Ondersteun de executieve functies van jouw leerlingen en leg een goede basis voor leren leren

EF of executieve functies, zijn de controlefuncties in je hersenen die je gedachten, emoties en gedrag sturen. Deze vaardigheden gebruiken we voortdurend, maar zijn bij kinderen nog volop in ontwikkeling. 

Wanneer je je EF-bril opzet in de klas, ondersteun je deze vaardigheden en daag je hen uit om hierin verder te groeien. Zo zal er een stevige basis gelegd worden voor leren leren. In deze vorming ontdek je hoe je hen het beste kan begeleiden in het leren plannen, het onmiddellijk opstarten van een taak of het gericht lezen van de opdracht.

Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Ondersteun de executieve functies - Continue
Ondersteun de executieve functies van je leerlingen en leg een goede basis voor leren leren

Programma

Doorheen de sessies leer je je EF-bril opzetten. Drie didactische bouwstenen vormen hierbij de basis: EF-interactie, EF-activiteiten en EF-organisatie. 

Dag 1

Tijdens de eerste dag verdiepen we ons in wat executieve functies zijn, hoe deze tot uiting komen bij jou en jouw leerlingen en hoe ze zich ontwikkelen. We maken je bewust van een EF-ondersteunende leerkrachtstijl en hoe je hierin kan groeien. We verkennen een aantal concrete materialen en methodieken die jou kunnen inspireren tot acties in jouw klas/school.  We dagen je uit om met minimum één actiepunt aan de slag te gaan en het effect zelf te ervaren.  

Dag 2

Tijdens de tweede dag reflecteren we op de acties van elk van jullie en wisselen we good practices uit.  Daarnaast bieden we je lesinsteken om inzicht in executieve vaardigheden en het leerproces met de leerlingen bespreekbaar te maken en denken we na hoe we geïntegreerd aan leren leren kunnen werken.  

Doel van de navorming

Je leert:

 • Wat executieve functies zijn en hoe deze voortdurend ingezet worden in de dagelijkse klaspraktijk.  
 • Hoe EF zich ontwikkelt en hoe dit kan geobserveerd worden bij lagere schoolleerlingen. 
 • Hoe je op een haalbare manier de executieve functies en het leerproces van de leerlingen kan versterken. 
 • Hoe te groeien in een EF-ondersteunende leerkrachtstijl en klasorganisatie. 
 • Welke activiteiten kunnen ingezet worden om enerzijds de executieve functies van de leerlingen te ondersteunen, anderzijds om leerlingen inzicht te geven in executieve functies en hun leerproces. 

 

 

Docenten

Heidi Huysveld is onderwijspedagoog en is gefascineerd door het leren en ontwikkelen van kinderen en jongeren. Ze verdiept zich als docent en onderzoeksmedewerker aan de Odisee Hogeschool in het ondersteunen en laten groeien van leerlingen in hun executieve functies. 

Ruth Van Uytvanck is onderwijspedagoog en leercoach binnen de Educatieve Bacheloropleiding Lager Onderwijs in Sint-Niklaas. Ze verdiept zich als docent en onderzoeksmedewerker o.a. in het ondersteunen en laten groeien van leerlingen in hun executieve functies. 

Organisatoren

Stad Sint-Niklaas, Hogeschool Odisee en KU Leuven slaan de handen in elkaar om een begeleidingstraject voor leerkrachten lager onderwijs te ontwikkelen om de zelfsturende vaardigheden (executieve functies) van lagere schoolkinderen te versterken. Deze opleiding is het vervolg op het succesvolle ‘Zet je EF-bril op’-project dat de executieve vaardigheden van kleuters stimuleert.

In het vervolgproject ‘Zet je EF-bril op+’ verbreden we de eerder ontwikkelde methode zodat die geïmplementeerd kan worden binnen de zorgwerking van het kleuteronderwijs, initiatieven met (anderstalige) ouders, voorschoolse kinderopvang en lager onderwijs. Zo proberen we het preventief effect van de bestaande methode verder te versterken door ook een intensiever traject uit te werken voor de meest kwetsbare kinderen en hun ouders te betrekken.

lager onderwijs

Op maat van jouw school

Lijkt deze opleiding perfect om samen met je collega's te volgen? Dan kan je deze opleiding ook volgen op maat van jouw school! Dit kan bv. in kader van een pedagogische studiedag. 

Kleuteronderwijs bachelor header

Praktische informatie studeren als volwassene

Vanaf wanneer ben ik ingeschreven?

Je bent ingeschreven van zodra je je persoonsgegevens bezorgt aan Odisee via het online inschrijvingsformulier.  Je ontvangt een automatische e-mail na ontvangst van deze gegevens. Vanaf dat ogenblik zijn de algemene voorwaarden van toepassing. 

Kan ik mijn inschrijvingsgeld spreiden?

In sommige uitzonderlijke gevallen is spreiden van betaling mogelijk. Neem contact op met de administratief verantwoordelijke van de opleiding om dit te bespreken.

Wat als ik niet aanwezig kan zijn?
 

 • Als je niet aanwezig kan zijn, dien je zo snel mogelijk de administratief verantwoordelijke te verwittigen.
 • Schreef je je in voor een studiedag en kan je niet aanwezig zijn? Indien je dit wenst, kan een collega jouw plaats innemen. Verwittig de administratief verantwoordelijke hiervan.

Wat als ik mijn inschrijving wil annuleren?

Je dient steeds schriftelijk te annuleren via oae.gent@odisee.be, oae.brussel@odisee.be of rechtstreeks via je opleidingsverantwoordelijke.

Ik volg een postgraduaat of navorming met getuigschrift:

 • Annuleer je tot 15 dagen voor de start van de opleiding, dan dien je een vergoeding van € 50 te betalen.
 • Annuleer je vanaf 15 dagen voor de start t.e.m. 1 dag voor de start van de opleiding, dan ben je € 250 verschuldigd.
 • Annuleer je vanaf de start van de opleiding t.e.m. 30 dagen na de startdatum, dan ben je de helft van het inschrijvingsgeld verschuldigd. 
 • Annuleer je later dan 30 dagen na de start van de opleiding, ben je het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. 

Ik volg een navorming met attest van deelname (bv. studiedag):

 • Annuleer je vanaf 15 dagen voor de start t.e.m. 1 dag voor de start van de opleiding, dan ben je € 50 verschuldigd.
 • Annuleer je vanaf de startdatum van de opleiding, ben je het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd.

Odisee als inclusieve hogeschool

Odisee staat voor open, toegankelijke leergemeenschappen want deze vormen een krachtige hefboom voor effectief leren. Als we inclusief zeggen, denken we aan:

1. Toegankelijkheid: breed scala lerenden en afstuderenden

2. Vaardig in differentiatie: én uitdagen én ondersteunen

3. Samenwerkend leren

4. Sociale binding

5. Living campus als een open huis

Ontdek hoe Odisee Hogeschool jou kan ondersteunen tijdens jouw studie

 

Digitale leeromgeving

Volg je een langlopende opleiding, dan vind je het cursusmateriaal in de digitale leeromgeving TOLEDO. Ook de communicatie met jou verloopt grotendeels via deze leeromgeving.

Hoe activeer ik mijn Toledo-account?

Handen uit de mouwen volwassenen student LLL

Overtuigd? Of blijf je graag op de hoogte?

Deze navorming is echt iets voor mij!

Ben je ervan overtuigd dat dit de navorming is die je zoekt? Schrijf je dan vlug in via onderstaande link.

Meisje - nadenkend
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Meer opleidingen op Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. 

 • Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten.
 • Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden.
 • Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.
 • Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES.
 • Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.be!
Continue, dat is levenslang leren