frezen en elektrisch en mechanisch ontwerp heb je begeleiding nodig van de docent. Voor die praktijkonderdelen zul je dus sowieso regelmatig naar de campus moeten komen. Het aantal terugkomdagen hangt af van de opleidingsonderdelen waarvoor je bent ingeschreven. Reken op gemiddeld één terugkomdag per twee studiepunten. Neem je 30 studiepunten op, dan heb je dat jaar zo’n 15 terugkommomenten waarvan sommige online worden aangeboden.

Stage

Er staan twee stages op het programma. De eerste korte stage duurt drie tot negen dagen, afhankelijk van je afstudeerrichting. De tweede stage in de laatste fase van je opleiding duurt 12 weken en is gekoppeld aan je bachelorproef. De meeste afstandsstudenten werken op dat moment in de sector en bepalen in samenspraak met hun werkgever een onderwerp waarin zij zich kunnen verdiepen in het kader van hun bachelorproef. Op die manier kunnen zij stage lopen op de eigen werkplek. Ben je nog niet aan de slag in de elektromechanica? Of wil je liever in een ander bedrijf stage lopen? Dat kan, bijvoorbeeld via een verlofstelsel. Wij helpen je om de stage zo flexibel mogelijk in te vullen.

Theorie + praktijk

Elk semester start met een verplichte startavond. Die kun je ook online volgen. Daarop krijg je

uitleg over de vakken die op het programma staan en kun je direct afspraken maken of verduidelijking vragen over het verloop van het semester. Zo kun je maximaal zelfstandig aan de slag. Theoretische vakken studeer je namelijk thuis via zelfstudie. In je eigen tempo dus, zonder dat je naar de campus moet komen. Daarbij sta je natuurlijk niet alleen. Als je vragen hebt bij de leerinhouden kun je steeds een afspraak maken om langs te komen op de campus. De docenten zijn ook steeds bereikbaar per mail om je vooruit te helpen.

Evaluatie

De examens van de theorievakken worden overdag afgenomen. Reken voor een studieprogramma van 30 studiepunten op ongeveer tien examens, verdeeld over januari en juni. Wie niet slaagt in de eerste zit mag een tweede keer deelnemen in de periode van 16 augustus tot 4 september. Soms vinden er ook enkele tussentijdse examens plaats in november en april. Voor labo’s en projectvakken is er vaak permanente evaluatie, eventueel gevolgd door een examen.

Bachelor elektromechanica header
Na je diploma

In welke job kom je terecht met dit (extra) diploma?

Als bachelor in de Elektromechanica ben je de schakel tussen de ingenieur en de uitvoerder. Je bent de spilfiguur in verschillende processen: van ontwerp tot planning en uitvoering, en zowel in de test- als optimalisatiefase. Na je opleiding ben je een echte probleemoplosser. De vaardigheden die je in je opleiding onder de knie kreeg, komen ongetwijfeld dagelijks van pas in je toekomstige job.

Waar kun je aan de slag?

 • Als verantwoordelijke voor de installatie en het onderhoud van productieprocessen 
 • Kies je voor Klimatisering, dan wacht je een carrière in HVAC (Heating, Ventilation en Air Conditioning)
 • Als projectleider
 • In een studiebureau
 • Als ontwerper
 • Op een dienst (na)verkoop
 • Als zelfstandig ondernemer
lager onderwijs

Of wil je verder studeren?

Met een diploma Elektromechanica kun je na een schakelprogramma het diploma van master in de Industriële wetenschappen–elektromechanica behalen. Zo heb je een bijkomend universitair diploma van de KU Leuven op zak. Je kunt het schakelprogramma en de master volgen op de Technologiecampus in Gent. Ook een banaba Energietechnologie is mogelijk.

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, KMO-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Studeren als werkzoekende

Ben je werkzoekend, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma halen met behoud van je werkloosheidsuitkering. Als de opleiding die je kiest erkend is als OKOT-opleiding (voluit: onderwijskwalificerend leertraject, dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding. In andere gevallen moet je hiervoor eerst een aanvraag indienen bij de VDAB. Telt je studieprogramma minder dan 27 studiepunten of vallen de lessen ‘s avonds en/of op zaterdag, dan moet je sowieso beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. 

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof, betaald educatief verlof of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

Campus Aalst

Campus Aalst is uitgerust met moderne lokalen. Voor projecten en praktijksessies kun je terecht in goed ingerichte labo’s. Rondom het gebouw liggen vierhonderd parkeerplaatsen, een grote overdekte fietsenstalling en een overdekte stalplaats voor motorfietsen. De campus ligt vlak bij de afrit van de autosnelweg en is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. De grote sportzaal kun je naar hartenlust (en gratis) gebruiken en her en der kun je op de campus tafelvoetbal en tafeltennis spelen. Het draadloos internet is op de hele campus gratis ter beschikking. Ontspannen doe je in het salon aan de ingang van onze hogeschool.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?