Kleuteronderwijs op maat van volwassenen
Wil je graag jonge kinderen begeleiden in hun ontdekking van de wereld? Heb je creatieve vingers en hou je ervan om te zien hoe ze bijleren? Vind je het fascinerend om te ontdekken hoe je kinderen kunt ondersteunen in hun ontwikkeling? Schrijf je dan als de bliksem in voor de opleiding leraar Kleuteronderwijs.

De opleiding Kleuteronderwijs. Wat houdt dat nu juist in?
Heb je nog geen hoger diploma en laat je werk- of privĆ©situatie niet toe om overdag te studeren? Dan is het afstandstraject van de Educatieve bachelor Kleuteronderwijs iets voor jou. Je verwerkt de leerstof grotendeels via zelfstudie en je wordt alleen op dinsdagavonden en een paar zaterdagvoormiddagen op de campus in Aalst verwacht. Als je al een hoger diploma hebt, krijg je heel wat vrijstellingen.Ā Heb je al een hoger diploma en kunĀ je overdag wel naar de les komen? Dan kom je in aanmerking voor een verkort traject overdag.Ā
-
Persoonlijk studietraject
-
Combinatie mogelijk met je job en je gezin
-
Accent op muzische vorming
-
Groeien in groeigroepen doorheen je stage
-
Geen kloof tussen studenten en docenten
Kinderen maken tussen tweeƫnhalf en zes jaar een enorme ontwikkeling door. Ze ontdekken zichzelf, de anderen en de wereld. Ze leggen de fundamenten voor hun toekomst. Als kleuteronderwijzer(es) krijg je de kans hen te ondersteunen tijdens die boeiende ontdekkingstocht. Je krijgt een praktijkgerichte opleiding met veel afwisseling Ʃn met de nodige theoretische achtergrond. Daarbij kun je rekenen op een intensieve en persoonlijke begeleiding. Zo groei je langzaam uit tot een leraar die perfect weet hoe hij/zij in de klas moet reageren.
Persoonlijke begeleiding
Tijdens je opleiding leer je een activiteitenaanbod creƫren dat aansluit bij de leefwereld van kleuters en tegelijkertijd ook hun wereld verruimt. Dat vraagt van jou een sterk inlevingsvermogen, vertrouwen in de mogelijkheden van jonge kinderen, expressiviteit en creativiteit. Een hele uitdaging dus, maar we begeleiden je persoonlijk bij dat proces.
De kracht van klank, beeld en beweging
Je ontdekt tijdens je opleiding hoe je jonge kinderen zo goed mogelijk ondersteunt en hen helpt in hun ontwikkeling. Zo leer je bijvoorbeeld de taal en de muzische ontwikkeling van kleuters te stimuleren. Je krijgt ook vakken die je helpen om verantwoord pedagogisch te handelen. Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds minder les en steeds meer praktijk. Na een eerste verkenning van de dagelijkse realiteit in een kleuterklas, groei je stilaan naar je eerste lesopdrachten toe. Natuurlijk word je daarbij geholpen.
Afstandsonderwijs
Als afstandsstudent volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar volgens een persoonlijk studietraject.
Dat wil zeggen dat je de opleidingsonderdelen spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt. Elke afstandsstudent heeft dus een uniek programma.Ā Als je al een hoger diploma hebt en je overdag kunt vrijmaken om naar de les te komen, kun je ook inschrijven voor een verkort traject van deĀ Educatieve bachelor Kleuteronderwijs in dagonderwijs.Ā
Laat je overtuigen door onze studenten




Enkele vakken op een rijtje
De volledige Educatieve bachelor Kleuteronderwijs omvat 180 studiepunten en duurt in voltijds dagonderwijs drie jaar. Als je jouw studie combineert met een job en/of een gezin, is het moeilijk om naast die verplichtingen voldoende tijd vrij te maken om zo snel je diploma te behalen. Wij bieden je daarom de kans om je opleidingsonderdelen te spreiden over een langere periode. Hoe lang? Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Je trajectbegeleider stippelt samen met jou een individueel traject uit, met het aantal studiepunten dat haalbaar is in jouw situatie.
Leg jouw verplichte maar niet-bindende instaptoets voor de lerarenopleiding af.
Studenten die zich willen inschrijven voor een lerarenopleiding moeten in heel Vlaanderen deelnemen aan een verplichte, maar niet-bindende instaptoets. De resultaten zijn niet bepalend om je te kunnen inschrijven, maar je moet de toets wel afgelegd hebben.Ā De instaptoets heeft als doel jou als aankomende student een spiegel voor te houden over je startcompetenties.
Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?
Kleuteronderwijs, iets voor jou?
-
Het liefst spendeer je je hele dag tussen jonge kinderen.
-
Je hebt een open en creatieve geest, bent speels en muzisch.
-
Je kijkt ernaar uit om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling.
-
Er zit een uitstekende communicator en organisator in jou verscholen.
-
Leren van anderen vind je top, projecten met medestudenten uitwerken ook.

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk
Begeleide zelfstudie
Tijdens een startsessie aan het begin van het academiejaar krijg je jouw studiemateriaal, een introductie tot de digitale leeromgeving Toledo en tot de opleidingsonderdelen die je opneemt. Elke cursus is voorzien van een studiewijzer zodat je weet wat de hoofdzaken zijn, waar de valkuilen zich situeren en welke tips en tricks je kunnen helpen bij het verwerken van de leerstof. Zo kun je maximaal zelfstandig aan de slag. Alle theoretische vakken verwerk je namelijk via zelfstudie. Daarbij sta je natuurlijk niet alleen. Via Toledo en groepen op sociale media leg je contact met medestudenten, zodat je elkaar kunt helpen bij vragen of problemen. Je begeleidende docenten zijn ook bereikbaar per mail of op de campus.
Stage
De kneepjes van het onderwijsvak leer je natuurlijk ook al doende. Daarom loop je vanaf het begin van de opleiding jaarlijks een aantal weken stage. Een deel ervan bestaat uit didactische oefeningen zoals observatieopdrachten, het andere deel is actieve stage. Je bepaalt zelf je stageperiode en je stageschool. Als je al werkt in het kleuteronderwijs, kun je onder bepaalde voorwaarden stage lopen in je eigen klas of school. Meer gedetailleerde informatie vind je op stage.odisee.be/onderwijs.
Contactmomenten
Daarnaast word je op dinsdagavonden en een paar zaterdagvoormiddagen verwacht op de campus in Aalst. Tijdens die contactmomenten krijg je ofwel een inleiding die je op weg helpt om de leerstof te verwerken ofwel een praktijkgeoriƫnteerde synthese van leerstof die je al instudeerde. Kort voor de examenperiode voorzien we nog een moment waarop je vragen kunt stellen. De precieze data worden bij de start van het academiejaar bekendgemaakt. Aanwezigheid is sterk aanbevolen.
Crea-doen, crea-denken, crea-durven
Een sprekende pop, een voorwerp dat tot leven komt, liedjes zingen, je stem grappig gebruiken, ritmes nabootsen, dansen, versjes opzeggen⦠Daarmee kun je kleuters meteen boeien. In je opleiding maak je kennis met allerlei muzische elementen en tijdens je stages ga je er zelf mee aan de slag. Zo ontwikkel je als het ware een āmuzische grondhoudingā: het wordt voor jou vanzelfsprekend om muzische elementen in je activiteiten te integreren. Je zult zien dat kleuters ervan genieten.
Innoveren kun je leren
Ook je docenten leren voortdurend bij. Ze gaan publiek door te schrijven op de veelgelezen blog āKleutergewijsā en doen onderzoek naar vernieuwende klaspraktijken. Je opleiding loopt in de kijker met projecten die de zelfsturing van kleuters versterken, hun taalontwikkeling stimuleren en hun STEM-vaardigheden doen ontluiken. Bovendien kun je voor je bachelorproef of een keuzestage schouder aan schouder met je docenten aan die projecten werken. Studeer je vervolgens af met zoān project, dan word je meteen een pionier in de praktijk. Of je kuntĀ kiezen voor de begeleiding en verbetering van snoezelsessies of natuurleerpaden voor kleuters die op bezoek komen op de campus. We geven je maar ƩƩn raad: wat je ook kiest, ga ervoor.
Evaluatie
Je stages worden geĆ«valueerd op basis van een stagemap en feedback van de stageschool. Voor theoretische vakken leg je een examen af. Voor elk opleidingsonderdeel krijg je twee examenkansen. De eerste examenperiode valt in januari voor de vakken van het eerste semester of in juni voor de vakken van het tweede semester, de tweede in augustus-september. Examens worden ās avonds of op zaterdagvoormiddag georganiseerd.

Wist je dat je ook een verkort programma kunt volgen?
Heb je al een hoger diploma en wil je nu ook het bachelordiploma Kleuteronderwijs behalen? Kun je je tijdens de week vrijmaken om lessen bij te wonen? Dan is het verkort programma van de Educatieve bachelor Kleuteronderwijs je op het lijf geschreven. Hoeveel studiepunten jouw verkort programma telt, is afhankelijk van je vooropleiding.
En wat nadat je je diploma behaald hebt?
Na je opleiding bij Odisee ben je in staat om kleuters te helpen bij hun eerste stappen in de grote wereld. Je laat hen kennismaken met allerlei materialen, kunstvormen, taal en getallen. Stap voor stap bouw je mee aan de vorming van hun persoonlijkheid, via interactie met hun omgeving, de ervaring met nieuwe dingen en communicatie met anderen. Zo verwerven ze belangrijke basishoudingen en -vaardigheden. Je hebt een groot inlevingsvermogen en gelooftĀ rotsvast in de mogelijkheden van jonge kinderen. Daarnaast koester je liefde voor elk kind dat je wordt toevertrouwd. In de klas zorg je voor een grote variatie aan speelse activiteiten en geniet je met volle teugen van de spontane reacties van de kleuters.
Waar kun je aan de slag?
-
Als kleuteronderwijzer(es) met een eigen kleuterklasje in het vrij, gemeentelijk of gemeenschappelijk onderwijs.
-
Als zorgleraar, om kleuters die extra aandacht kunnen gebruiken individueel te begeleiden.
-
Als leraar Lichamelijke opvoeding.
-
In de eerste graad van het lager onderwijs.
-
In de culturele sector of jeugd- en gehandicaptenzorg.
-
In een kinderdagverblijf of kinderbibliotheek.

Of wil je verder studeren?
Steeds meer studenten studeren verder. Vanuit de Educatieve bachelor Kleuteronderwijs heb je o.a. de keuze uit een Educatieve bachelor Lager onderwijs via een verkort traject of een Master Pedagogische wetenschappen
Ook een banaba is een optie, zoals Zorgverbreding en remediƫrend leren, Buitengewoon onderwijs of Schoolontwikkeling.
Levenslang leren
Als leraar leer je een leven lang. Ontdek hier al onzeĀ postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries... op maat van leraars.Ā
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Trajectbegeleiders staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Download onze brochure of stel je vraag aan onze trajectbegeleiders.