Kleuteronderwijs op maat van volwassenen

Heb je als volwassene de wens om je bij te scholen of om te scholen tot leraar Kleuteronderwijs?

Aan Odisee kan je terecht voor een opleiding op jouw maat: dagtraject, afstandsonderwijs, Leraar-In-Opleiding (LIO)-traject, OKOT-opleiding met steun van de VDAB. Je kan zelfs starten in de maand februari.

Samen met je trajectbegeleider bekijken we of je in aanmerking komt voor een verkort traject. We houden sowieso rekening met jou en je behaalde diploma’s of creditbewijzen.

Daarnaast gaan we op zoek naar een flexibel traject dat aansluit bij je mogelijkheden en contexten (o.a. combinatie werk en/of gezin).

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs Lerarenopleiding Kleuteronderwijs

Verkort programma

Heb je al een diploma hoger onderwijs dan worden deze competenties gevaloriseerd en kom je in aanmerking voor een verkort traject. Het programma omvat 60 tot 120 studiepunten. We werken met standaardvrijstellingspakketten afhankelijk van de studierichting van jouw bepaalde diploma('s). De vrijstellingen die je krijgt worden in een intakegesprek besproken met je trajectbegeleider.

Studeren als LIO-student

Ben je aangesteld als leraar en wil je de educatieve bachelor Lager Onderwijs volgen? ​Dan kan je tot 30 studiepunten praktijk invullen als leraar-in-opleiding, met een LIO-statuut. Je school neemt, in samenspraak met de lerarenopleiding, een deel van je praktische opleiding op. Je ontvangt een salaris.​

Voorwaarden:

 • Je bent aangesteld als leraar en volgt tegelijk een lerarenopleiding.​
 • Je school is akkoord dat je de lerarenopleiding volgt met een LIO-statuut.​
 • Je opdracht omvat op jaarbasis minstens 500 uren-leraar, lesuren, leraarsuren of lestijden​.

Wat meer info?

In nevenstaand keuzemenu vind je van elk flexibel traject meer informatie.

Traject Dagonderwijs

Persoonlijk studieprogramma

De volledige opleiding Kleuteronderwijs telt 180 studiepunten, wat overeenkomt met drie jaar voltijds studeren. Heb je al een hoger diploma, dan moet je niet alle 180 studiepunten opnemen. Je wordt namelijk vrijgesteld van heel wat opleidingsonderdelen. Van welke opleidingsonderdelen precies hangt af van je vooropleiding. Tijdens een persoonlijk gesprek met je trajectbegeleider bekijk je samen welke credits je al behaalde en welke vakken je nog moet volgen.

Heb je al een onderwijsdiploma, dan zal je persoonlijk studieprogramma ongeveer 60 studiepunten tellen. Je kunt je Educatieve bachelor Kleuteronderwijs dan op één jaar afronden. Heb je een diploma van een andere richting, reken dan op een studieprogramma van maximaal 120 studiepunten. Dat komt overeen met ongeveer twee jaar studeren.

In dagonderwijs

Je persoonlijk studieprogramma is opgebouwd uit vakken uit het eerste, tweede en derde jaar van de reguliere Educatieve bachelor Kleuteronderwijs. Je sluit je telkens aan bij de verschillende klasgroepen om de lessen overdag mee te volgen. Maak je geen zorgen, je bent niet de enige student met een persoonlijk studieprogramma! Je zult je dus zeker goed omringd voelen op de campus.

Als toekomstige kleuteronderwijzer(es) moet je uiteraard ook proeven van de praktijk. Na een eerste verkenning van de dagelijkse realiteit in een kleuterklas groei je stilaan naar je eerste lesopdrachten toe. Je stages kun je lopen op een school in je eigen regio. Ben je al leraar lager of secundair onderwijs, dan krijg je een vrijstelling voor een deel van de stages.

Traject Afstandsonderwijs

Begeleide zelfstudie

Tijdens een startsessie aan het begin van het academiejaar krijg je jouw studiemateriaal, een introductie tot de digitale leeromgeving Toledo en tot de opleidingsonderdelen die je opneemt. Elke cursus is voorzien van een studiewijzer zodat je weet wat de hoofdzaken zijn, waar de valkuilen zich situeren en welke tips en tricks je kunnen helpen bij het verwerken van de leerstof. Zo kun je maximaal zelfstandig aan de slag. Alle theoretische vakken verwerk je namelijk via zelfstudie. Daarbij sta je natuurlijk niet alleen. Via Toledo en groepen op sociale media leg je contact met medestudenten, zodat je elkaar kunt helpen bij vragen of problemen. Je begeleidende docenten zijn ook bereikbaar per mail of op de campus.

Stage

De kneepjes van het onderwijsvak leer je natuurlijk ook al doende. Daarom loop je vanaf het begin van de opleiding jaarlijks een aantal weken stage. Een deel ervan bestaat uit didactische oefeningen zoals observatieopdrachten, het andere deel is actieve stage. Je bepaalt zelf je stageperiode en je stageschool. Als je al werkt in het kleuteronderwijs, kun je onder bepaalde voorwaarden stage lopen in je eigen klas of school. Meer gedetailleerde informatie vind je op stage.odisee.be/onderwijs.

Contactmomenten

Daarnaast word je op dinsdagavonden en een paar zaterdagvoormiddagen verwacht op de campus in Aalst. Tijdens die contactmomenten krijg je ofwel een inleiding die je op weg helpt om de leerstof te verwerken ofwel een praktijkgeoriënteerde synthese van leerstof die je al instudeerde. Kort voor de examenperiode voorzien we nog een moment waarop je vragen kunt stellen. De precieze data worden bij de start van het academiejaar bekendgemaakt. Aanwezigheid is sterk aanbevolen.

Crea-doen, crea-denken, crea-durven

Een sprekende pop, een voorwerp dat tot leven komt, liedjes zingen, je stem grappig gebruiken, ritmes nabootsen, dansen, versjes opzeggen… Daarmee kun je kleuters meteen boeien. In je opleiding maak je kennis met allerlei muzische elementen en tijdens je stages ga je er zelf mee aan de slag. Zo ontwikkel je als het ware een ‘muzische grondhouding’: het wordt voor jou vanzelfsprekend om muzische elementen in je activiteiten te integreren. Je zult zien dat kleuters ervan genieten.

Innoveren kun je leren

Ook je docenten leren voortdurend bij. Ze gaan publiek door te schrijven op de veelgelezen blog ‘Kleutergewijs’ en doen onderzoek naar vernieuwende klaspraktijken. Je opleiding loopt in de kijker met projecten die de zelfsturing van kleuters versterken, hun taalontwikkeling stimuleren en hun STEM-vaardigheden doen ontluiken. Bovendien kun je voor je bachelorproef of een keuzestage schouder aan schouder met je docenten aan die projecten werken. Studeer je vervolgens af met zo’n project, dan word je meteen een pionier in de praktijk. Of je kunt kiezen voor de begeleiding en verbetering van snoezelsessies of natuurleerpaden voor kleuters die op bezoek komen op de campus. We geven je maar één raad: wat je ook kiest, ga ervoor.

Evaluatie

Je stages worden geëvalueerd op basis van een stagemap en feedback van de stageschool. Voor theoretische vakken leg je een examen af. Voor elk opleidingsonderdeel krijg je twee examenkansen. De eerste examenperiode valt in januari voor de vakken van het eerste semester of in juni voor de vakken van het tweede semester, de tweede in augustus-september. Examens worden ’s avonds of op zaterdagvoormiddag georganiseerd.

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

STARTTOETS

Leg jouw verplichte én bindende starttoets voor de lerarenopleiding af.

Studenten die zich willen inschrijven voor een lerarenopleiding moeten in heel Vlaanderen deelnemen aan een verplichte én bindende starttoets.

Waarom?

Het resultaat van de starttoets geeft aan waar je staat met je basiskennis: waar liggen je sterktes en wat beheers je minder? Dan kan je van meet af aan inzetten op die mindere punten.

educatief graduaat
Iets voor jou?

Kleuteronderwijs, iets voor jou?

 • Het liefst spendeer je je hele dag tussen jonge kinderen.
 • Je hebt een open en creatieve geest, bent speels en muzisch.
 • Je kijkt ernaar uit om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling.
 • Er zit een uitstekende communicator en organisator in jou verscholen.
 • Leren van anderen vind je top, projecten met medestudenten uitwerken ook.
Meisje - nadenkend
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Na je opleiding bij Odisee ben je in staat om kleuters te helpen bij hun eerste stappen in de grote wereld. Je laat hen kennismaken met allerlei materialen, kunstvormen, taal en getallen. Stap voor stap bouw je mee aan de vorming van hun persoonlijkheid, via interactie met hun omgeving, de ervaring met nieuwe dingen en communicatie met anderen. Zo verwerven ze belangrijke basishoudingen en -vaardigheden. Je hebt een groot inlevingsvermogen en gelooft rotsvast in de mogelijkheden van jonge kinderen. Daarnaast koester je liefde voor elk kind dat je wordt toevertrouwd. In de klas zorg je voor een grote variatie aan speelse activiteiten en geniet je met volle teugen van de spontane reacties van de kleuters.

Waar kun je aan de slag?

 • Als kleuteronderwijzer(es) met een eigen kleuterklasje in het vrij, gemeentelijk of gemeenschappelijk onderwijs.
 • Als zorgleraar, om kleuters die extra aandacht kunnen gebruiken individueel te begeleiden.
 • Als leraar Lichamelijke opvoeding.
 • In de eerste graad van het lager onderwijs.
 • In de culturele sector of jeugd- en gehandicaptenzorg.
 • In een kinderdagverblijf of kinderbibliotheek.
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren?

Steeds meer studenten studeren verder. Vanuit de Educatieve bachelor Kleuteronderwijs heb je o.a. de keuze uit een Educatieve bachelor Lager onderwijs via een verkort traject of een Master Pedagogische wetenschappen

Ook een banaba is een optie, zoals Zorgverbreding en remediërend leren, Buitengewoon onderwijs of Schoolontwikkeling.

Nieuw - Wil je jouw expertise als onderwijsprofessional verrijken en verdiepen? Professionaliseer je dan verder in leermethoden, leerpsychologie en schoolontwikkeling via de nieuwe opleiding master in het Basisonderwijs

Levenslang leren

Als leraar leer je een leven lang. Ontdek hier al onze postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries... op maat van leraars. 

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, kmo-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige... Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures op de onderstaande pagina's. 

Studeren als werkzoekende

Ben je werkzoekend, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma halen met behoud van je werkloosheidsuitkering. Als de opleiding die je kiest erkend is als OKOT-opleiding (voluit: onderwijskwalificerend leertraject, dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding. In andere gevallen moet je hiervoor eerst een aanvraag indienen bij de VDAB. Telt je studieprogramma minder dan 27 studiepunten of vallen de lessen ‘s avonds en/of op zaterdag, dan moet je sowieso beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Surf naar odisee.be/studeren-als-werkzoekende-bij-vdab of contacteer trajectbegeleider Ellen Danckaert voor meer info.

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof, betaald educatief verlof of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet. 

Campussen

Campus Aalst

Kies je voor Kleuteronderwijs in afstandsonderwijs of volg je het verkort programma  op Campus Aalst, dan studeer je vlak bij de stad, maar toch in een rustige, groene omgeving. In het natuureducatief centrum steek je extra veel op over natuur- en omgevingseducatie. En ook ons snoezeldorp is een echte blikvanger.

Campus Brussel

Volg je het verkort programma Kleuteronderwijs op Campus Brussel, dan word je ondergedompeld in de rijke diversiteit van onze hoofdstad. Daarnaast stimuleren we je om je meest creatieve ik naar boven te halen.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?