Ondersteun de executieve functies van jouw leerlingen en leg een goede basis voor leren leren
EF of executieve functies, zijn de controlefuncties in je hersenen die je gedachten, emoties en gedrag sturen. Deze vaardigheden gebruiken we voortdurend, maar zijn bij kinderen nog volop in ontwikkeling.
Wanneer je je EF-bril opzet in de klas, ondersteun je deze vaardigheden en daag je hen uit om hierin verder te groeien. Zo zal er een stevige basis gelegd worden voor leren leren. In deze vorming ontdek je hoe je hen het beste kan begeleiden in het leren plannen, het onmiddellijk opstarten van een taak of het gericht lezen van de opdracht.
Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.
Iets voor jou?
Leerkrachten lager onderwijs, zorgleerkrachten, zorgcoördinatoren en directies. Om een goede verankering in de klas- en schoolwerking te bevorderen raden we aan om met twee of meer personen per school deel te nemen.
Programma
Doorheen de sessies leer je je EF-bril opzetten. Drie didactische bouwstenen vormen hierbij de basis: EF-interactie, EF-activiteiten en EF-organisatie.
Dag 1
Tijdens de eerste dag verdiepen we ons in wat executieve functies zijn, hoe deze tot uiting komen bij jou en jouw leerlingen en hoe ze zich ontwikkelen. We maken je bewust van een EF-ondersteunende leerkrachtstijl en hoe je hierin kan groeien. We verkennen een aantal concrete materialen en methodieken die jou kunnen inspireren tot acties in jouw klas/school. We dagen je uit om met minimum één actiepunt aan de slag te gaan en het effect zelf te ervaren.
Dag 2
Tijdens de tweede dag reflecteren we op de acties van elk van jullie en wisselen we good practices uit. Daarnaast bieden we je lesinsteken om inzicht in executieve vaardigheden en het leerproces met de leerlingen bespreekbaar te maken en denken we na hoe we geïntegreerd aan leren leren kunnen werken.
Doel van de navorming
Je leert:
- Wat executieve functies zijn en hoe deze voortdurend ingezet worden in de dagelijkse klaspraktijk.
- Hoe EF zich ontwikkelt en hoe dit kan geobserveerd worden bij lagere schoolleerlingen.
- Hoe je op een haalbare manier de executieve functies en het leerproces van de leerlingen kan versterken.
- Hoe te groeien in een EF-ondersteunende leerkrachtstijl en klasorganisatie.
- Welke activiteiten kunnen ingezet worden om enerzijds de executieve functies van de leerlingen te ondersteunen, anderzijds om leerlingen inzicht te geven in executieve functies en hun leerproces.
Docenten
Heidi Huysveld is onderwijspedagoog en is gefascineerd door het leren en ontwikkelen van kinderen en jongeren. Ze verdiept zich als docent en onderzoeksmedewerker aan de Odisee Hogeschool in het ondersteunen en laten groeien van leerlingen in hun executieve functies.
Ruth Van Uytvanck is onderwijspedagoog en leercoach binnen de Educatieve Bacheloropleiding Lager Onderwijs in Sint-Niklaas. Ze verdiept zich als docent en onderzoeksmedewerker o.a. in het ondersteunen en laten groeien van leerlingen in hun executieve functies.
Organisatoren
Stad Sint-Niklaas, Hogeschool Odisee en KU Leuven slaan de handen in elkaar om een begeleidingstraject voor leerkrachten lager onderwijs te ontwikkelen om de zelfsturende vaardigheden (executieve functies) van lagere schoolkinderen te versterken. Deze opleiding is het vervolg op het succesvolle ‘Zet je EF-bril op’-project dat de executieve vaardigheden van kleuters stimuleert.
In het vervolgproject ‘Zet je EF-bril op+’ verbreden we de eerder ontwikkelde methode zodat die geïmplementeerd kan worden binnen de zorgwerking van het kleuteronderwijs, initiatieven met (anderstalige) ouders, voorschoolse kinderopvang en lager onderwijs. Zo proberen we het preventief effect van de bestaande methode verder te versterken door ook een intensiever traject uit te werken voor de meest kwetsbare kinderen en hun ouders te betrekken.
Op maat van jouw school
Lijkt deze opleiding perfect om samen met je collega's te volgen? Dan kan je deze opleiding ook volgen op maat van jouw school! Dit kan bv. in kader van een pedagogische studiedag.
Praktische info op een rijtje
Hier vind je alle praktische informatie m.b.t. de opleiding.
Contacteer ons!
Heb je nog een vraag of wens je een gesprek met de coördinator van de navorming?
Neem contact op!
Overtuigd? Of blijf je graag op de hoogte?
Deze navorming is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit de navorming is die je zoekt? Schrijf je dan vlug in via onderstaande link.
Blijf je graag op de hoogte van onze navormingen?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!