Secundair Onderwijs - Verkorte opleiding voor volwassenen

Heb je al een bachelordiploma maar geen onderwijsdiploma en wil je jongeren inwijden in jouw vakgebied? Ga dan voor de Verkorte educatieve bachelor Secundair Onderwijs. Omdat je al expert bent in jouw domein telt de opleiding slechts 60 studiepunten.

Informeer je nu voor een start in september 2024! 

Ook in 24-25 gaat deze opleiding door op Campus Aalst en Brussel (niet Dilbeek).

Of je nu gaat voor een carrièreswitch, persoonlijke ontwikkeling of bijblijven in je vakgebied, in het volwassenenonderwijs van Odisee Continue vind je heel wat specifieke trajecten die van studeren een haalbare kaart maken.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs Lerarenopleiding

Wat houdt de Verkorte educatieve bachelor Secundair Onderwijs precies in?

  • Persoonlijk studietraject
  • Combinatie mogelijk met je job en je gezinsleven
  • 60 studiepunten
  • Diploma in één jaar
  • Flexibiliteit troef

De reguliere educatieve bachelor Secundair Onderwijs telt 180 studiepunten, wat overeenkomt met drie jaar voltijds studeren. Maar als je al een bachelordiploma hebt en je wilt lesgeven in jouw vakgebied kun je voor de Verkorte educatieve bachelor Secundair Onderwijs kiezen. Die op zichzelf staande opleiding telt maar 60 studiepunten en maakt het mogelijk om het extra diploma op één jaar te behalen (in Brussel). Uiteraard kun je de opleiding ook over een langere periode spreiden als je de studie wilt combineren met je job en/of de zorg voor je gezin (in Aalst of Brussel). Tijdens een persoonlijk gesprek met je trajectbegeleider stippel je een traject op maat uit.

Flexibiliteit troef

De grootste troef van de verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs is de flexibiliteit. Je kiest niet alleen of je voltijds of deeltijds wilt studeren, je bepaalt ook wanneer je naar de les komt.

• In Brussel: dag- of avondtraject ('afstand light').  Vraag gerust meer informatie aan hilde.vanderhaegen2@odisee.be en start nog in september '24! 

• In Aalst: avondtraject of afstandsonderwijs. Meer info krijg je via steffi.decock3@odisee.be.

Vakken

Een programma in jouw domein

Voor praktisch georiënteerde vakken heb je altijd les samen met een groep studenten die gespecialiseerd zijn in hetzelfde domein:

  • Kunst en creatie
  • Economie en organisatie
  • Gezondheid en welzijn
  • STEM
  • Horeca en voeding
  • Gedrag en maatschappij
  • Talen
  • Land- en tuinbouw 

Via de keuzevakken (‘Verbreding’ en ‘Verdieping vakdidactiek’) is het mogelijk om een deel van je opleiding te volgen in een onderwijsvak buiten je vereiste bekwaamheidsbewijzen. Vraag meer informatie tijdens een trajectgesprek.

secundair onderwijs volwassenen
Je hele leven voor dezelfde werkgever of in dezelfde sector werken is niet meer van deze tijd. Na 14 jaar in de luchtvaart maakte ik een carrièreswitch. Ik koos voor het dagtraject, waarbij ik een paar dagen per week les had van 14 tot 17 uur. Dat viel het best te combineren met mijn gezinsleven. Door slechts één jaar in de opleiding te investeren kon ik nu een volledig nieuwe weg inslaan.
Joachim Vanvoorden
Oud-student Verkorte educatieve bachelor (voltijds)
Joachim Vanvoorden
Wat mag je verwachten van een opleiding in volwassenonderwijs?

Flexibel studeren

Verschillende praktijkroutes

Werk je buiten het onderwijs?
Dankzij de flexibele praktijkroute kun je je stages flexibel invullen, zodat je naast je huidige job toch stage kunt lopen op verschillende scholen.

Werk je (als leraar) op een school?
Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je kiezen voor de leraar-in-opleiding-route (het LIO-traject). Je wordt dan binnen je eigen onderwijspraktijk begeleid.

Lesmomenten op de campus en online

Tijdens lesmomenten op de campus ben je vooral praktisch bezig: oefeningen, microteaching, rollenspelen, intervisie ... Maar ook de online lesmomenten vullen we graag interactief en praktijkgericht in! Daarnaast ga je zelfstandig aan de slag met een heleboel materiaal en opdrachten via de elektronische leeromgeving.

Handen uit de mouwen volwassenen student LLL
De docenten staan altijd paraat om te helpen. Ze zijn makkelijk te contacteren via mail als je vragen hebt. En omdat de meeste studenten binnen de Verkorte educatieve bachelor net zoals ik werken is Odisee flexibel met de deadlines.
Amandine Carlier
Student Verkorte educatieve bachelor (deeltijds)
Amandine Carlier
Checklist!

Is de Verkorte educatieve bachelor iets voor jou?

  • Je wilt jongeren stimuleren in hun ontwikkeling en hen ondersteunen in hun groei naar volwassenheid.
  • In het middelbaar had je één of meerdere lievelingsvakken. Nu wil je je vol passie daarin specialiseren.
  • Je hebt een creatieve, open geest en vindt het leuk om projecten uit te werken.
  • Diversiteit zie je niet als een beperking, maar als een meerwaarde.
  • Je houdt van praktijkgerichte lessen en direct contact met het werkveld.
Meisje - nadenkend
Wat na je (extra) diploma?

In welke job kom je hierna terecht?

Met je bachelordiploma kun je natuurlijk aan de slag in het secundair onderwijs. Daarnaast kun je in het onderwijs aan de slag als administratief ondersteunend personeel. De competenties die je bij Odisee verwerft maken van jou een vlot inzetbare werkkracht.

Maar ook buiten het onderwijs liggen de kansen voor het grijpen. In de socioculturele sector en in de bedrijfswereld kun je je kandidaat stellen voor diverse leidinggevende, organisatorische, informatieverstrekkende en vormende functies. Bedrijven en organisaties waarderen beslist je degelijke vakopleiding, je gestructureerd en flexibel denken en vooral je vlotte omgang met mensen.

Waar kun je aan de slag?

  • In de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs
  • In de derde en vierde graad van het beroepsonderwijs
  • Als leraar in het het buitengewoon onderwijs, deeltijds onderwijs of volwassenenonderwijs
  • Als administratief ondersteunend personeel in het onderwijs
  • In de sociale sector of in de bedrijfswereld
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren?

Met je bachelordiploma Secundair onderwijs op zak kun je eenvoudig lesbevoegdheid voor een extra onderwijsvak verwerven via een verkort studietraject. Je kunt er ook voor kiezen om via een deeltijds traject het diploma van leraar lager onderwijs te behalen.

Nieuw - Wil je jouw expertise als onderwijsprofessional verrijken en verdiepen? Professionaliseer je dan verder in leermethoden, leerpsychologie en schoolontwikkeling via de nieuwe opleiding master in het Basisonderwijs

Streef je een academische carrière na, dan kun je na je bacheloropleiding voor een masterdiploma gaan. Via een schakelprogramma start je een masteropleiding aan de universiteit, bijvoorbeeld de Master in de Educatieve studies. Of misschien is de Banaba Schoolontwikkeling wel iets voor jou?

Levenslang leren

Als leraar leer je een leven lang. Ontdek hier al onze postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries... op maat van leraars. 

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming.  Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, de kmo-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Informeer je goed over de mogelijkheden. Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Studeren als werkzoekende

Als werkzoekende kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma behalen met behoud van je werkloosheidsuitkering. Als je gekozen opleiding door VDAB erkend is als OKOT-opleiding (voluit: een onderwijskwalificerend leertraject dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding. In andere gevallen moet je daarvoor eerst een aanvraag indienen bij VDAB. Telt je studieprogramma minder dan 27 studiepunten of vallen de lessen 's avonds en/of op zaterdag, dan moet je sowieso beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt.

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof (VOV), betaald educatief verlof (BEV) of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van je loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

Campussen

Campus Aalst

Volg je de Verkorte educatieve bachelor op Campus Aalst, dan studeer je vlak bij de stad, maar toch in een rustige, groene omgeving. In het natuureducatief centrum steek je extra veel op over natuur- en omgevingseducatie. En ook ons snoezeldorp is een echte blikvanger.

Campus Brussel

Kies je voor de Verkorte educatieve bachelor op Campus Brussel, dan word je ondergedompeld in de rijke diversiteit van onze hoofdstad. Daarnaast stimuleren we er je om je meest creatieve ik naar boven te halen.

 

Werken en studeren: hoe kun je tijd winnen?

Waar onze volwassen studenten het meest wakker van liggen, is hoe ze werken en studeren kunnen combineren. Een belangrijke vraag die we altijd krijgen is 'Hoe kan ik extra tijd vrijmaken voor mijn studies?' We zetten voor jou verschillende mogelijkheden op een rijtje waardoor je in je drukke agenda meer tijd kunt vrijmaken om een opleiding te volgen. 

Je kunt extra tijd vrijmaken dankzij:

  • Afstandsonderwijs
  • Verschillende verlofstelsels die je kunt opnemen
  • Studeren met een uitkering, studeren voor een knelpuntberoep
  • Werktraject of werkstatuut
Tijd winnen

Werken en studeren: financiële ondersteuning

Om werken en studeren te combineren, wil je misschien minder werken. Maar dan krijg je natuurlijk ook minder loon. Hoe krijg je het financiële plaatje dan rond? Wij zetten de financiële steunmaatregelen op een rijtje:

  • Extra toelage
    • Studietoelage
    • Extra financiële ondersteuning door onze sociale dienst STUVO
  • Opleidingscheques
  • Studeren met een uitkering via VDAB
  • Extra ondersteuning voor toekomstige leerkrachten en zij-instromers: de lerarenbonus
rekenen

Waarom kiezen voor Odisee?

  • 6
    campussen
  • + 11.000
    studenten
  • 27
    bacheloropleidingen
  • 12
    graduaatsopleidingen
  • 1 op 4
    volgt een opleiding op maat van volwassenen

Overtuigd? Of nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?