Organisatie en management op maat van volwassenen

Ben je op zoek naar een opleiding met een focus op talen? Wil je je verdiepen in de gangbare computertoepassingen en je digitale skills optimaliseren? Wil je events organiseren en je verantwoordelijkheid leren opnemen bij projecten? Zoek je een opleiding waarbij communicatie erg belangrijk is? Zoek niet langer: Organisatie en Management is de perfecte opleiding voor jou.

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Odisee Continue opleiding avondonderwijs Organisatie en management business Office management

Een opleiding Organisatie en management. Wat houdt dat nu juist in?

Wil je aan de slag in organisatie en management, human resources of customer support? Of heb je eerder affiniteit met gezondheidszorg, de farmaceutische sector of medische hulpmiddelen? Of misschien ben je verpleegkundige of vroedvrouw en wil je je omscholen naar een meer organiserende functie? De bachelor Organisatie en management maakt het mogelijk. Afhankelijk van je interesse kies je voor de afstudeerrichting Business & Languages of Health care management. Dankzij het traject in afstandsonderwijs kun je jouw studie combineren met je huidige job en je gezinsleven.

 • Persoonlijk studietraject
 • Combinatie mogelijk met je job en je gezin
 • Communicatie en talen
 • Organiseren als een pro
 • Focus op jouw interessegebied

Afgestudeerde bachelors in Organisatie en management behoren tot de best geïnformeerde medewerkers van een bedrijf omdat ze dagelijks in contact staan met collega’s, klanten en bezoekers. Ze communiceren vlot in verschillende talen, sturen projecten aan, beheren de agenda en organiseren vergaderingen, reizen of kleine en grote evenementen. Als co-managers spelen ze een centrale rol in het dagelijkse reilen en zeilen op de werkvloer. Dankzij hen kan een manager zich optimaal op het beleid focussen.

Onmisbaar in elke organisatie

Organisatie en management is opgebouwd rond de vier rollen die je later vervult in een organisatie: co-manager, communicator, informatiebeheerder en organisator. Bedrijven staan te springen om starters met jouw vaardigheden. Bachelors in Organisatie en management zijn veelzijdige duizendpoten met een gevarieerde job. De ene dag organiseer je een internationale videoconferentie, de volgende dag verbaas je je collega’s met een bedrijfsevenement. Afwisseling troef!

Twee afstudeerrichtingen

Tijdens je opleiding werk je stap voor stap aan je talenten: ben je een organisatietalent en neem je gemakkelijk initiatief? Leg je vlot contacten of blijf je liever op de achtergrond? Communiceer je helder en aantrekkelijk of werk je liever planningen uit? Via keuzemodules, projecten, stages en buitenlandse ervaringen, vind je je eigen interesses. Bovendien heb je de keuze uit twee afstudeerrichtingen: Business & Languages of Health care management.  

Afstandsonderwijs

Als afstandsstudent volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar volgens een persoonlijk studietraject.
Dat wil zeggen dat je de opleidingsonderdelen spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt. Elke afstandsstudent heeft dus een uniek programma. 

Waarom studeren bij Odisee?

Laat je overtuigen door onze studenten

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Heb je al werkervaring in de sector?

  Dan heb je mogelijk recht op vrijstellingen op basis van Eerder Verworven Competenties. Volgde je al hoger onderwijs in een aanverwante richting? Dan kun je verworven credits laten erkennen als Eerder Verworven Kwalificaties om vrijstellingen te krijgen. Daarnaast is het mogelijk om een vrijstelling te krijgen voor Frans, Engels (en bij Business & Languages ook voor Duits of Spaans) als je slaagt voor een taaltest. Meer info krijg je van de trajectbegeleider.

 • Starten in februari

  Het is ook mogelijk om je opleiding te starten in februari, bij de start van het tweede semester.

 • Voltijdse dagopleiding

  Als je werk- en privésituatie het toelaat, ben je als volwassene uiteraard ook welkom om samen met onze reguliere studenten een opleiding te volgen in voltijds dagonderwijs. De kans bestaat dat je recht hebt op vrijstellingen dankzij je eerder behaald diploma of je werkervaring. 

Tijdens de opleiding beviel ik van een dochter, bouwden we volop aan ons huisje en vond ik werk in een ziekenhuis ... Elk semester is het wikken en wegen: hoeveel vakken neem ik op, hoe plan ik mijn taken en mijn examens? Maar toch: waar een wil is, is een weg!
Kim De Wit
Studente Health care management
Kim De Wit
Ik heb 14 jaar gewerkt als analistprogrammeur. Hoewel ik mijn job nog graag deed, wou ik mijn carrière toch een andere richting geven. Dus koos ik voor Business & Languages in afstandsonderwijs. Ik zit in de laatste fase van mijn opleiding en vond een leuke en gevarieerde nieuwe job.
Taïs Coppens
Studente Business & Languages
Wat moet je verwachten?

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Begeleide zelfstudie

Tijdens een startsessie aan het begin van het academiejaar krijg je jouw studiemateriaal, een introductie tot de digitale leeromgeving Toledo en tot de opleidingsonderdelen die je opneemt. Daarnaast vind je op Toledo voor elke cursus een studiewijzer, zodat je weet wat de hoofdzaken zijn, waar de valkuilen zich situeren en welke tips en tricks je kunnen helpen bij het verwerken van de leerstof. Zo kun je maximaal zelfstandig aan de slag. Alle theoretisch georiënteerde opleidingsonderdelen verwerk je namelijk via begeleide zelfstudie.

Daarbij sta je natuurlijk niet alleen. Elk vak heeft een begeleidende docent, die bereikbaar is per mail, MS Teams of op de campus. We organiseren ook een beperkt aantal digitale contactmomenten, meestal op maandagavond. De data worden bij de start van het academiejaar bekendgemaakt. Tijdens die momenten gaan we dieper in op vooraf geformuleerde vragen van studenten. Op het startmoment en tijdens de contactmomenten leg je bovendien contact met andere cursisten, zodat je elkaar kunt helpen bij vragen of problemen.

Bekende partners uit het werkveld

Binnen afstudeerrichting Business & languages werken we samen met bedrijven als Coca-Cola, Procter & Gamble, EY, Jan De Nul, BSH (Bosch, Siemens), Daikin, AMAB, BMA ergonomics, Stibbe en SD Worx om je optimaal te laten proeven van je toekomstige werkterrein. 

Movianto, Neutraal Ziekenfonds, D.R.U.G. Gent, het Daenshuis, OLV en UZ Brussel, Wit-Gele Kruis, CRI Gent, Remedus, HDMP Anderlecht, Pharmabedrijven, Valesta en Synteract (in functie van een attest Good clinical Practice) zijn partners van Health care management. Ook rekruteringsexperts en professionele carrièreplanners (zoals Bright Plus, Robert Half (Office Team), Rainbow Group, Excel Careers, Randstad) zijn onze vaste partners.

Stage

In de laatste fase van je opleiding staat een stage van drie maanden op het programma. Heb je relevante werkervaring, dan kun je stageduurvermindering krijgen. De plaats en periode van de stage wordt in samenspraak met de trajectbegeleider afgestemd op je persoonlijke situatie. Zo kun je bijvoorbeeld stage lopen op je eigen werkplek, als de taken die je uitvoert aansluiten bij de competenties die je als bachelor in Organisatie en management onder de knie moet krijgen. Studenten van de afstudeerrichting Health care management lopen in het tweede jaar ook al een korte stage van drie weken.

Examens

Je digitale examens vinden meestal plaats op maandag tijdens de kantooruren, in januari en in mei/juni. Voor een aantal vakken kun je vervroegd examen afleggen in december en april om de examenlast te spreiden. Daarnaast kun je aansluiten bij de examens van de dagstudenten. Slaag je niet in de eerste zittijd, dan heb je steeds een tweede examenkans in augustus/september.

Handen uit de mouwen
Na je diploma

In welke job kom je terecht met dit (extra) diploma

Als afgestudeerde bachelor Organisatie en management kun je in heel veel sectoren terecht, van administratie, over sales, human resources, aankoop, toerisme tot de culturele sector ... Je kunt ook terecht in ziekenhuizen, huisartspraktijken, farmaceutische bedrijven, arbeidsgeneeskundige diensten, diensten rond hospitalisatieverzekering in de banksector, tandartspraktijken, in de medische vertegenwoordiging ... Je hebt bovendien de keuze uit een waaier aan functies.

Je kunt aan de slag als

 • Office manager
 • Executive assistant
 • Customer service officer
 • Health care (data)manager
 • Clinical trial assistant
 • Co-manager van medisch directeur
 • En nog veel meer!
studente

Bachelors in Organisatie en management spelen als co-manager een centrale rol in het dagelijkse reilen en zeilen op de werkvloer. Dankzij hen kan een manager zich optimaal op het beleid focussen.

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, KMO-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Studeren als werkzoekende

Ben je werkzoekend, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma halen met behoud van je werkloosheidsuitkering. Als de opleiding die je kiest erkend is als OKOT-opleiding (voluit: onderwijskwalificerend leertraject, dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding. In andere gevallen moet je hiervoor eerst een aanvraag indienen bij de VDAB. Telt je studieprogramma minder dan 27 studiepunten of vallen de lessen ‘s avonds en/of op zaterdag, dan moet je sowieso beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. 

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof, betaald educatief verlof of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

Campus Aalst

Campus Aalst is uitgerust met moderne lokalen. Voor projecten en praktijksessies kun je terecht in goed ingerichte labo’s. Rondom het gebouw liggen vierhonderd parkeerplaatsen, een grote overdekte fietsenstalling en een overdekte stalplaats voor motorfietsen. De campus ligt vlak bij de afrit van de autosnelweg en is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. De grote sportzaal kun je naar hartenlust (en gratis) gebruiken en her en der kun je op de campus tafelvoetbal en tafeltennis spelen. Het draadloos internet is op de hele campus gratis ter beschikking. Ontspannen doe je in het salon aan de ingang van onze hogeschool.

 

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?