Executieve functies in de basisschool - Aanbod op maat

Executieve functies (EF) zijn de controlefuncties in je hersenen die je gedachten, emoties en gedrag sturen. Het vermogen om na te denken voor je iets zegt of doet, je te concentreren op een taak en je niet te laten afleiden, de vaardigheid om informatie in het geheugen te houden bij het uitvoeren van complexe taken,… allemaal vaardigheden die we dagelijks nodig hebben, maar toch niet vanzelfsprekend zijn voor kinderen.

Wanneer jij als leerkracht je EF-bril opzet, kan jij je steentje bijdragen om deze vaardigheden te stimuleren bij de kinderen!

Zet je EF-bril op
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Deze opleiding maakt deel uit van Continue

Continue is hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit langere opleidingen zoals bachelors, graduaten, banaba’s of postgraduaten, volledig op maat van 25-plussers. Of korte opleidingen zoals navormingen, microcredentials en studiedagen.

Continue.be is hét platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen.

Continue, dat is levenslang leren
Executieve functies in de basisschool - Aanbod op maat

Iets voor jou?

Aanbod voor volledige leerkrachtenteams uit het basisonderwijs, zorgleerkrachten, zorgcoördinatoren en directies. 

Programma en doel van de navorming

Doorheen de sessies leren we onze EF-bril op te zetten. Je EF-bril opzetten is niet zozeer volledig andere dingen doen in de klas, maar veeleer bewust dingen een tikkeltje anders doen.

Je krijgt een beeld van wat EF-functies zijn en waarom deze belangrijk zijn. Je leert verschillen op te merken tussen hun kinderen op vlak van de ontwikkeling van EF- functies. Je ontdekt hoe je kinderen met EF-problemen doelgericht kan begeleiden en feedback kan geven in de klas of op school. Je komt te weten welke EF-activiteiten ertoe doen. Je krijgt inspiratie om rond EF te werken in klas- en bewegingsactiviteiten. 

Programma op maat

Het standaard aanbod bestaat uit 1 pedagogische studiedag van 2 dagdelen (6 uur).

Indien gewenst kan er aanvullend een coachingssessie ingepland worden. Onze expert demonstreert dan in jouw klas en coacht je om zelf aan de slag te gaan met deze technieken en nieuwe inzichten.

Je kan kiezen uit 2 trajecten:

 • 1 pedagogische studiedag (bestaande uit 2 dagdelen)
  • ​Honorarium docent: € 850 (€ 425/dagdeel * 2 dagdelen)
  • Dossierkost: € 225
  • Verplaatsingsvergoeding docent (n.v.t. bij online aanbod)
 • 1 pedagogische studiedag (bestaande uit 2 dagdelen) aangevuld met 1 dagdeel coaching:
  • Honorarium docent: € 1.450 (€ 425/dagdeel * 2 + € 600 dagdeel coaching)
  • Dossierkost: € 225
  • Verplaatsingsvergoeding docent (n.v.t. bij online aanbod)

Deze tarieven zijn geldig voor de pedagogische studiedagen in academiejaar 2023-2024.

 

De vermelde prijzen zijn voor groepen van maximum 20 deelnemers. Indien het schoolteam groter is dan 20 deelnemers, schakelen wij een extra docent in (€ 425 dagdeel/docent). Indien het schoolteam klein is, hoor je best bij een andere school of zij kunnen aansluiten. Zo wordt de prijs verdeeld over beide scholen. 

Indien u kiest voor de eigen locatie wordt de verplaatsingsvergoeding van de docent aangerekend (€ 0,4170/km). 

Odisee engageert zich om vormingen op maat aan te bieden binnen de regio’s van de eigen campussen (Aalst, Brussel, Sint-Niklaas en Gent). Voor scholen die buiten deze regio’s gelegen zijn, vragen we om een opleiding te volgen op één van de Odisee-campussen naar keuze of te kiezen voor een online traject.

 

Kleuteronderwijs

Executieve functies stimuleren in de KLEUTERKLAS

De sessies worden begeleid door volgende docenten:

Nick Ferbuyt is docent en praktijkonderzoeker in de bacheloropleiding Kleuteronderwijs van Odisee - Campus Aalst.

Sanne Feryn is kleuteronderwijzeres, docent en praktijkonderzoeker in de bacheloropleiding kleuteronderwijs van Odisee - Campus Aalst.

Joke Grimmonprez is kleuteronderwijzeres, praktijkpedagoog en docent in de bacheloropleiding Kleuteronderwijs van Odisee - Campus Aalst.

Lien Ooghe is pedagoog, docent en praktijkonderzoeker in de bacheloropleiding kleuter- en lager onderwijs van Odisee - Campus Aalst.

 

Organisatoren

Stad Aalst, hogeschool Odisee en KU Leuven sloegen de handen in elkaar om een begeleidingstraject voor kleuterleerkrachten te ontwikkelen om de zelfsturende vaardigheden (executieve functies) van kleuters, ook zij die opgroeien in een kwetsbaar gezin, te versterken. Dit project kreeg de naam “Zet je EF-bril op”.

In het vervolgproject ‘Zet je EF-bril op+’ verbreden we de eerder ontwikkelde methode zodat die geïmplementeerd kan worden binnen de zorgwerking van het kleuteronderwijs, initiatieven met (anderstalige) ouders, voorschoolse kinderopvang en lager onderwijs. Zo proberen we het preventief effect van de bestaande methode verder te versterken door ook een intensiever traject uit te werken voor de meest kwetsbare kinderen en hun ouders te betrekken.

 

Ondersteun de executieve functies van leerlingen in de LAGERE SCHOOL

De sessies worden begeleid door volgende docenten:

Heidi Huysveld is onderwijspedagoog en is gefascineerd door het leren en ontwikkelen van kinderen en jongeren. Ze verdiept zich als docent en onderzoeksmedewerker aan de Odisee Hogeschool in het ondersteunen en laten groeien van leerlingen in hun executieve functies.

Catherine Malfait is onderwijspedagoog en verdiepte zich als docent en onderzoeksmedewerker aan de Odisee Hogeschool in het ondersteunen en laten groeien van leerlingen in hun executieve functies. Als EF-expert coacht ze scholen in het begeleiden van de executieve functies van leerlingen door in te zetten op een EF-ondersteunende leerkrachtstijl, EF-groeiactiviteiten en een EF-vriendelijke klasorganisatie. Daarnaast begeleidt ze ouders en kinderen in het ontwikkelen van krachtige executieve functies.

Ruth Van Uytvanck is docent en onderzoeksmedewerker aan de Odisee Hogeschool. Ze verdiept zich in het ondersteunen en laten groeien van leerlingen in hun executieve functies.

Organisatoren

Stad Sint-Niklaas, Hogeschool Odisee en KU Leuven slaan de handen in elkaar om een begeleidingstraject voor leerkrachten lager onderwijs te ontwikkelen om de zelfsturende vaardigheden (executieve functies) van lagere schoolkinderen te versterken. Deze opleiding is het vervolg op het succesvolle ‘Zet je EF-bril op’-project dat de executieve vaardigheden van kleuters stimuleert.

In het vervolgproject ‘Zet je EF-bril op+’ verbreden we de eerder ontwikkelde methode zodat die geïmplementeerd kan worden binnen de zorgwerking van het kleuteronderwijs, initiatieven met (anderstalige) ouders, voorschoolse kinderopvang en lager onderwijs. Zo proberen we het preventief effect van de bestaande methode verder te versterken door ook een intensiever traject uit te werken voor de meest kwetsbare kinderen en hun ouders te betrekken.

Overtuigd? Blijf je graag op de hoogte van ons aanbod?

Jongen - Gele muts
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Meer opleidingen op Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. 

 • Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten.
 • Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden.
 • Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.
 • Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES.
 • Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.be!
Continue, dat is levenslang leren