Vastgoed op maat van volwassenen

Heb jij oog voor architectuur en bouwtechnieken? Draag je rechtvaardigheid hoog in het vaandel? En is er bij jou geen gebrek aan communicatieskills? Als je ook nog eens wilt weten hoe de (vastgoed)economie in elkaar zit, ben je ongetwijfeld een geboren vastgoedprofessional.

De opleiding Vastgoed combineert de bouw- en architectuurwereld met managementvaardigheden. Je wordt vastgoedbemiddelaar, syndicus, rentmeester, vastgoedpromotor (projectontwikkelaar) of vastgoedexpert. Aan jou de keuze. Je kunt ook werken bij grote ondernemingen die actief zijn in de vastgoedsector zoals banken, verzekerings- en sociale huisvestingsmaatschappijen of bij de overheid, een notaris, ...

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

 

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs Vastgoed

Een opleiding Vastgoed. Wat houdt dat nu juist in?

Droom je van een nieuwe carrière als vastgoedbemiddelaar, syndicus, projectontwikkelaar of vastgoedexpert? Of werk je al in de sector en zou je graag het bijhorende bachelordiploma behalen? Dankzij de bachelor Vastgoed in afstandsonderwijs kun je de opleiding combineren met je huidige job en je gezinsleven.

 • Persoonlijk studietraject
 • Combinatie mogelijk met je job en je gezin
 • Brede expertise
 • Praktijk voorop
 • Werk verzekerd

De opleiding Vastgoed brengt de bouw- en managementwereld samen. Er zijn vier pijlers: bouwtechnische vorming, juridisch-economische vorming, algemene vorming en beroepspraktijk. Je werkt met andere woorden aan je bouwtechnische kennis, op vlak van bouwfysica en van materialen-, constructie- en structuurleer. Je wordt specialist in burgerlijk en fiscaal recht en in huur-, bouw- en omgevingsrecht. Ook het financieel-economische domein komt aan bod in vakken als boekhouden, vastgoedeconomie, vastgoedrekenen, vastgoedfinanciering en investeringsanalyse. Daarnaast oefen je soft skills, leer je onderhandelen en scherp je je commerciële vaardigheden aan.

Meer dan een goed rapport

Onze vastgoedstudenten zijn afkomstig uit heel Vlaanderen en hebben een stevige portie ondernemingszin. Recht en economie spreken hen aan en ze kunnen een sterke analyse maken van de vastgoedmarkt. Onze opleiding heeft bijgevolg een uitstekende reputatie in het werkveld. Bovendien kregen we een heel positieve beoordeling van de experts uit de ‘visitatiecommissie’. Daarnaast heeft de opleiding Vastgoed internationale connecties. Het opleidingsprogramma is zelfs gecertificeerd door CEPI (Conseil Européen des Professions Immobilières).

Afstandsonderwijs

Als afstandsstudent volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar volgens een persoonlijk studietraject. Dat wil zeggen dat je de opleidingsonderdelen spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt. Elke afstandsstudent heeft dus een uniek programma. Je verwerkt de leerstof grotendeels in zelfstudie. De docenten staan uiteraard klaar voor vragen en feedback.

Is de opleiding Vastgoed iets voor mij?

Hoe verloopt de opleiding Vastgoed in afstandsonderwijs (HAO)

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Heb je al een hoger diploma of (werk)ervaring in de vastgoedsector?

  Waarschijnlijk heb je recht op vrijstellingen op basis van die Eerder Verworven Kwalificaties of Competenties. Voor meer informatie kun je terecht bij de trajectbegeleider

 • Focus op je talent

  We starten met een persoonlijkheidstest in het eerste jaar. Op basis van die test stellen we de groepen samen en wijzen we je een gepaste coach toe. Van in het begin houden we rekening met wie jij bent en wat het best bij jou past. Tijdens de opleiding krijg je bovendien inzicht in je professionele identiteit: in welke context functioneer ik goed, hoe zien anderen me, welk soort job past bij me en waar krijg ik energie van? Zo begeleiden we je naar een job die je op het lijf is geschreven.

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

 • Voltijdse dagopleiding

  Als je werk- en privésituatie het toelaat, ben je als volwassene uiteraard ook welkom om samen met onze reguliere studenten een opleiding te volgen in voltijds dagonderwijs. De kans bestaat dat je recht hebt op vrijstellingen dankzij je eerder behaald diploma of je werkervaring. 

Iets voor jou?

Vastgoed, iets voor jou?

 • Je hebt interesse in de bouw- en vastgoedwereld.
 • Je gebruikt liever je smartphone en tablet dan een tekenpen.
 • Je hebt een flinke dosis commerciële feeling.
 • Recht en Economie schrikken jou niet af.
 • Je hebt een stevige portie ondernemingszin.
Meisje - nadenkend
Studeren in afstandsonderwijs vergt planning en organisatie. Het is niet altijd evident om het te combineren met werk en gezin. Desondanks heb ik tot op heden een vlekkeloos parcours kunnen afleggen, onder meer dankzij de goede begeleiding van de docenten die altijd bereikbaar zijn bij vragen.
Jolien Vijverman
Studente Vastgoed in afstandsonderwijs
De opleiding is heel veelzijdig. Je leert architecturale plannen lezen, algemene vergaderingen organiseren, maakt kennis met marketingstrategieën en krijgt een breed juridisch kader mee. Zo word je voorbereid in de praktijk. Tijdens de maandelijkse terugkommomenten kun je op een laagdrempelige manier vragen stellen over de leerstof.
Bente Reynaerts
Student Vastgoed in afstandsonderwijs
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Studeren waar en wanneer je wil

Als afstandsstudent verwerk je de leerstof grotendeels op eigen initiatief via zelfstudie. Toch sta je er niet alleen voor. Elk semester begint met een startdag waar de docenten uitleg geven over de opleidingsonderdelen die op je programma staan. Daarnaast worden een drietal terugkommomenten georganiseerd, steeds op dinsdag- of donderdagavond. Tijdens die momenten krijg je de kans om vragen te stellen over de leerstof. Aanwezigheid is niet verplicht maar wordt wel sterk aangeraden. Buiten de terugkommomenten kun je met vragen of problemen terecht op de digitale leeromgeving Toledo of bij de docenten per mail. Ben je vrij tijdens de week, dan mag je bovendien steeds aansluiten bij de dagstudenten wanneer zij les hebben op Campus Aalst. Dat kan je helpen om de leerstof te verwerken maar het is zeker geen must.

Projectwerken en stage

Naast de theoretische vakken breng je tijdens je opleiding ook een aantal projectwerken tot een goed einde. Hiervoor werk je samen met andere afstandsstudenten. In tegenstelling tot de dagstudenten zijn jullie vrij om zelf te bepalen wanneer jullie samenkomen. Ook je stages plan je zelf in op basis van je werken privésituatie. Je eerste stage van zes weken draait rond vastgoedbeheer. Je tweede stage van zes weken kun je vrij kiezen. De meeste studenten opteren voor een stage in vastgoedbemiddeling of -promotie. Als afstandsstudent moet je de stagedagen niet per se aaneensluitend opnemen, je kunt ze spreiden over het hele academiejaar. Werk je bijvoorbeeld vier vijfden, dan kun je een dag per week stage lopen. Stage bij de eigen werkgever is niet mogelijk.

Knelpuntberoep

Een brede en meer technische vorming onderscheidt Vastgoed bij Odisee van andere vastgoedopleidingen. Onze afgestudeerden hebben een vlekkeloze reputatie in het werkveld. Wist je trouwens dat syndicus (beheer van gebouwen) een knelpuntberoep is? De sector kan jong en gemotiveerd volk gebruiken. Werkzekerheid gegarandeerd met andere woorden.

Zelfstandige worden

Als je zelfstandig vastgoedmakelaar-bemiddelaar of vastgoedmakelaar-syndicus/rentmeester wilt worden, moet je na het afstuderen een jaar stage lopen bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Odisee-studenten behalen hier zeer hoge slaagcijfers.

Evaluatie

Als afstandsstudent heb je hetzelfde examenrooster als de dagstudenten. Dat betekent dat je examens overdag gepland staan op werkdagen in januari en mei/juni, met een tweede examenkans in augustus. Je krijgt wel de mogelijkheid om je examenrooster individueel bij te sturen. Stage wordt geëvalueerd door je stagebedrijf en je stagebegeleider op basis van een stagebezoek en je stageverslag.

Partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het werkveld, zoals het BIV en het CIB. We werken ook nauw samen met vastgoedmakelaars, vastgoedkantoren en beroepsfederaties. Daardoor kunnen we jou interessante stageplaatsen aanbieden. Voor bepaalde projecten kom je ook als student in contact met mensen die actief zijn in de vastgoedsector. Vaak zijn het oud-studenten van onze opleiding die carrière gemaakt hebben binnen de sector of die een eigen zaak gestart zijn en hun ervaringen en inzichten met jou willen delen.

Bachelor vastgoed header
Na je diploma

In welke job kom je terecht met dit (extra) diploma?

Onze opleiding kent heel wat waardering in het werkveld en bij de beroepsfederaties. Na jouw studie is er dan ook een waaier aan jobs met veel variatie. Onze opleiding richt zich als enige in Vlaanderen op vier beroepsoriëntaties: de vastgoedbemiddelaar, de vastgoedbeheerder, de vastgoedexpert en de vastgoedpromotor.

Waar kun je aan de slag?

 • (Zelfstandig) vastgoedmakelaar-bemiddelaar
 • Vastgoedmakelaar-beheerder
 • Vastgoedexpert
 • Vastgoedpromotor / projectontwikkelaar
 • Bij een sociaal verhuurkantoor, woondienst van de gemeenten, notariaat, bank ...
lager onderwijs

Met je diploma bachelor in het Vastgoed kun je vooral aan de slag als vastgoedbemiddelaar, syndicus, rentmeester, vastgoedpromotor of vastgoedexpert. Je kunt ook aan de slag als medewerker van vastgoedkantoren, aannemers, promotoren en vastgoedvennootschappen, bij diensten voor het beheer en onderhoud van onroerend patrimonium, notariskantoren, huisvestingsmaatschappijen, diensten voor woonbeleid en nog veel meer!

De titel van vastgoedmakelaar is beschermd. Bachelor in het Vastgoed geeft je uiteraard toegang tot dit beroep mits je nadien de BIV-stage succesvol volbrengt. Ook om als zelfstandig vastgoedmakelaar-beheerder aan de slag te gaan moet je die eerst doorlopen.

Of wil je verder studeren?

Zin om verder te studeren? Overweeg een master in de Stedenbouw en ruimtelijke planning. Daarnaast kun je in verschillende Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Finland het diploma van Master in Real Estate Management behalen.

Ook een postgraduaat behoort tot de mogelijkheden, zoals het Postgraduaat Vermogensbeheer, Postgraduaat Digitale marketing en communicatie of het Postgraduaat Marketing en business development aan EMS (EHSAL Management School).

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, KMO-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Studeren als werkzoekende

Ben je werkzoekend, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma halen met behoud van je werkloosheidsuitkering. Als de opleiding die je kiest erkend is als OKOT-opleiding (voluit: onderwijskwalificerend leertraject, dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding. In andere gevallen moet je hiervoor eerst een aanvraag indienen bij de VDAB. Telt je studieprogramma minder dan 27 studiepunten of vallen de lessen ‘s avonds en/of op zaterdag, dan moet je sowieso beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. 

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof, betaald educatief verlof of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

Campus Aalst

Campus Aalst is uitgerust met moderne lokalen en ligt in een mooi groen gebied met vierhonderd parkeerplaatsen rondom het gebouw. We hebben ook een grote overdekte fietsenstalling en een overdekte stalplaats voor motorfietsen. De grote sportzaal kun je naar hartenlust (en gratis) gebruiken en her en der kun je op de campus tafelvoetbal en tafeltennis spelen. Het draadloos internet is op de hele campus gratis ter beschikking. Ontspannen doe je in het salon aan de ingang van onze hogeschool.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?